Web Analytics

Se vinde un conac boieresc cu paradis viticol din Călineşti

de | 2.06.2022 12:54 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Economie

Despre conacul din vie se spune că a fost al Brătienilor

Un vechi conac boieresc din Călinești, înconjurat de viță-de-vie, este pus la vânzare pe mai multe site-uri de publicitate. Proprietarul, pe care l-am contactat pentru a afla povestea conacului, știe că a aparținut familiei Brătianu și, ulterior, generalului Buzoianu. Deși nu am găsit un act care să susțină acest lucru, a rămas în memoria populară această informație. Cert este că se află în stare vizibilă de degradare, deși are potențial datorită poziției și faptului că este înconjurat de „o mină de aur”, trei hectare de viță-de-vie. În trecut, un alt conac al Brătienilor, casa de vacanţă a lui Gheorghe Brătianu, din satul Tigveni, comuna Rătești, s-a vândut cu aproximativ 36.000 de euro, subiect prezentat la acea vreme de Jurnalul de Argeș.

Conacul din Călinești a fost fermă viticolă înainte de Revoluție. Avea jos un beci boltit, pridvor, din care se intra pe un hol. Din holul acela erau două camere în dreapta, o cameră în stânga, bucătăria era tot în stânga, de unde se urca în turnulețul care se vede în fotografii, după cum ne-a povestit proprietarul. Proprietatea are o suprafață de 5,5 ha (55.000 mp), deschidere la drum de 300 m, 3 ha viță-de-vie Fetească regală pe rod, plantată în 1980 (regenerată) și 3 bazine de beton pentru irigat amplasate pe proprietate. Terenul este aproape de șoseaua București-Pitești și de Pitești. Proprietatea are apă, energie electrică, gaz la intrare și drum propriu de acces de la șosea până la conac. Conacul este la vânzare de mult timp, iar în primă fază era la prețul de 1.200.000 de euro; a fost chiar un austriac care a vrut să cumpere întreaga suprafață. Acum se vinde de la 10 euro mp, dar prețul este negociabil.

Citește și Conace din Argeş scoase la vânzare

Hoții au furat tot ce era de metal din conac

Conacul din Călinești s-a încăpățânat să reziste nu doar vitregiilor vremii, ci și hoților de fier vechi, care l-au prădat de câteva ori. Proprietarul, Liviu Popa, ne-a explicat că a fost furată o grindă metalică din pivniță, fapt ce a condus la dărâmarea acoperișului și la infiltrarea apei. În trecut, hoții i-au luat și vreo 2 tone de sârmă care susținea vița-de-vie. Conacul avea și incintă cu motoare care trăgeau apa din bazine și irigau suprafața, dar s-au furat cărămizile incintei, motoarele și ușa metalică.

Citește și Conacul Brătianu sau Cula Tigveni şi Cula Sultănica de la Şuici

Moștenitorul conacului a fost un farmacist

Liviu Popa l-a cumpărat de la fiica moștenitorului, un anume farmacist Paveleanu, un erudit din Brașov, foarte atașat de zona Călineștiului, pentru că trăise acolo și ar fi provenit din neamul Brătienilor pe o ramură îndepărtată, cu terenuri și prin alte zone ale țării, după cum ne-a povestit dl Liviu Popa.

„A fost o poveste de genul acesta, că a stat acolo generalul Buzoianu și că a aparținut Brătienilor, nu în ideea în care ei ar fi locuit acolo, dar probabil au construit-o, stătea cineva care administra zona respectivă, deci de maniera aceasta. Dar mă gândesc că dacă a stat și generalul Buzoianu acolo… Ştiți că sunt povești care se transmit din gură în gură, la un moment dat istoria s-a scris nu pe documente, ci prin viu grai. Acum, că a fost așa, că n-a fost așa, oricum n-ar fi apărut elementele acestea de informație dacă n-ar fi fost ceva legat de aspectul acesta. Mergând mai departe, mă gândesc că Brătienii, la nivelul lor, nu cred că au locuit acolo, dar probabil că au construit-o în ideea în care toată zona aceea era în proprietatea lor și acolo stătea cineva apropiat familiei lor…”, ne-a mai povestit Liviu Popa, legat de istoria conacului.

Citește și Conacul Golești din Argeș, salvat de la prăbușire cu bani europeni

Proprietarul: „Dacă era mai aproape, ar fi arătat aşa cum ar fi trebuit să arate”

Proprietarul este din Brașov și ne-a spus că nu ar fi vândut niciodată ce este acolo dacă era mai aproape de Brașov sau dacă ar fi stat în București. „Este o proprietate foarte frumoasă, cu o poziție deosebită. Acum ea este în concesiune. În primul rând, regret că n-am putut să mă ocup îndeaproape de conac, pentru că ar fi fost o construcție care suscita interes și era și foarte frumoasă și care ar fi trebuit conservată, dar mă bucur că am putut să mă ocup indirect de tot ceea ce înseamnă plantația de viță-de-vie, în condițiile în care în zonă multe au fost lăsate în paragină. Măcar din acest punct de vedere am conservat ceea ce se putea conserva, iar dacă era mai aproape, atunci ar fi arătat așa cum ar fi trebuit să arate sau cum arăta odată”, a încheiat proprietarul.

Citește și S-a lămurit o enigmă / Casa „Aron Băiulescu” este a statului şi dată în administrare Primăriei Piteşti, care vrea să o reabiliteze


Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Bună ziua,
    Va rog un mod de comunicare cu proprietarul, nr telefon, adresa mail…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *