Web Analytics
scris joi, 08.12.2011

Schema lui Chelu.Alprom, în suveica rambursărilor ilegale de TVA

Despre învârtelile financiare cu iz penal ale afaceristului gălățean Cătălin Chelu, actualul patron al SC Alprom, s-au consumat tone de hârtie, iar subiectul tot nu s-a epuizat. Recent, ANAF a descoperit o țeapă de circa 20 milioane de euro cu rambursări ilegale de TVA pe care Chelu a dat-o statului român prin intermediul unui grup de firme ale sale. În această suveică organizată la nivel național, un rol  cheie îl joacă și Combinatul de prelucrare a lemnului din Pitești, unde Cătălin Chelu deține pachetul majoritar de acțiuni. Vă prezentăm în continuare schema prin care a fost implicat Alpromul în acest tun de proporții dat bugetului de stat.

Schema lui Chelu.Alprom,  în suveica rambursărilor ilegale  de TVA

Alpromul își răscumpără mobila cu adaos comercial

După preluarea Alpromului de către Cătălin Chelu, MCS Exim SRL, societate cu capital social deținut de SC Alprom în proporție de 99%, a revândut toată marfa pe care o avea pe stoc Alpromului, însă cu adaos comercial. Astfel, MCS a început să înregistreze profit, iar Alpromul să deducă TVA. În perioada iunie-august 2009, peste 4,5 miliarde de lei au fost încasați astfel de la stat, cu titlu de rambursare de TVA, de pe urma acestor tranzacții. În mod similar s-a procedat cu societățile Furniprod, Timber Product și Alpstrat, la care, de asemenea, Alpromul avea o participațiune de 99% constând în imobilizări corporale (utilaje). După preluarea Alprom și după ce Chelu  a intrat în Consiliul de Administrație și a început să dicteze, în august 2009 toate aceste trei societăți și-au vândut activele către Alprom. Cum cele trei societăți se aflau în lichidare judiciară, facturile au fost antedatate, cu luna iunie, iar decontul de TVA a fost modificat corespunzător. Astfel, Alpromul și-a vândut sieși propriile-i active, iar Chelu a mai dedus prin această șmecherie alte 4,5 miliarde de lei cu titlu de rambursare de TVA. Ingineriile nu s-au oprit însă aici.

TIR-uri cumpărate cu 9 miliarde și revândute Alpromului cu 23

În octombrie 2009, SC Alprom a împrumutat de la o societate din Galați, Cibrosat SA, aproape 3 miliarde de lei, cu care a achitat societății Maital Press din Slatina contravaloarea închirierii, pe timp de 10 ani, a unui spațiu comercial pentru desfacerea de mobilier. Și din această tranzacție s-au mai dedus încă 4 miliarde de lei cu titlu de TVA. Tot dintr-un împrumut de aproape 3 miliarde, și tot de la Cibrosat, au provenit și banii cu care Alprom a achiziționat zece tiruri și din care s-au mai dedus alte circa 4 miliarde lei. Tirurile fuseseră achiziționate din Germania, fără TVA, la un preț de aproximativ 9 miliarde lei, de către societatea Giokilt Serv Com57 SRL, și vândute apoi Alpromului la suprapreț, mai exact cu 23 miliarde. Astfel, Giokiltului i-a rămas un profit brut de 14 miliarde (12 miliarde de lei net). Reamintim cititorilor noștri că, așa cum am precizat în articolul „Chelu chelește Alpromul printr-un păienjeniș de firme fantomă”, apărut anul trecut, în Jurnalul de Argeș din data de 16 decembrie, societatea Giokilt este una dintre numeroasele firme fantomă înființate de Chelu pe strada Dobrogeanu Gherea din Pitești, în actualul sediu al SC Alprom. Toate aceste  firme fantomă sunt controlate de Cătălin Chelu, iar în ceea ce privește societatea gălățeană Cibrosat, ea este controlată de un offshore american, Quenty Company Limited, din Delaware(SUA), în spatele căruia se presupune că s-ar afla același țepar, Cătălin Chelu. Revenind la tirurile cumpărate cu 9 miliarde din Germania și revândute cu 23 către Alprom, ele au fost închiriate mai departe societății Auto Transpeed, încă una dintre firmele fantomă de pe strada C-tin Dobrogeanu Gherea din Pitești. Și din această tranzacție de tip suveică, Chelu a dedus alte 4 miliarde de lei.

Marfă de 60 miliarde, livrată unor societăți cu capital social de 200 lei

Însă afacerile cu rambursări ilegale de TVA nu s-au oprit aici. Anul trecut, combinatul de prelucrare a lemnului din Pitești a livrat către două societăți comerciale din Galați, Diarostin și Terifal, marfă de aproape 60 miliarde de lei, care se pare că nu a fost achitată nici până în prezent. Interesant de observat este nu doar  faptul că cele două societăți comerciale au un capital social de numai 200 lei, dar și că acționar la Diarostin este un oarecare Petcu Vasile, același care deține 3% și la societatea Cibrosat, alături de offshore-ul american care deţine 97%, și că, în bilanțul afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor, Terifalul figurează cu o datorie echivalentă cu cea pe care o are față de Alprom pentru mobila achiziționată și neachitată. Bineînțeles că și din tranzacțiile mai mult sau mai puțin reale ale Alprom cu cele două firme gălățene s-au dedus importante sume de bani cu titlu de rambursare TVA. Acum, odată ce ANAF a adulmecat învârtelile lui Chelu și ale complicilor săi, ar trebui să fie doar o chestiune de timp până ce afaceristul va fi priponit. Ar putea fi vorba și doar de praf în ochi,  știut fiind deja că afaceristul penal din Galați acționează concertat cu participarea unor funcționari ai statului.
Adriana Gândilă

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...