Web Analytics

Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, nume de referinţă în învăţământul câmpulungean

de | 26.07.2017 18:23 | Cultură

8 01O școală cu rezultate remarcabile, o unitate de învățământ cu tradiție, Școala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” din Câmpulung Muscel a fost  înființată în 1669. Câmpulungul Muscelului, al cărui nume are un ecou îndepărtat în hrisoavele ţării, adaugă la faima lui de veche și trainică cetate de scaun şi pe acela de a fi adăpostit pe meleagurile sale, prima şcoală de slovă românească.

La Câmpulung a fost întemeiată cea mai veche şcoală domnească

La 10 mai 1669, domnitorul Ţării Românești, Antonie-Vodă din Popeşti (1669-1672), înfiinţează la Câmpulung prima școală din Ţara Românească. Şcoala s-a ridicat pe terenul cumpărat în anul 1669 de Radu Năsturel, mare logofăt în cancelaria domnitorului Antonie Vodă, de la Stroe Leurdeanu din Goleşti, loc aflat lângă piaţa de atunci a oraşului (astăzi terenul este ocupat de casele familiei Berechet și de toate clădirile ce se văd pe prelungirea străzii Negru Vodă, spre sud şi pe strada I.L. Caragiale până la intersecţia acesteia, în Tabaci, cu strada Constantin Brâncoveanu). Astăzi, oraşul Câmpulung Muscel se poate mândri cu faptul că aici a fost întemeiată cea mai veche şcoală domnească. Demn de reținut că Bucureştiul, tocmai după 11 ani, adică în 1680, a fost înzestrat de domnitorul Şerban Cantacuzino cu şcoala de la Sf. Sava. Oficialităţile oraşului vor construi un local nou, „în dosul caselor cluceresei Eliotina”, situat în centrul oraşului (unde se află astăzi Şcoala Gimnazială „Oprea D. Iorgulescu”).

Filantropul Oprea D. Iorgulescu a finanțat construcţia noii şcoli

8 03La 8 septembrie 1836 s-a săvârşit serbarea de inaugurare a noului local, iar în 1871, şcoala fiind neîncăpătoare, s-a mai adăugat la corpul clădirii o prelungire pentru o clasă şi o cancelarie. În anul 1864 şcoala a luat numele de „Şcoala de băieţi nr. 1”. După 90 de ani de folosinţă, vechiul local insalubru a fost demolat în 1926. S-a alcătuit un Comitet de iniţiativă, avându-l ca președinte pe filantropul Oprea D. Iorgulescu care a finanțat construcţia noii şcoli. Acelaşi „om de inimă şi iubitor al copiilor” a lăsat prin testamentul Nr. 189 din 5 martie 1934 „întreaga avere mobilă și imobilă, care va rămâne la încetarea din viaţă… Fundaţiei Oprea D. Iorgulescu, Şcoala Primară de băieţi Nr. 1 și Şcoala Primară de fete Nr. 2”. În noul local, dat în folosinţă în 1929, pe lângă Şcoala Primară de băieți Nr. 1, a funcționat și Şcoala Primară de fete Nr. 2, ce luase fiinţă în 1869.

Oameni de o deosebită valoare au absolvit cursurile acestei școli

În toamna anului 1989 a început construcţia unui nou corp de şcoală, pe aripa de sud-vest, finalizat în anul 1993. Şcoala Gimnazială „Oprea D. Iorgulescu” se mândreşte cu faptul că din rândul elevilor ei s-au ridicat oameni de o deosebită valoare printre care amintim: C.D. Aricescu, istoricul şi poetul revoluţionar de la 1848; prof. dr. Ion Nanu Muscel;  poetul Dimitrie Nanu; medicul şi scriitorul Gheorghe Ulieru; Alexandru Muşatescu, profesor, decan al baroului de avocaţi Muscel, primar al oraşului; Dumitru Ionescu Berechet, arhitectul şcolii şi al altor clădiri din ţară şi străinătate; pictorul Ion Negulici; Ion Barbu (Dan Barbilian). Încărcată de istorie și cu o arhitectură deosebită, clădirea școlii face parte alături de alte edificii culturale din municipiul Câmpulung, din patrimoniul național. Renumele acestei școli a fost câștigat de oameni de cultură, foști profesori și elevi ai școlii, care sunt înscriși cu litere de aur în Cartea de onoare a școlii. Școala Gimnazială, „Oprea Iorgulescu”, având ca domeniu de activitate învățământ primar și gimnazial, urmărește formarea personalității autonome și creative a elevilor, asigurând o pregătire de calitate, bazată pe cunoștințe de cultură generală și de formare de aptitudini și abilități profesionale, antreprenoriale, care să le permită elevilor înscrierea la treapta superioară de școlarizare corespunzătoare acestor aptitudini, care să le asigure în viitorul imediat accederea în învățământul superior sau realizarea propriei afaceri.

Școala deține o bibliotecă cu 10.708 volume

Misiunea școlii este să asigure o educație de calitate, în acord cu nevoile comunității și ale tinerilor, în vederea adaptării socio-economice a adolescenților de azi, viitori cetățeni activi, deplin conștienți de propria valoare și competitivi pe piața muncii locală și europeană. Școala Gimnazială, „Oprea Iorgulescu” urmărește să asigure această calitate prin promovarea unui învățământ modern. În prezent, școala are două clădiri.
Cele două corpuri cuprind 14 săli de clasă, un laborator de informatică, conectare la internet, rețea de calculatoare, laptop-uri, videoproiectoare, tablă interactivă SmartBoard, cabinet de consiliere școlară și logopedie, cabinet medical, centrală termică proprie, teren de sport, sală de sport și o bibliotecă cu 10.708 volume. „Am fost o istorie, am crescut cu timpul în toate componentele-îndeosebi cele valorice. Suntem o şcoală performantă.
Vom fi viitorul aşa cum îl visăm, vom fi cei ce vor semăna în continuare educaţia bunului simţ şi a dorinţei de foarte bine. Ne aflăm pe un drum ascendent spre perfecţionarea procesului de învăţământ”, se menționează pe site-ul instituției câmpulungene.

Motto:

Nu pleci doar pentru a te întoarce cum ai fost, pentru că acest lucru nu e posibil.
Nu pot trăi pentru a fi!
Rolul hotărâtor pentru a conștientiza aceste lucruri îl are – ȘCOALA – locul de formare al caracterelor umane!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii