Web Analytics

Scene din viaţa culturală piteşteană (71)

de | 4.04.2024 11:35 | Actualitate, Cultură, Home

Ce nație suntem, noi, ăștia, cu C.I. de români? Îi venerăm pe criminali? Le ridicăm statui? Să presupunem că, o vreme, când nu s-a știut nimic negativ despre cineva, am putea face asta. Dar dacă aflăm că respectivii au fost niște criminali, ce facem? Le organizăm medalioane la Academie, le acordăm titluri?
E cazul mult respectatului Constantin Bălăceanu. Și Stolnici, după moșia de mii de hectare din Argeș de teren arabil și pădure.
Ce-i drept, la 6 noiembrie 2005, nu se știa că acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici” (6 iulie 1923 – 20 august 2023) a avut numele de cod, la Securitate, de „Laurențiu” și că a fost cel care a oferit fostei poliții românești planul celor de la la „Europa Liberă” pentru a-i arunca în aer pe opozații regimului ceaușit.

În octombrie 1984, un raport al sursei „Laurențiu”, care se întâlnise la Munchen cu Vlad Georgescu, cuprinde o schemă a apartamentului acestuia, susține istoricul Mihai Pelin în „Operațiunile Melița și Eterul”. Vlad Georgescu a murit în noiembrie 1988, în urma unui cancer cerebral, cu evoluție rapida
Așa că, în necunștință de cauză, la 6 noiembrie 2005, Spitalul de la Ștefănești a primit numele de „Constantin Bălăceanu-Stolnici”.
În 2007 s-a aflat cine a fost și ce a făcut bătrânul boier. Dar Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie din Ștefănești a rămas cu denumirea „Bălăceanu-Stolnici”. De menționat că spitalul și-a dezvoltat activitatea actuală pe structura fostului Spital Comunal Ștefănești, construit între 1952-1954, ajuns un azil în zilele noastre…

Citește și Argeș. Se apropie Festivalul național „Premiile Muzicale Dinu Lipatti”

Citește și Cu aplicația Argeș Ghid poți descoperi județul!

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *