Secretarul general al ACAROM confirmă că UE va finanța drumul expres ce va lega uzina Dacia de A1

de | 27.12.2020 17:40 | Actualitate

 

Uniunea Europeană va finanța drumul expres pe care constructorul francez și sindicatele de la Uzinele Dacia îl cer de peste 20 de ani și care va lega fabricile auto de autostrada București – Pitești. Investiția este fundamentală pentru supraviețuirea celui mai important producător auto din România.

Drumul va avea 20 de kilometri și va lega, în sfârșit, fabricile unde se produc mașinile Duster și Logan de arterele internaționale de transport.

Din cauza faptului că nu exista un drum adecvat, eficiența economică a uzinelor Dacia era mult îngreunată. Timpii de livrare a mașinilor creșteau foarte mult, afectând competitivitatea într-o industrie în care lupta este extrem de strânsă.

Nemulțumiți, francezii de la Renault au invocat chiar posibilitatea relocării producției – unele modele au și fost mutate, de altfel, în Maroc, la Tanger, pentru că acolo statul a construit mai repede autostrăzile necesare și mâna de lucru e mai ieftină decât în România.

Pe lângă uzinele Dacia, pe platforma industrială de la Mioveni mai sunt zeci de alte firme producătoare de componente auto. Aici se asigură nu doar zeci de mii de locuri de muncă, dar și circa 3% din PIB-ul României.

 

Citește și Pitești: Dosar penal pentru comercializare articole vestimentare contrafăcute

 

Lucrul la studiul de fezabilitate pentru drumul expres Pitești – Mioveni a început de două luni.

Elaborarea proiectului durează 9 luni, iar alte 9 luni va dura execuția celor 20 de kilometri. În toamna lui 2022 ar trebui ca drumul expres Pitești – Mioveni să fie gata. Valoarea proiectului este de 222,7 milioane de lei fără TVA. 85% din bani vin de la Uniunea Europeană.

Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România, a sintetizat situația: “Viitorul drum expres Piteşti-Mioveni, ce va fi o prelungirea a Autostrăzii A1, este unul extrem de important pentru industria auto românească. Este un proiect de infrastructură esenţial. S-au pierdut multe proiecte în industria auto în ultimii ani din cauza lipsei infrastructurii din ţara noastră“.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii