Web Analytics
scris joi, 01.02.2024

Sentinţă în dosarul în care un funcţionar de la AJFP Argeş a mituit doi comisari de la OPC care voiau să îi amendeze soţia. Consilierul Cătălin Cosma de la Finanţe a scăpat cu închisoare cu suspendare după ce a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei

Pe 21 septembrie 2022, în cadrul unei acțiuni tematice a ANRPC, comisarul Ovidiu Chiru de la OPC Argeș a efectuat un control la un aparat de cafea amplasat în zona complexului „Sincomar” de pe strada Eremia Grigorescu, aflat într-o stare deplorabilă, murdar și care nu corespundea din punct de vedere tehnic. După ce i-a spus că aparatul nu este în regulă și că urmează să fie sancționată, comisarul a chemat-o, printr-o invitație, pe reprezentanta firmei la sediul Comisariatului Județean de Protecția a Consumatorilor, cu documentele.

Sentinţă în dosarul în care un funcţionar de la AJFP Argeş a mituit doi comisari de la OPC care voiau să îi amendeze soţia. Consilierul Cătălin Cosma de la Finanţe a scăpat cu închisoare cu suspendare după ce a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei

A doua zi, însă, s-a trezit cu un telefon de la soțul femeii, care s-a recomandat a fi Cătălin Cosma (foto), angajat la Finanțele Publice Argeș. Cumva colegi, având în vedere că sunt reprezentanții a două instituții de control… Bărbatul i-a propus comisarului să dea doar un avertisment pentru neregulile constatate, să nu aplice sancțiunea cu retragerea aparatelor de cafea și a dat de înțeles că este „băiat cuminte”. Denunţătorul a precizat că nu i-a dat niciun răspuns soțului doamnei prinse cu nereguli la control, ci doar i-a recomandat că, dacă soţia sa nu poate veni în ziua stabilită la sediul C.J.P.C., atunci o poate face în următoarea săptămână. Funcționarul de la Finanțe Argeș nu s-a lăsat și a telefonat cu insistență încă două zile, solicitând o întâlnire. Motiv pentru care Ovidiu Chiru, comisarul de la Protecția Consumatorului, s-a dus întins la Serviciul Județean Anticorupție, unde a făcut un denunț și astfel s-a luat decizia organizării unui flagrant.

Citește și Încă o ilegalitate! Etajul în plus de la blocul „Titidan” – fără autorizaţie de construire!

În timpul flagrantului, ochelarii au fost găsiți în tocurile lor nou-nouțe și cu bonurile alături

Ca urmare, la data de 26.09.2022, denunţătorul și inculpatul s-au întâlnit în parcarea supermarketului „Auchan” din Piteşti, în jurul orei 17. Aici au discutat în mașina denunţătorului, acesta atenționând că amenda pentru neregulile constatate este 10.000 lei şi că trebuie să dispună închiderea tuturor aparatelor care sunt afară. Atunci Cosma i-a întins două perechi de ochelari mărcile „Armani” și „Polaroid”, pe care le-a pus în suportul pentru pahare al autoturismului. Una pentru comisarul Chiru, cealaltă pentru colega acestuia care participase la control. Pentru că a văzut un gest de opunere, Cosma i-a spus: „Îi daţi la copii, la cine vreți dumneavoastră”. Și a insistat cu privire la problema soției lui: „Dați-i o somatie, dați-i ceva, vă rog, un avertisment și trasați-i zece sarcini draconice!” Am citat din rechizitoriu.

De altfel, cu ocazia flagrantului s-au găsit cele două perechi de ochelari în tocurile lor nou-nouțe, având alături şi două bonuri fiscale ale acestor bunuri, în valoare de 439 lei, respectiv 209 lei. Inculpatul a declarat că, din proprie iniţiativă, a dorit ”să facă un gest de prietenie, să ia o atenţie” și a ales de la magazinul „Optiblu” din „Jupiter City” două perechi de ochelari de soare, una bărbătească şi una de damă. Câte o pereche pentru fiecare dintre cei doi inspectori veniți în control. Și a motivat că în acest mod a vrut să o ajute pe soţia lui, scopul fiind ca acesta să-şi schimbe intenţia de a o amenda.
Cătălin Cosma a recunoscut săvârşirea faptei și a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, după ce i-au fost aduşi la cunoştinţă de către procurorul de caz termenii acordului, iar magistrații au admis cererea inculpatului de judecare a cauzei conform procedurii simplificate.

Citește și Ion Georgescu s-a întâlnit cu Mircea Drăghici la ora de mişcare de la Penitenciarul Mioveni

Motivarea magistraților pentru suspendarea executării: fapta nu a fost comisă cu indulgență, iar făptuitorul nu avea antecedente

În motivarea sentinței se arată că, în pofida valorii celor două perechi de ochelari, care poate apărea drept modică la o primă vedere, inculpatul, funcționar public, a săvârșit o infracțiune de corupție în încercarea de a obține aplicarea unei sancțiuni blânde unei societăți care exploata un aparat de cafea neconform, punând astfel în pericol sănătatea populației. Instanța a luat în considerare gravitatea sporită a faptelor inculpatului, dată fiind atingerea adusă prestigiului funcţiilor publice exercitate la acel moment de acesta și de martorul denunțător, precum și îndrăzneala, ușurința și insistența cu care inculpatul a pus în operă infracțiunea. Totuși, având în vedere că fapta nu a fost comisă cu violență și lipsa antecedentelor penale, magistrații au apreciat că pedeapsa poate fi pusă în aplicare fără executare, cu un termen de supraveghere de doi ani și respectarea unor măsuri de supraveghere care presupun printre altele ca inculpatul să presteze o muncă neplătită în folosul comunităţii în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului sau a unei alte intituții, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. De asemenea, au fost confiscate de la inculpat cele două perechi de ochelari, „Armani” și „Polaroid”, în valoare de 439 lei și, respective, 209 lei, Cosma fiind obligat totodată la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Sentința Tribunalului Argeș a fost dată vineri, 26 ianuarie, cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii judecătorești.

Citește și Expertiza pentru Bulevardul ”Pardon”, plătită cu bani din sponsorizări

Citește și Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, înscrisă la masa credală în falimentul operatorului de deşeuri de la Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *