Web Analytics

Scade numărul de locuri la licee, creşte la şcolile profesionale

de | 23.05.2019 13:10 | Actualitate

# Elevii de clasa VIII-a, bulversaţi în prag de evaluare naţională

Cu cinci săptămâni înainte de evaluarea națională, elevii de clasa a VIII-a sunt bulversați de recentul anunț al ministrului Educației privind modificarea planului de școlarizare, prin reducerea numărului de locuri la liceu (n.r. – în favoarea școlilor profesionale și învățământului dual). Am încercat să aflăm cum stau lucrurile în Argeș de la inspectorul general al ISJ, Dumitru Tudosoiu.

„Anul acesta avem 194 de clase, care au fost împărțite și trimise Ministerului pentru a fi aprobate ca plan de școlarizare pentru 2019-2020. Așteptăm din zi în zi să ne vină ordinul de ministru care ne aprobă cifra de școlarizare. Suntem undeva la 28% școală profesională și învățământ dual, în condițiile în care, până acum, procentul a fost 14-15%. Aici aproape că s-a dublat. Numărul de elevi fiind realtiv același, dublând numărul în partea aceasta, e clar că trebuia să luăm din alte părți. Am luat din clasele de învățământ tehnologic, adică tot din profilul lor, din specializările lor, și le-am transformat, din clasă de liceu, în clasă de școală profesională, școală de meserii de trei ani, iar când am fundamentat pentru liceele teoretice, nu am mărit cifra de școlarizare, ba, din contră, la unele licee poate că am mai tăiat câte o clasă. Trebuie să fim pe un procent de 40% teoretic și 60% practic. Nu e o tăiere, ci o reașezare în piață, astfel încât oferta educațională să corespundă pieței muncii. La nivelul județului, concurența o să fie mai mare pe locuri la liceele teoretice. Pentru vreo 15 clase”, explică insp. gen. Dumitru Tudosoiu.

Ce se întâmplă cu locurile la „Brătianu”, „Zinca”, „Odobescu” și la celelalte colegii mari

17 tudosoiu„Numărul e aprobat de către noi deja din decembrie, prin Consiliul de Administrație. Dar, față de solicitarea lor – de exemplu, mi-au cerut 11 clase, nu le-am dat 11, ci, dacă mi-aduc aminte, 10 – poate s-au mai produs modificări. «Zinca» a rămas cu 10 clase, plus o clasă de-a cincea, «Brătianu», la fel. Per total, tot 11 clase de liceu au, cu tot cu una de-a cincea. Modificările sunt, în marea lor majoritate, făcute la liceele tehnologice, unde, ușor obligați de piața muncii, am transformat clase de liceu în clase de școală profesională. Dacă am fi avut la liceele teoretice mai multe clase, ar fi scăzut stacheta. S-ar fi intrat cu medii mult mai mici decât în alți ani, pentru că, având locuri multe, toată lumea optează pentru un liceu mai bun ca primă opțiune, în ideea că, dacă nu intră acolo, oricum o să ajungă unde îi e locul, unde se evaluează. Or, un copil cu media 7 la admitere nu poate să pună ca primă opțiune «Brătianu» sau «Zinca». Pentru liceele de tradiție, liceele bune, concurența va fi mai mare, chiar dacă numărul de locuri va fi la fel («Dinicu» are la fel, Pedagogicul are la fel, «Vlaicu Vodă» are la fel). La «Brătianu» și «Zinca» am câte 10 clase (a IX-a), atât. «Zinca» a avut anul acesta 10 plus una de-a cincea și «Brătianu» cred că a avut 11. Deci, o să fie o concurență ceva mai mare și o să avem medii ceva mai mari ca ultimă medie”, mai spune Dumitru Tudosoiu (foto).
Broșura care le va oferi elevilor de-a opta o idee clară despre locurile de liceu pe care concurează nu este tipărită. „Suntem cu calendarul ușor depășit. Urmează a fi tipărită și înmânată tuturor elevilor de clasa a VIII-a. Nimeni din țară n-a tipărit broșura la momentul ăsta”, mai spune șeful ISJ Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii