Web Analytics

Schimbarea planului tarifar la plata gunoiului poate duce, pe viitor, la costuri mai mici pentru populație!

de | 6.05.2018 06:18 | Actualitate

servsal plastic balotat 1servsal material reciclabilDacă în alte părți din țară situația gestionării problemei deșeurilor menajere este una extrem de problematică, Argeșul se numără printre județele care au fost mereu date drept exemplu pozitiv și model de bună practică în domeniu. Aceasta este urmarea realizării sistemului de management integrat al deșeurilor, care a presupus închiderea depozitelor vechi și rezolvarea problemelor istorice și include construirea depozitului ecologic de la Pitești/Albota , a sistemului de colectare și transport a deșeurilor, crearea de proiecte complementare de educație ecologică, infomare și conștientizare a populației, dar și a felului în care autoritățile județene și locale s-au implicat în acest proces.
Astfel, în acest moment, Argeșul se numără printre puținele județe din țară care au un grad de acoperire de 100% cu servicii de colectare și transport al deșeurilor (adică există operator de salubritate în absolut toate cele 102 localități ale județului), și-a înschis toate depozitele de gunoi neautorizate și a construit depozitul ecologic de la Albota, singura facilitate autorizată și acceptată potrivit normelor europene. În plus, valorifică o parte din deșeuri atât ca materiale reciclabile sau compost cât și, mai nou, drept combustibil energetic.
Însă, schimbările legislative permanente în domeniu impun o continuă modificare a modalității de acțiune pe plan local. Printre scopurile acestor modificări se numără și cel al menținerii prețului plătit de populația județului pentru serviciile de salubritate la un nivel acceptabil, în condițiile în care atât operatorii de colectare și transport cât și cei ce gestionează depozitul se confruntă cu creșteri de costuri substanțiale. Ultimele modificări în acest sens sunt legate de introducerea, în Legea 211/2011, a obligativității aplicării principiului plătește cât arunci. De altfel, și Memorandumul de finanțare al proiectului derulat în Argeș prevede necesitatea respectării și implementării principiilor solidarității, sustenabilității și poluatorul plătește, iar în momentul în care au semnat acordul pentru obținerea finnațării, autoritățile argeșene și-au asumat respectarea acestora.
În acest sens, ADI SERVSAL Argeș propune schimbarea planului tarifar pentru populație și trecerea la un sistem de plată cu taxă diferențiată. Gabriel Moiceanu, director executiv, explică în ce constă schimbarea, de ce e motivată și ce rezultate va avea.
Modificarea planului tarifar are legătură cu felul în care selectam, colectam, transportăm și depozităm deșeurile. Mai exact, s-a modificat Legea 211 și trebuie să plătim cât aruncăm! Se va factura cantitatea de deșeuri ridicată iar apoi se va împărți costul către populație. Calculele se vor face pe istoricul din anul precedent și se vor fundamenta costuri de colectare pe tonă pentru rezidual, biodegradabil, reciclabil și construcții.
servsal masina gunoiCa exemplu, pentru Pitești, dacă rămâne în condițiile actuale, de tarif plătit pe locuitori de bună credinta, costul va fi de 10,88 lei, calcule făcute pe datele de anul trecut, certe! Cantități ridicate, transportate, depozitate. Dacă Municipiul Pitești trece la taxă, și aceasta se plătește de către 154.000 de locuitori, cum a fost stabilit inițial în Caietul de Sarcini, costul scade până la 7,6 lei pe lună, pentru o persoană față de 8,76 cât este în prezent! La Pitești am avut mai multe runde de întalniri cu dl. viceprimar Sorin Apostoliceanu și aparatul de specialitate, cu membrii ai Consiliul Local, care sunt interesați de trecerea de la tarif la taxă și, în principiu, au manifestat deschidere. Urmează să vedem cum și la ce dată vor face actele administrative în acest sens. Acest sistem se aplică în 97 de localități din Argeș și în alte 14 județe din Romania, fiind sigura modalitate de a controla mecanismul financiar și de a derula în condiții de eficiență acest serviciu. Modificările vor duce nu doar la scăderea prețului la populație, pentru că astfel costurile se împart la toți cetățenii, nu doar la cei de bună credință care își achită conștiincios obligațiile, ci și la creșterea calității serviciului! În plus, acest sistem de taxare va duce și la dezvoltarea sistemului de colectare separată și la un raport calitate/preț mult mai eficient.
În mediul rural, pentru colectare din poartă în poartă, din simularea făcută pe noile taxe/tarife/tonă propuse de operator, dacă un cetățean generează în medie 0,45kg/zi, adică 13,7kg/luna, ajungând astfel la 165 de kilograme de deșeuri pe an, prin aplicarea taxei ar plăti 4,87 lei. În acest moment plătesc 7 lei/persoană! Sunt UAT-uri în mediu rural care au aprobat modificarea sistemului de colectare a deșeurilor și noul sistem de plată diferențiată a serviciului: 5 lei/pers/lună pentru cine selectează deșeurile și 7 lei/pers/lună pentru cine nu selectează! Noul plan tarifar presupune că dacă la nivelul unei comunități se reușește scăderea cantității de deșeuri, și mă refer strict la cel rezidual, acesta poate avea prețuri din ce în ce mai mici! Și cum poate scădea? Simplu. Avem deja multe proiecte în acest sens: SACUL Galben pentru plastic, hârtie, metal și SACUL Verde pentru sticlă și COMPOSTORUL. Am implementat în peste 70 de comune deja colectarea separată a materialelor reciclabile în SACUL Galben care trebuie să fie colectat de operatorul desemnat prin licitație publică și are licență de operare pe aria respectivă. De asemenea, devierea deșeurilor biodegradabile la nivelul gospodăriilor individuale în compostoarele pe care ADI Servsal le-a pus GRATUIT la dispoziția celor interesați în ultimii 3 ani (peste 47.000 de unități), ar scădea considerabil cantitățile pe care operatorii de salubritate le ridică. În anul 2017 peste 11.000 de tone au fost deviate în aceste compostoare individuale și peste 70.000 de tone (iarbă, buruieni, crenguțe, coji de alimente, legume și fructe stricate, zaț de cafea, pământ, gunoi de grajd etc.) au ajuns pe platformele de compost (18.000 de tone ) sau în depozit în amestec cu deșeurile reziduale, diferența.
Pentru biodegradabil, în cazul municipiilor și orașelor, dacă este pus în saci biodegradabili și colectat separat au cost la jumătate, dar dacă îl duc în amestec cu rezidualul, costul este integral!
În concluzie: cantități mai mici, costuri mai mici, preț mai mic la populație!
În 2017, totalul deșeurilor ridicate de la populație, transportate și depozitate la Albota a fost de 142.000 de tone, dintre care peste 100.000 de tone aduse din mediul urban și circa 42.000 din mediul rural.
Din aceste cantități, peste 35.000 au fost deviate de la depozitare cu ajutorul instalațiilor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Pitești și Statia de Transfer Câmpulung, prin sortare mecanică și manuală, reciclare, compostare, concasare și valorificare energetică. Astfel, 82 UAT-uri au atins procentul de deviere de la depozitare 25%, obiectiv pentru anul 2017 și nu vor plăti penalități către Fondul de Mediu.
servsal compostPentru anul 2018, conform OUG 196, obiectivul de deviere este de 35% și este obligatoriu să ne implicăm cu toții (operatori, UAT-uri, cetățeni, ADI) pentru a evita aceste penalități, pentru a avea un cost suportabil și, nu în ultimul rând, pentru un mediu mai curat.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. De ce nu am plati ceea ce producem fiecare ?de ce la paușal ?de ce saci ?sacii se pot rupe .in afara ,ca tot vrem ca afara,sunt trei tomberoane ! In plus reciclabilele nu le plătesc ca și gunoiul ! Nu au bani ,patronii , de alte tomberoane ? De ce s-au băgat in asemenea afacere ?
    Aștept un punct de vedere .