Web Analytics

Scandal la simularea Evaluării Naţionale! Elevii au postat pe Facebook proba fraudei de la Şcoala 16 Piteşti

de | 12.03.2014 18:57 | Actualitate

# Profesoara Ecaterina Constantinescu a corectat lucrările chiar pe durata orelor de curs, în timp ce avea o elevă scoasă la tablă. Faptul că în judeţul Argeş s-au înregistrat rezultate modeste la simularea evaluării naţionale – promovabilitate de 49,93% – şi mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a opta au picat testul e nimic în comparaţie cu faptul că la una dintre şcolile centru de evaluare din Piteşti lucrările au fost corectate chiar în timpul orelor de curs. Ba mai mult, deranjaţi probabil de atitudinea unei profesoare care stătea cu nasul în lucrări, în loc să le predea lecţia, elevii au imortalizat momentul şi au postat fotografia în reţeaua de socializare Facebook.

Corectarea lucrărilor de la Piteşti a devenit viral pe FB

Săptămâna trecută, în reţeaua de socializare Facebook a început să circule o fotografie foarte sugestivă postată de elevii Şcolii „I.L. Caragiale” din Piteşti (fostă nr. 16), şcoală desemnată de Inspectoratul Şcolar Argeş drept centru de evaluare a lucrărilor. În respectiva fotografie, o profesoară de Limba română (apare şi un manual în imagine) corectează un vraf de lucrări cu colţurile îndoite de la simularea Evaluării Naţionale. Toate bune şi frumoase până aici. Numai că în spatele profesoarei, la tablă, o elevă scrie rezolvarea unui exerciţiu, de unde rezultă că evaluarea lucrărilor se face chiar în timpul orelor de curs.

Directorul Alin Vlad: „Profesoara corecta lucrări de la clasă, nu de la simulare”

Dincolo de lipsa de profesionalism cu care a condus centrul de evaluare a lucrărilor, în care, după cum se vede, fiecare profesor corector a făcut ce l-a tăiat capul, directorul Şcolii „I.L. Cragiale”, Alin Vlad, încearcă acum să ascundă gunoiul sub preş. „La noi s-au corectat lucrările doar după-amiaza. Elevii învaţă numai dimineaţa şi de-asta am fost aleşi centru de evaluare a lucrărilor, pentru a fi corectate în afara orelor de curs. Nu cred că s-au corectat lucrările de la simulare în timpul orelor. Poate profesoara corecta altceva, lucrări de la clasă spre exemplu”, a încercat directorul Alin Vlad să dreagă busuiocul. Am dorit, luni dimineaţă (n.r. 10 martie a.c.), să discutăm şi cu profesoarele de română de la Şcoala „I.L. Caragiale”, dar am dat tot de directorul Vlad, care părea să le păzească de presă mai ceva ca pe sfintele moaşte. „Acum profesoarele de română sunt la ore. De ce să mai discutaţi cu dumnealor? Am verificat eu situaţia şi vă pot spune că profesoara corecta lucrări de la clasă, nu de la simulare. Toată lumea ştie că fotografii au circulat şi tot circulă pe Internet”, ne-a spus directorul Şcolii „I.L. Caragiale”. Şi totuşi, chiar dacă profesoara ar fi corectat lucrări de la clasă, cum susţine directorul Vlad, oare era normal să facă acest lucru în timpul orelor de curs?

Profesoara Ecaterina Constantinescu: „În acea zi am avut de corectat portofolii, dar elevii nu aveau voie să se joace cu telefonul în oră”

Am reuşit totuşi să discutăm şi cu Ecaterina Constantinescu, profesoara de română surprinsă corectând lucrările. Aceasta ne-a povestit propria sa versiune, foarte diferită de cea a directorului Alin Vlad, în care elevii sunt vinovaţi că au folosit telefonul în timpul orei pentru a poza, iar lucrările de la clasă erau, de fapt, portofolii ale elevilor. „Munca noastră e grea şi regulamentul spune că elevii nu au voie cu telefonul la ore. Majoritatea şcolilor au dulăpioare pentru telefoane, dar noi nu avem asemenea dulăpioare. Când dau lucrări, eu trebuie să le iau elevilor telefoanele ca să nu copieze. Odată i-am găsit unui elev un telefon între picioare. Li s-a dat nas prea mult acestor copii. I-a nenorocit sistemul acesta. Noi eram mai respectuoşi cu profesorii. În privinţa condiţiilor de corectare, domnul director a fost un lord. Ne-a asigurat condiţii. Acela era un tranzit. Colega mea era gravidă şi a plecat mai devreme. Vă daţi seama că nu aveam cum să corectez singură 150 de lucrări până la ora opt seara. S-a întâmplat că în acea zi am avut de corectat şi portofolii în care elevii lucrează din culegerile de teste pentru Evaluarea Naţională. Elevii au încălcat regulamentul. Nu aveau voie să se joace cu telefonul în oră. Mie mi-e şi frică să manevrez aceste telefoane de 40 de milioane de lei. Domnul director este cel care trebuie să le confişte”, ne-a spus Ecaterina Constantinescu, profesor de română la Şcoala „I.L. Caragiale”.
Iustina HARCO-BURCEA

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole