Web Analytics

Se complică problema deşeurilor de la Câmpulung

de | 16.04.2015 19:55 | Dezvăluiri

#  Doar 35 de tone evacuate dintr-un total de 3.270
Controlul efectuat recent de Prefectură pe fosta platformă ARO, în vederea constatării situaţiei evacuării deşeurilor depozitate acolo de Global Eco Center a relevat nerespectarea graficului stabilit de firma ieşeană cu cei de la Mediu. În prima etapă a dezafectării halei, cu termen de finalizare 31 decembrie 2014, au fost eliminate 14 tone dintr-un total de 315, iar în intervalul 1 ianuarie-31 martie 2015 au mai fost evacuate circa 20 de tone din 470. În aceste condiţii, comisia de control constituită la nivelul Prefecturii Argeş trebuie să decidă care va fi soluţia de rezolvare a problemei, în condiţiile în care Global Eco Center mai deţine la Câmpulung peste 3.200 de tone de deşeuri, dintre care două treimi sunt substanţe periculoase.

Prefectul Oprescu: „Firma Global nu își face treaba, iar instituțiile cu atribuții directe trebuie să ia măsuri”

Constatarea că nici la 31 martie nu s-a respectat graficul de evacuare a deşeurilor l-a făcut pe prefectul de Argeş, Mihail Oprescu, să susţină că problema ar putea ajunge în sarcina administraţiei locale. „Firma (Global Eco Center – n.r.) nu îşi face treaba, iar instituţiile care au atribuţii directe în problemele acestea trebuie să ia măsuri. Există o comisie care discută aceste probleme. Din ceea ce mi-au spus cei care participă din partea Instituţiei Prefectului, se pare că, dacă nu se va găsi o soluţie ca firma să îşi respecte angajamentele pe care le-a luat împreună cu toate autorităţile de mediu, procedura legală este ca responsabilitatea să ajungă la autoritatea locală”, a declarat prefectul. Pe de altă parte, primarul interimar de la Câmpulung, Liviu Ţâroiu, pasează responsabilitatea către comisia de verificare: „Până acum au evacuat doar 35 tone. Noi nu putem să mai facem altă intervenţie, făcând parte din comisia de la Prefectură. Vom vedea ce hotărăşte Mediul cu Prefectura, că e o comisie…, dar şi cei de la Landmark (proprietarul halei cu deşeurile – n.r.) va trebui să aibă şi ei o problemă…”, a spus Ţâroiu. Eventuala preluare de către Primăria Câmpulung a sarcinii de dezafectare a depozitului de deşeuri le-a dat idei şi unor consilieri locali. „Transportul de mărfuri periculoase este extrem de greu de realizat. Să le propunem varianta uzinală, că încă există calea ferată de la ARO, mai ales că asigurarea mărfurilor periculoase este mult mai bună decât pe trafic auto”, a propus Nicolae Dumitrescu, dar problema este mult mai complicată. Global Eco Center deţine autorizaţie de mediu doar pentru transportul rutier, iar Primăria nu are avizele necesare pentru a efectua transport de deşeuri periculoase şi nepericuloase.

Vasile Tofan: „Nu ar fi rău să se implice Primăria!”

Administratorul Global Eco Center, Vasile Tofan, susţine că are intenţia de a se conforma graficului stabilit cu Agenţia de Mediu, dar faptul că firma sa a intrat în insolvenţă complică lucrurile. „Ştiţi situaţia în care ne aflăm… eu trebuie să respect programul de evacuare, dar activitatea este influenţată de insolvenţă, nu mai pot lua eu de unul singur deciziile. Nu ar fi rău să se implice Primăria. S-o facă ei, adică Primăria Câmpulung să asigure fondurile necesare activităţii de evacuare, eu să mă ocup în continuare de transport şi eliminare, urmând ca apoi să le dau banii înapoi celor de la Primărie. Asta e problema acum, că insolvenţa afectează situaţia financiară…”, ne-a declarat Tofan. Am încercat să luăm legătura şi cu administratorul Landmark Management, Sergiu Filip, pentru a afla şi de la dumnealui amănunte legate de situaţia halei cu deşeuri, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii