Web Analytics
scris vineri, 30.12.2022

La 27 de ani, o argeşeancă, inginer software, creează la Londra „portofele tehnologice” pentru criptomonede!

Cătălina Rotaru, din Curtea de Argeș, a absolvit Facultatea de Informatică a Universității din Edinburgh și a lucrat la renumita bancă „JP Morgan Chase & Co”

Cinci ani la rând, nu a avut Crăciun. Când alții se bucurau de sărbătorile de iarnă și de cadourile aduse de Moșu’, Cătălina muncea, part time, departe de țară, în Scoția. Era studentă la Edinburgh, dar își găsea timp, câteva ore pe zi, să se ducă la mici joburi, să se implice, să câștige un ban. Avea nevoie să se întrețină, să trăiască, dar și să-și demonstreze sieși că-și poate construi, prin forța ei, cu mintea ei, un viitor așa cum l-a dorit. O viață mai bună. Prin urmare, printre altele, a fost și agent de vânzări în magazine – sau, cum spuneau ei, acolo, ”ajutor de Crăciun” – fiind plătită cu 7-8 lire sterline pe oră, dar și ospătăriță la diferite evenimente mai cu ”ștaif”, unde câștiga ceva mai mult, 10 lire pe oră.

La 27 de ani, o argeşeancă, inginer software, creează la Londra „portofele tehnologice” pentru criptomonede!

Cinci ani nu a venit acasă

În toată această perioadă, în anii 2014-2019, n-a venit acasă, la ea, la Curtea de Argeș. A avut tăria să reziste. Dar a realizat ce și-a propus când era elevă la „Vlaicu Vodă” și când visa la ce povesteau unii colegi mai mari de liceu, care și-au continuat studiile în Marea Britanie. Așa a făcut și ea. Cătălina Rotaru a absolvit Facultatea de Informatică (5 ani, cu master integrat) a Universității din Edinburgh, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa, fondată în 1583.
De aici încolo a început munca în adevăratul sens al cuvântului, full time, cum zic englezii. Doi ani și jumătate, Cătălina a fost analist FinTech (de tehnologie financiară; inovații tehnologice ce dau naștere unor noi modele de afaceri, aplicații, procese și produse) la sucursalele din Glasgow și Londra ale ”JP Morgan Chase & Co”, cea mai mare bancă comercială și de investiții din SUA. Apoi, anul acesta, în aprilie, a devenit inginer software la o nouă companie din Londra, denumită „Copper”.

Citește și Ziaristă din Piteşti, premiată la Londra împreună cu echipa Antenei 3

Cu ce se ocupă această companie? Ne-a explicat chiar Cătălina, care, în urmă cu câteva zile, în drumul ei spre Curtea de Argeș, unde a venit într-un mic concediu, s-a oprit puțin pe la Pitești să-și vadă câțiva prieteni. Așadar, în linii mari, fără a intra în detalii tehnice, specialiștii de la „Copper” creează mediul în care pot fi ținute bunurile digitale. Cum ar fi, de exemplu, criptomonedele și așa-numitele NFT-uri (artă digitală), cu care puțini români sunt familiarizați, dar care au piețe/burse mari în SUA și nu numai. Inginerii programatori ai companiei, cum este și Cătălina Rotaru, dar și alți doi-trei români, realizează, deci, un fel de ”portofele tehnologice virtuale” în care pot fi ținute respectivele bunuri. Și tot ei rezolvă situațiile când deținătorul acelor bunuri riscă să-și piardă sau să-i fie furată cheia privată (cifrul) ce facilitează accesul la respectivele „portofele”. Informaticienii înțeleg cel mai bine la ce facem referire aici.

„Chiar am muncit”

Punct și de la capăt. Are multe de povestit, despre jobul ei fascinant, despre costurile vieții într-o metropolă civilizată, despre cum s-a descurcat în perioada pandemiei și așa mai departe. Îi spun că e puternică.
„Chiar am muncit” – îmi răspunde aproape șoptit. Provine dintr-o familie modestă. S-a ridicat, deci, prin puterile ei în viață, a învățat, a muncit, iar a învățat și iar a muncit. Cătălina Rotaru are 27 de ani, dintre care opt petrecuți deja în Marea Britanie. Este, fără doar și poate, un model de urmat.

Citește și Şcoala de la Londra a lui Gabi Dumitru – un acord cu agenţia fraţilor Becali

Citește și Maestrul Cotimanis, premiat la Londra pentru rolul din filmul „Între Chin şi Amin”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *