# Recolta 2012 va fi doar o treime din recolta 2011. Seceta provocată de temperaturile ridicate din ultima perioadă a afectat producţia agricolă din întreg sudul judeţului şi chiar din unele zone nordice ale Argeşului. La ora actuală, suprafaţa compromisă total sau parțial de secetă este de 38.272 ha, din care 19.830 ha sunt cultivate cu porumb, 14.761 ha cu floarea-soarelui şi 193 ha cu sorg. „Efectul secetei se resimte la toate culturile agricole, inclusiv în pomicultură şi viticultură. Am discutat cu fermierii şi s-au plâns că producţia se va diminua în aceste sectoare agricole chiar şi la 50%“, ne-a mărturisit Radu Dincă (foto), directorul Direcției Agricole Argeş. Timp de o săptămână, însoţit şi de alţi reprezentanţi ai DADR Argeş, el a vizitat o mare parte din zonele agricole ale judeţului, pentru a le evalua. S-a ocupat doar de societăţile agricole, nu şi de suprafeţele cultivate în cadrul gospodăriilor populaţiei, evaluând cele două culturi care ocupă suprafeţele cele mai mari, dar şi cele mai afectate: porumbul şi floarea-soarelui. Dacă porumbul, din suprafaţa de 68.900 ha însămânţate la nivel de judeţ, a fost semănat în proporţie de 50% în gospodăriile populaţiei şi restul în societăţile agricole, floarea-soarelui a fost însămânţată în totalitate de către societăţile agricole.
Există posibilitatea de a se realiza doar 30% din producţia anului 2011
Tot directorul Radu Dincă a făcut niște previziuni dramatice în ce privește producția din toamnă: „E posibil să realizăm un nivel de producţie de numai 30% din producţia realizată în anul anterior, 2011, care, trebuie să recunoaştem, a fost o producţie destul de bună”. Conform estimărilor realizate de reprezentanţii DADR Argeş, la SC Ceres SA Miroşi, există posibilitatea realizării unei producţii de 2000-3000 kg de porumb bob/ha şi de 1500-2000 kg de floarea-soarelui/ha, în timp ce la SCDA Albota se aşteaptă realizarea unei producţii de doar 1500-2000 kg porumb bob/ha şi 700-1200 kg/ha de floarea-soarelui. Societatea Agro Leona din Lunca Corbului speră realizarea unei producţii de 1500-2000 kg porumb bob/ha şi 1000-1300 kg/ha de floarea-soarelui, iar la Buzoieşti, societatea Sore Grim estimează o producţie de 1000-2000 kg porumb bob/ha şi 1000-1500 kg de floarea-soarelui/ha. „În mod sigur, seceta va avea influenţă şi asupra calităţii produsului. Sunt momente în care temperaturile foarte ridicate pot duce la uscarea boabelor. La grâu şi orz n-am avut însă asemenea probleme, îndeplinind condiţii bune de calitate”, a adăugat Radu Dincă.
Forme de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă
Fermierii vor primi din partea statului compensaţii financiare pentru pierderile provocate de secetă, dar nici pe departe îndestulătoare. Începând cu data de 16 octombrie, APIA va acorda fermierilor despăgubiri pentru culturile afectate, guvernul alocând în acest an 55 euro/ha, ceea ce reprezintă însă mai puţin de jumătate din suma alocată în anul anterior, adică 136 euro/ha. „Există deja acceptul Comisiei Europene pentru plata acestor sume. Este un lucru îmbucurător. Aceste compensaţii sunt un bonus pentru ca fermierii să poată începe pregătirea campaniei de toamnă, care va fi destul de greoaie”, a mai precizat şeful DADR Argeş. În decursul acestei săptămâni se află în dezbatere o hotărâre de guvern ce vizeză compensaţiile financiare care urmează să fie acordate, după încheierea campaniei de recoltat, întreprinderilor mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%. Conform acestei hotărâri de guvern, fermierii care se încadrează în categoria IMM-uri vor primi o compensaţie financiară a pierderilor de venit din acest an, faţă de media ultimilor trei ani, de 80% pentru cei care sunt asiguraţi şi de 50% pentru cei care nu sunt asiguraţi.
Fermierii nu pot efectua arăturile de toamnă
“Situaţia este destul de grea, mai ales pentru fermieri. Ca reprezentant al DADR Argeş, sunt alături de ei. Le simt dificultăţile. Este un sector unde investesc sume foarte mari pe termen lung şi sunt foarte îngrijoraţi că nu pot realiza producţia. Este îngrijorător şi faptul că nu se poate pregăti o nouă campanie de toamnă, întâmpinându-se dificultăţi în desfăşurarea arăturilor pe suprafeţele unde au fost recoltate deja culturile, arătura fiind de proastă calitate, fără adâncimea corespunzătoare şi bolovănoasă”, ne-a mai spus directorul Dincă. La rândul său, ing. agronom Mihai Ion, patronul SC Ceres SA, din Miroşi, ne-a mărturisit că intenţionează să se axeze pe cultivarea sorgului, care este o plantă mai puţin pretenţioasă şi nu necesită, în procesul de creştere, foarte multă apă. „Ca agricultori, suntem obişnuiţi cu perioadele de secetă, dar seceta din acest an este mult mai accentuată. Ne pune piedici în privinţa pregătirilor pentru culturile viitoare. Pentru noi, la culegerea recoltei, efectul secetei a fost mai mic şi am reuşit să realizăm o producţie de 4000 kg de grâu/ha. Pentru porumb şi floarea-soarelui ne aşteptăm să realizăm abia jumătate din producţia de grâu. Seceta ne pune pe gânduri şi în privinţa a ceea ce vom semăna la toamnă. Dacă nu plouă până la 1 septembrie, nu vom putea semăna rapiţă. În zona noastră nu putem vorbi nici de irigaţii, deoarece nu avem resurse de apă şi ar fi necesare investiţii mari pentru a crea un sistem de irigaţii”, ne-a mai spus în final domnia sa.
Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii