Web Analytics

Schimbări majore pentru admiterea la liceu în 2023

de | 30.12.2022 15:43 | Actualitate, Home

Noul an aduce schimbări pentru elevi. Evaluarea Națională, respectiv admiterea la liceu, vor fi diferite față de anii anteriori. Anul 2023 va fi primul an în care media notelor obținute în anii de gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu. Practic, aceasta va fi media aritmetică dintre nota obținută la matematică și nota obținută la limba română pentru toți elevii de clasa a opta care vor susține Evaluarea Națională.

Citește și: 33 de ani de închisoare pentru o laureată a Premiului Nobel pentru pace!

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța în luna septembrie că „în acord cu partenerii de dialog social, a fost eliminată media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu. Astfel, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională”. 

Citește și: La 27 de ani, o argeşeancă, inginer software, creează la Londra „portofele tehnologice” pentru criptomonede!

În cazul în care doi candidați au medii de admitere legale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii, potrivit art. 2 alin. (7): „a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale; b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;  c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale; d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.”

Citește și: Fostul contabil al Protoieriei Câmpulung a câştigat în prelungiri procesul penal

Art. 2 alin. (8) din ordinul amintit stabilește că „în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate la alin. (7) lit. a)-d) egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată, scrie EduPedu.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *