Web Analytics
scris joi, 29.02.2024

Scene din viaţa culturală piteşteană (66)

Începând cu 1990, mulți oameni de cultură piteșteni au încercat să creeze punți de legătură cu frații noștri basarabeni (corect: cetățeni ai statului Republica Moldova). S-au creat acele „poduri de flori”, artiștii basarabeni fiind invitați, de diverse instituții, să evolueze, fiind și răsplătiți, mai ales la Pitești. Începând cu Doina și Ion Aldea Teodorovici, cu poetul Grigore Vieru, cu Pavel Stratan, continuând cu O-Zone, cu pianista Lyvia Știrbu-Sokolov, dirijorul Mihail Gafița, cu baletul din Chișinău și terminând cu Nicolae Botgros, Irina Rimes, „Plăieșii”, „Carla’s Dreams” cu „Zdob și Zdub”, ori cu scriitorul Dumitru Crudu.
De regulă, invitațiile la Pitești sunt în jur de 27 martie, când se aniversează unirea din 1918 cu Basarabia, dar și de Simfonia Lalelelor, Zilele Orașului, Ziua Națională etc., spiritul unionist fiind foarte ridicat la Pitești spre deosebire de alte orașe din țară.

Scene din viaţa culturală piteşteană (66)

La 27 martie 2009, a fost invitată la Casa de Cultură a Sindicatelor Pitești solista Ianna Novac, supranumită „vocea de aur de peste Prut”, aceasta devenind celebră prin melodiile pop-opera interpretate. Înainte de concert, Ianna a fost condusă prin oraș, pentru a-și face o impresie. A ajuns și la monumentul dedicat soliștilor Doina și Ion Aldea Teodorovici și la „triunghiul” ridicat în memoria poetului Grigore Vieru, pe atunci recent decedat.
Conform înțelegerii, Ianna Novac urma să interpreteze melodii pop-opera și șlagăre unioniste, dar când s-a văzut pe scenă, în fața publicului foarte numeros, a… uitat probabil unde se află și de ce fusese invitată și a interpretat câteva șlagăre rusești, în limba rusă! Chiar pe 27 martie, de ziua unirii Basarabiei cu România! De menționat că artiștii piteșteni nu au fost invitați oficial niciodată la Chișinău!
Foto-text Jean D.

Citește și Teatrul Davila a prezentat publicului premiera spectacolului „SALONUL DE URÂȚIRE”

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (65)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *