Scandalul cianurilor scoate la iveală penuria de firme în domeniul deşeurilor: 80 de operatori în judeţul Argeş

de | 16.10.2013 21:51 | Actualitate

# Dovada că afacerea cu otrăvuri e una foarte bănoasă.  Uleiurile uzate, bateriile, acumulatorii, precum şi nămolurile sunt incluse în categoria deşeurilor  periculoase care sunt depozitate pe raza judeţului nostru. Iar dintre acestea o categorie deloc de neglijat o reprezintă  şlamurile petroliere și nămolurile industriale rezultate din curățări de rezervoare, decantoare, bataluri. Şlamurile conţin cianuri şi de altfel acestea au şi dat bătăi de cap pompierilor, atunci când au intervenit în subsolurile firmei  Global Eco Center, loc în care nu aveau ce căuta, după cum spune inspectorul şef al ISU Argeş, Ion Popa.

55% dintre deșeurile existente sunt menajere

Riscante sunt şi nămolurile care provin din instalaţiile de acoperiri metalice ce conţin anumite elemente chimice, deşeurile de uleiuri uzate şi bateriile şi acumulatori uzaţi. O altă categorie o reprezintă deşeurile menajere, deşeurile stradale, cele rezultate din construcţii şi nămolurile provenite de la staţiile de epurare. Din activitatea argeşenilor mai rezultă resturile animaliere şi vegetale (deşeuri biodegradabile), cu un procent de 55% din total. Mai sunt hârtia, cartonul, materialele plastice, sticla, deşeurile textile şi cele metalice. Dar circa 10% din întreaga cantitate de deşeuri industriale o reprezintă cele periculoase. Mai exact, potrivit rapoartelor Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, numai la nivelul anului 2011 s-au adunat  pe întreg teritoriul Argeşului 37.584 de tone de deșeuri, dintre care au fost valorificate 5785 tone. Pare o denumire generică pe ansamblu, dar atunci când te referi la fiecare categorie în parte, senzaţia de teamă se estompează pentru că, de departe, un acumulator auto nu pare, de exemplu, a avea un potenţial de risc chiar atât de mare. Deşeurile periculoase rezultate în Argeş din activităţi industriale sunt fie predate către unităţile din ţară specializate în incinerare sau neutralizare fie depozitate definitiv într-un spaţiu special (este cazul depozitului pe care societatea Automobile Dacia, din Mioveni, îl are pentru deşeurile proprii).  Teoretic, toţi colectorii de deşeuri care se ocupă pe raza judeţului de această activitate, fiind una bănoasă, ar putea să apeleze la o firmă specializată în neutralizare, dar nu se îngrămădesc să o facă, pentru că, aşa cum se întâmplă ar trebui să scoată bani din buzunar pentru asta.

Prefectul Soare: „300.000 de tone de deșeuri periculoase au tranzitat Argeșul în primele  8 luni”

În afară de ceea ce „produc” sau au “produs” argeşenii în materie de deşeuri de-a lungul timpului, mai sunt cele care ne tranzitează judeţul. Prefectul de Argeş  a declarat recent că numai în primele 7-8 luni ale acestui an, nu mai puţin de 300.000 de tone de deşeuri periculoase au tranzitat judeţul iar la sfârşitul lunii septembrie erau pe stoc aproape 6000 de tone de deşeuri periculoase, dar nu toţi îşi declaraseră stocurile. Autorităţile județene ne-au asigurat de-a lungul timpului că în Argeş deşeurile periculoase sunt bine gestionate însă a fost de ajuns incidentul de pe platforma fostei uzine ARO ca problema să ia pe neaşteptate o altă dimensiune în ochii celor responsabili (Inspectoratul de Poliție Județean a deschis dosar penal în baza legii de protecție a mediului). Mai ales acum că, după cum spune şi prefectul Cristian Soare, în scurt timp, mai exact de la 1 ianuarie  2014 se va trece la liberalizarea circulaţiei deşeurilor periculoase, iar ţara noastră riscă să ajungă groapa de gunoi a Europei dacă nu vom fi cu băgare de seamă. De altfel prefectul Soare a anunţat că se va trece la verificarea tuturor operatorilor care stochează şi prelucrează deşeuri periculoase şi nepericuloase pe raza judeţului Argeş.

Lista primilor 10 operatori din judeţ

În Argeş sunt înregistraţi aproximativ 80 de agenţi economici cu această activitate, unii cu amplasamente în mai multe localităţi, dintre care 10 sunt mai importanţi.  Vă prezentăm mai jos o listă cuprinzându-i pe primii 10 împreună cu amplasamentul declarat: SC Global Eco Center SRL Câmpulung, SC Envisan NV Belgia, Sucursala Piteşti, (eliminator) amplasament în comuna Oarja, SC Mondo Computer SRL, sat Valea Mare Ştefăneşti, SC Perfect Metal SRL, comuna Bradu, SC Ekologik Consulting & Sanitation SRL, comuna Siliştea, Holcim SA Ciment Câmpulung (coincinerare, valorificare energetică), SC Metal Impex România, Mărăcineni, Sc Decebal Exclusiv SRL, Mărăcineni, Sc Decebal ExclusivSRL, Ştefăneşti Valea Mare, SC Geoma PMG Holdyng SRL, Bradu, Sc Ecomed Eastern Europe SRL, (tratare în vederea eliminării) DN 65B, Autostrada Bucureşti Piteşti. Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole