Web Analytics

Scandal cu bani, funcţii şi sinecuri… Multinaţionala „Heineken” – prinsă în vârtejul unor reglări de conturi din USR Argeş

de | 14.02.2019 14:11 | Dezvăluiri

Săptămâna trecută, un mail cu parfum de scrisoare de protest a fost trimis pe la mai toate redacțiile din Argeș. Era legat de anumite tensiuni și nereguli de ordin organizatoric din cadrul USR Argeș. Însă totul a culminat cu o afirmație a deputatului Ionuț Moșteanu că un membru important al filialei, Daniel Marinac, și-ar fi pierdut serviciul la multinaționala Heineken din cauză că e membru USR și din acest motiv l-ar fi angajat el, la biroul său parlamentar. Cum acuzația e destul de gravă, am mers pe fir, vorbind cu toți cei implicați.

„Vă dați seama, ditamai compania Heineken, unde lucra Marinac, să îl dea afară pentru că e usr-ist”

„Sunt un simpatizant USR din Pitești care trebuie să vă aducă la cunoștință unele aspecte care m-au făcut să rămân cu adevărat scârbit de cum e condusă Filiala USR Argeș de domnul Moșteanu și gașca lui. O să încerc să fiu scurt și la obiect: prin octombrie, președintele filialei, domnul Marinac, a anunțat pe grupul de whatsapp că demisionează, dar că lasă în locul său unul dintre vicepreședinți, și anume pe domnul Cârstea (aveți atașat print-screenul cu anunțul). Întrebat de ce nu a fost luată această decizie de către membri, domnul Marinac nu a binevoit să răspundă. Evident, a răspuns pentru el, a doua zi, însuși Măria Sa deputatul Moșteanu, așa cum Dragnea răspundea pentru «Veorica» (aveți și print-screenul ăsta). Domnul deputat l-a luat pe Marinac consilier, spunând, printre altele, și live la întâlnirea de la Bussines Center de după, că domnul Marinac și-a pierdut jobul pentru că este membru USR. Vă dați seama, ditamai compania Heineken, unde lucra Marinac, o companie multinațională, să îl dea afară pentru că e usr-ist.
Adevărul e însă altul, Marinac a făcut și la job, nu doar la USR, după cum veți vedea în continuare, niște combinații cu niște vouchere. Așa că firma, când a aflat, l-a pus să plătească banii pe care și-i însușise fraudulos și să își dea demisia, fără a face scandal. Omul, în loc să își dea demisia și din USR, pentru că nu mai corespundea moral standardelor USR, a primit funcție de la protectorul său Moșteanu, funcție plătită de noi toți, că tot e la modă să plătim hoții. Dacă ce spun eu aici nu este adevărat, sunt sigur că domnul Marinac vă poate pune la dispoziție o dovadă că a acționat în instanță firma care l-a concediat pe motive politice, pentru că sunt sigur că, dacă așa stau lucrurile, nu ar fi ratat ocazia de a primi niște despăgubiri imense de la ditamai firma, nu?
Problema cea mare e însă că domnul Marinac a încălcat statutul USR când l-a numit succesor pe Cârstea, pentru că statutul era clar și preciza că interimatul, în cazul demisiei președintelui, este asigurat de cel care s-a clasat pe locul 2 la candidatura pentru funcția de președinte. Conform statutului, interimatul trebuia asigurat de domnul Cătălin Radu sau Rădulescu, îmi scapă exact numele. Cum domnul deputat a pus mereu pe cine a dorit el la conducere, iar domnul Cătălin nu era unul pe care Moșteanu să îl controleze, au făcut acest artificiu și Marinac l-a numit direct pe Cârstea, băiat care este cel mai bun prieten al lui Moșteanu și care a fost adus de acesta în partid, tocmai pentru că este foarte docil, de altfel, asta fiind și unica sa calitate. Domnul Moșteanu, în loc să recunoască încălcarea statutului și să le ceară demisiile, așa cum ar fi fost normal în orice altă filială USR, a decis împreună cu acești indivizi să cenzureze efectiv vocea celor care îi contestau și care, în mod normal, le-au cerut să facă pasul corect. Oameni precum Cosmin Mihăescu, cel care a fost nucleul central și omul cheie în USR Argeș de la înființarea filialei și până la alegeri, a fost scos și el de pe grupuri, tot pentru neplata cotizației, deși pe grupul de whatsapp, de exemplu, sunt și membri simpatizanți (v- am atașat și printul cu domnul Olaru Sebastian, care spune că nu este membru, dar se regăsea pe grup)”, se arată în scrisoarea care a fost trimisă la mai toate redacțiile din Pitești”.

„Sperăm ca și cei de la Centru să afle de isprăvile d-lui Moșteanu”

Autorul încheie într-un ton dramatic scrisoarea și se intitulează „un fost simpatizant USR, scârbit de politica domnului Moșteanu…”
„Din păcate, ăsta e USR Argeș azi, o moșie unde baronul Moșteanu taie și spânzură, unde statutul nu are nicio valoare pentru ei. Mulți dintre cei care am venit prima dată la USR aveam ceva rețineri, gândindu-ne că, totuși, în politică se poate întâmpla orice, dar să pretinzi că nu ești ca PSD-ul și în realitate să fii mai rău, nu ne-am fi imaginat. Sperăm ca și cei de la Centru să afle de isprăvile domnului Moșteanu și să scape filiala de așa exemplar, altfel, cu siguranță, în Argeș, noi nu vom vota USR și vom încuraja și pe alții să nu o facă, pentru că nu poți vota un dictator în devenire”.

Deputatul Moșteanu: „E o mizerie, nu e niciun scandal”

Deputatul Ionuț Moșteanu îl suspectează pe Ionuț Codrea, cel care conduce Asociația Zimbrul Carpatin, că el fi trimis mail-ul, deși nu a prezentat niciun fel de dovezi în acest sens.
„E o mizerie, nu e niciun scandal, e un fost membru necăjit, care a dispărut. Bănuiesc că autorul mail-ului este Ionuț Codrea. Toate detaliile și modul de redactare, capturile de ecran mă fac să cred că este el. Este un membru suspendat, dacă își va achita cotizația, va deveni membru cu drepturi depline și apoi se va discuta excluderea lui”.
Conform spuselor deputatului USR Ionuț Moșteanu, neplata cotizațiilor este motivul suspendărilor celor 14 membri. Tot el a vorbit și despre consilierul său Daniel Marinac, fost președinte USR Argeș: „Daniel Marinac a vrut să se implice mai mult pe partea politică. Lucrează acum la cabinetul parlamentar, este consilier parlamentar al meu. Atunci când a demisionat, am discutat, el a spus că nu-i ok să fie și președinte de filială județeană și consilier, ceea ce mi s-a părut un gest foarte frumos, foarte moral din partea lui, deși nu era această interdicție sau incompatibilitate în statut”.
Ionuț Moșteanu mai spune că anonimul mail-ului a interpretat greșit statutul partidului atunci când a spus că interimatul trebuia să fie asigurat de Cătălin Radu.
„Dacă ar fi avut o problemă, trebuia să se adreseze Comisiei de arbitraj. Decizia de stabilire a interimatului a fost luată în unanimitate în Biroul Județean”, a menționat Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu: „Li s-a sugerat să renunțe ori la job, ori la USR, însă nicio companie nu va spune asta”

Întrebat dacă Daniel Marinac ar fi putut fi dat afară de la Heineken din cauză că e membru USR, deputatul Ionuț Moșteanu a spus: „Știu că a demisionat de la Heineken. Au fost ceva discuții și pe temele astea, din ce știu, dar eu respect foarte mult antreprenorii, companiile private și nu vreau să discut despre deciziile și oportunitățile acestora legate de colaborarea cu anumite persoane. De-a lungul timpului, am mai avut membri USR care au fost «persecutați», li s-a sugerat să renunțe ori la job, ori la USR, însă nicio companie nu va spune asta. Sunt și companii care nu tolerează implicarea politică. Ce a fost acolo (la Heineken, unde lucra Daniel Marinac – n.red.), habar n-am. Cred însă că sunt companii private care au contracte publice și care preferă să nu aibă membri cu funcții politice în partidele de opoziție pentru buna derulare a relațiilor cu autoritățile locale”, a mai adăugat deputatul Moșteanu.

„Nimeni nu îți dă exit package dacă te-a prins cu ceva”

Deputatul Ionuț Moșteanu solicită și dovezi din partea celui care a lansat acuzațiile. Până atunci, spune că nu știe de ce a plecat Daniel Marinac de la Heineken, însă știe sigur că acesta a primit un exit package la plecare.
„Sunt niște acuzații care trebuie probate. Din câte știu eu, Daniel a ieșit cu un exit package, cu un pachet. Nicio companie nu îți dă exit package dacă te-a prins cu ceva. Știu sigur că a ieșit cu exit package, adică i s-au plătit multe salarii în avans, asta se face mai degrabă când părțile ajung la o înțelegere comună. Am fost antreprenor, am și lucrat în companii mari, dacă aș fi prins pe cineva cu nereguli, mergeam automat în instanță. De-a lungul timpului, am și văzut cazuri în care de comun acord se ajungea la varianta despărțirii amiabile cu un exit package și toată lumea era mulțumită”.

Marinac recunoaşte: „Expunerea în USR nu a fost în concordanţă cu politica unei companii de nivelul Heineken”

# Ce comentarii aveți de făcut pe marginea acestui mail?
– Cred că este un coleg de-al nostru, care nu mai este pe grup acum, Ionuț Codrea îl cheamă. Până la urmă, cât timp este ceva anonim, nu sunt decât supoziții. Dacă vrea să facă niște afirmații pe care să și le asume, e normal să își dea numele. Să aducă dovezi. Sunt niște vorbe acolo care nu au nicio acoperire. (…) Nu zic eu neapărat, asta e concluzia filialei, el a mai avut conflicte cu membrii din partid. Foarte mulți nu-și mai doresc ca el să se întoarcă în partid, pentru că el are un ONG care era sponsorizat până acum vreo doi-trei ani de Consiliul Județean. Consilul Județean e condus de PSD de 30 de ani, iar în momentul acela (momentul înființării USR) el avea relații foarte strânse cu membri din PSD, se afișa cu ei. Nici în cadrul partidului nu a fost acceptat, din aceste motive amintite anterior de mine, decât după vreo șase-șapte luni de când își declarase intenția că vrea să devină membru USR. Vorbim de anul 2017. De atunci, sincer, nicio activitate n-a avut. El nu și-a adus contribuția cu nimic vizavi de activitatea partidului, voluntariat, nu prea și-a găsit timp pentru asta. În schimb, scrisori și discuții au fost. Nu prea e mulțumit.
# Credeți că PSD-ul are vreo legătură cu acest mail?
– Nu vreau să cred așa ceva. Mi se pare o miză prea mică. Sunt niște chestii foarte mărunte, de bucătărie internă. Nu cred că PSD-ul stă să își bată capul cu aceste activități nesemnificative. E o miză mică. Nu cred că ar face așa ceva.
# De ce v-ați dat demisia din funcția de președinte USR Pitești?
– Eu mi-am dat demisia din funcția de președinte în octombrie, la insistența colegilor din Biroul Județean, în frunte cu Ionuț Moșteanu. Mi-au propus să mă ocup, având abilități de comunicare, de partea de extindere a partidului, de filiale noi, de membri noi și am considerat că așa este cinstit; chiar dacă nu intra în contradicție funcția de președinte cu cea de consilier pe probleme de extindere, am decis să fac un pas în spate, să îmi dau demisia.
# De ce ați plecat din compania Heineken?
– Eu am plecat din Heineken în decembrie 2016. M-am înscris în partid prin august-septembrie 2016, atunci când s-a transformat USB în USR. Eu, manager de vânzări în Heineken, lucram de 10 ani acolo. În momentul în care am candidat și pe listă în Camera Deputaților, a fost o situație în cadrul companiei în care am plecat de comun acord, cu acordul părților, conform contractului de muncă. Așa cum se întâmplă în companiile mari, persoanele care pleacă din companie cu acordul părților primesc un buget de ieșire. N-are nicio legătură cu voucherele. Heineken nu gestiona vouchere, eu am avut buget de milioane de lei noi pe mână la nivel de an, dar banii pentru campanii de marketing, training marketing, promoțiile din piață, programele Heineken erau bani care se cheltuiau în piață și eu îi gestionam împreună cu colegii mei, decideam cum trimitem acele pachete, acțiuni. Dar să spună despre niște vouchere inventate, în momentul în care nici nu exista așa ceva. Ce naiba! E o știre total falsă. E un băiat care are prea multe frustrări și mintea odihnită. Asta e realitatea. Sunt niște pași, în 2016, decembrie, eram și vicepreședinte, m-am expus, într-adevăr, în acest partid (USR, n. red.), nu a fost în concordanță cu politica unei companii de nivelul Heineken, mi-au dat mesaje de genul ăsta. Era o politică de restructurare în Heineken, pentru că venise un manager nou, care voia să își facă o echipă nouă. Am profitat de momentul respectiv și eu, în nume personal, pentru că în acel exit package era un prilej să fie un fel de win-win colaborarea cu ei. (…) Vă dați seama că nu e specificat nicăieri o chestie de genul ăsta, „din motive politice”, eu am avut o întâlnire cu cei de la resurse umane și cu directorul național de vânzări din acea perioadă. Există această variantă, în care, cu acordul părților, fără alte specificații adiacente, am putut pleca cu acel pachet salarial conform contractului individual și colectiv de muncă din cadrul firmei. În mail scria că i-am dat în judecată ca să obțin niște bani. Oricine poate sa vadă, căutând pe portalul Justiției, dacă eu am un proces pe tema asta cu Heineken. Dacă i-am dat în judecată, ar exista toate datele acolo. Dacă îi dai în judecată nu se termină procesul în doi ani de zile!
# Mai exact, ați plecat de la Heineken pentru că erați membru USR și această expunere publică nu era în concordanță cu politica companiei?
– Nu în mod explicit, subliminal. Mesajul a fost de strategie de business a companiei.
# Conducerea firmei v-a propus acest acord de încetare a contractului de muncă?
– Da, a fost propunerea lor pentru acest acord.
# Ce presupune acest exit package?
– Acest exit package înseamnă niște sume de bani care mi-au fost date, negociate în funcție de vechimea din companie și de poziția pe care am avut-o în companie, niște salarii în baza unei negocieri. Nu este altceva decât o negociere. E o știre nefondată, un idiot de om poate să spună așa ceva, iar alte persoane din presă, în loc să își ia informația din trei surse, așa cum este deontologic, postează în mediul online. Însă pe zona locală nu mă așteptam..

*** *** ***

Am contactat telefonic şi biroul de relaţii cu presa al companiei Heineken, însă până la închiderea ediţiei nu am reuşit să obţinem vreun rezultat.

*** *** ***

Ionuţ Codrea: „N-am trimis eu mail-ul”

„Nu am nimic de comentat. N-am trimis eu mail-ul și nici nu m-am mai dus pe la ei de vreo trei luni, n-am treabă cu ei. Nu mă mai consider membru USR de mult”.

*** *** ***

Cosmin Mihăescu: „Dacă sunt adevărate zvonurile, ele nu fac bine partidului”

Având în vedere ca în scrisoarea de protest apare și numele lui Cosmin Mihăescu, i-am solicitat un punct de vedere. „Nu știu ce să vă spun, eu țin foarte mult la USR Argeș și n-aș vrea să… Nu-mi fac bine certurile sau discuțiile care apar, astfel că nu aș vrea să vă dau foarte multe detalii. Eu cred că sunt încă membru. Pentru mine a contat foarte mult ca și în Argeș să fie un partid cu oameni onești. De asta m-am implicat, dar discuțiile acestea care aduc scandal nu îmi plac și nu fac decât rău partidului. N-aș vrea să vă dau informații care ar putea să afecteze organizația”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii