Web Analytics

Se strânge lațul! Comisia pentru Covid-19 din PE vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen în privinţa contractului cu Pfizer pentru vaccinuri

de | 14.01.2023 21:26 | Actualitate, Bani europeni, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

O invitaţie nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poştală a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene să apară public în faţa comisiei, potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate către „Politico” de preşedintele acesteia, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, informează news.ro.

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

Citește și: Soţia lui Radu Vasilică a cerut ajutorul Poliţiei, după ce ex-deputatul ar fi ameninţat-o cu arma!

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus Van Brempt în comunicat.

Până acum, preşedintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE şi nici Curtea de Conturi nu au reuşit să arunce o lumină asupra tranzacţiilor tulburi.

Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă preşedintele Comisiei este ţinta acesteia.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a analizat acordul, al treilea şi cel mai mare contract semnat cu Pfizer şi partenerul său german BioNTech, şi a audiatt până acum Curtea de Conturi şi ombudsmanul.

Dar Bourla a refuzat invitaţiile, trimiţând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia va fi trimisă preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere.

Metsola este membră a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acelaşi care a plasat-o pe preşedintele Comisiei în rolul ei.

Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simţi că nu poate spune nu.

Nu doar von der Leyen este în atenţia deputaţilor europeni.

Van Brempt a spus în comunicatul său că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, ca răspuns la refuzul lui Bourla de a fi audiat.

S-a întâmplat în trecut: parlamentarii au votat pentru interzicerea lobbyiştilor Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere.

Citește și: Asistentă medicală din Piteşti, nevoită să îşi opereze copilul de inimă, la Istanbul: „Altă medicină în Turcia! De ce nu e la fel şi în România?!”

Dar măsura nu este automată, decizia ar trebui aprobată prin procesele interne ale Parlamentului. Iar deputaţii europeni individuali pot continua să se înscrie lobbyişti ai Pfizer ca oaspeţi privaţi.

Cu toate acestea, chiar şi măsurile simbolice îşi au rolul lor, în timp ce instituţiile UE încearcă să-şi repare daunele recente aduse reputaţiei lor.

„Transparenţa este esenţială pentru a asigura încrederea cetăţenilor noştri în instituţiile europene”, a explicat Van Brempt.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *