Web Analytics

S-a lămurit o enigmă / Casa „Aron Băiulescu” este a statului şi dată în administrare Primăriei Piteşti, care vrea să o reabiliteze

de | 25.02.2022 10:33 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

Situația Casei „Aron Băiulescu”, un superb monument istoric din Pitești, este una încurcată. Cu siguranță ați văzut construcția impunătoare din anul 1875, care se află pe strada Târgu din Vale, în fața Universității din Pitești, la nr. 20. În luna ianuarie scriam despre casele/terenurile neîngrijite din Pitești ale căror impozite au fost majorate cu 500% din cauza faptului că au fost lăsate în paragină și creează un aspect inestetic orașului. Atunci am remarcat că sunt case istorice neîngrijite care nu se regăsesc în lista celor cu impozit majorat, printre care se află Casa „Bobancu”, Hanul Gabroveni, dar și filiala Uniunii Artiștilor Plastici Pitești (Casa „Aron Băiulescu”), care se află în stare vizibilă de degradare de la an la an.

În urma unei solicitări făcute atunci Primăriei Pitești, ni s-a răspuns că „nu s-au identificat proprietarii” în cazul casei de pe Târgu din Vale, lucru care ne-a pus pe gânduri. Acum se pare că s-au mai limpezit apele și la primărie, iar edilul Cristian Gentea ne-a spus care este, de fapt, situația casei. Ultima oară a fost dată Uniunii Artiștilor Plastici prin hotărâre de Consiliu Local în 2017, pentru cinci ani, adică până în decembrie 2022. Primăria Pitești vrea să o reabiliteze, însă trebuie să preia clădirea de la stat mai întâi.

Citește și Primăria Piteşti răspunde de ce trei case istorice din Piteşti, neîngrijite, nu au impozitul majorat cu 500%

Primarul Piteștiului: „Sper să îi convingem să ne-o dea nouă, nu în administrare, în proprietate”

„Pe data de 4 noiembrie 2003 se dă o hotărâre de Guvern. Deci, casa respectivă este și acum în proprietatea privată a statului și se dă în administrare Consiliului Local. Deci, în administrare, nu este a noastră. Orice am vrea noi să facem, un proiect pe fonduri europene, nu te bagă nimeni în seamă dacă nu ai terenul, clădirea respectivă în proprietate. După care, începând cu anul 2004 se dau niște hotărâri succesive de transmitere. Deci, noi o avem în administrare și noi o tot dăm, tot în administrare, Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pitești, și s-a dat din 2004. Se putea da cinci ani de zile, după care încă cinci și, după care, ultima hotărâre de Consiliu Local este dată în 2017 pe o perioadă de cinci ani de zile, care expiră pe 31 decembrie anul acesta.

Noi ne dorim să facem un proiect, să luăm bani europeni ca să o reabilităm. Pentru asta, începând din această vară noi vom face demersuri pentru a prelua clădirea respectivă, dar prima dată – exact cu asta mă confrunt acum cu o parte din clădirea de la Stadion – pentru asta trebuie să convingem la București, pe cei de la Minister, să transfere această clădire din domeniul privat al statului în domeniul public al statului. Numai așa se poate face. Justificarea noastră ar fi că există fonduri europene pe domeniul public și că am putea să accesăm așa ceva, să o reabilităm și sper să îi convingem să ne-o dea nouă, nu în administrare, ci în proprietate”, ne-a declarat primarul Cristian Gentea.

Citește și Clădirile de patrimoniu ale Piteştiului, lăsate în paragină sau demolate

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *