Web Analytics

Şase ani de la tragica moarte a militarilor la Valea Urdii. Rudele nu i-au uitat, autorităţile, da!

de | 29.06.2023 13:25 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Joi, 29 iunie 2023, se împlinesc șase ani de când un camion s-a prăbuşit într-o râpă la Valea Urdii – Dâmbovicioara, provocând moartea a trei militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” şi rănirea altor nouă.

Camionul în care se aflau 13 militari făcea parte dintr-un convoi de patru autovehicule care se întorcea de la un exerciţiu efectuat în poligonul Cincu, de lângă Făgăraş (judeţul Braşov), şi era ultimul din coloană. În drum spre Câmpulung, într-o curbă periculoasă, şoferul a pierdut controlul volanului. Autocamionul a rupt parapetul din beton şi a căzut în gol. Șoferul s-a aruncat din mașină, salvându-și viața. Însă însoțitorii lui nu au avut nicio șansă.
Unul din cei trei militari aflaţi în cabină a fost proiectat în decor la circa 30-40 m distanţă de vehicul şi a murit. Alţi doi au rămas încarceraţi. Imediat după accident cineva a sunat la 112 şi s-a dat alarma. Cei trei militari care au murit pe 29 iunie au fost plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader.

Citește și Patru ani de la accidentul din Valea Urdii şi Parchetul Militar tace suspect / „E un interes acolo, nu ni se dă niciun răspuns! Bieţii copiii zac în pământ!”

Era și atunci o zi de joi, „joia neagră”, își amintește socrul caporalului Petre Cristian Toader

Era și atunci tot o zi de joi, 29 iunie 2017, când s-a întâmplat tragedia, „joia neagră”, cum o numește socrul caporalului Toader, unul din cei trei militari care și-au pierdut viața în încă neelucidatul accident de la Valea Urdii – Dâmbovicioara.
Se împlinește acum cel de al 6-lea an de când bărbatul își sărbătorește onomastica în cer, printre îngerii arhanghelului Mihail, cei luptători. Aici, pe pământ, însă, rudele mai așteaptă, încă, de la autorități, răspuns la întrebările lor privind împrejurările în care și-a pierdut viața cel drag, tânăr soț și tată de copil, și cine se face vinovat de dezastrul de atunci. „Ancheta stă pe loc”, ne spune Gheorghe Tița, tatăl militarului. Acesta, împreună cu familiile celorlalți camarazi ai lui Cristian se întâlnesc în fiecare an la locul accidentului, acolo unde are loc o mică ceremonie, în prezența militarilor de la garnizoană. Numai așa pot păstra încă vie amintirea victimelor nepăsării.

Citește și La trei ani de la tragedie, ancheta încă stagnează la Parchetul Militar / Rudele militarilor morţi la Valea Urdii cer să se facă lumină

Nu s-a schimbat nimic, parcurile auto militare sunt tot vechi

Nu s-au schimbat prea multe de atunci, iar parcurile auto ale unităților militare sunt tot vechi, dacă judecăm după ceea ce au putut vedea participanții la trafic săptămâna trecută, la primele ore ale dimineții. Respectiv un convoi de blindate militare având deschizător și închizător de drum constând în mașini ale poliției militare (nu cum a fost atunci, în 2017, să plece singure la poligonul Cincu camioanele de la Valea Urdii). Militarii din mașinile de poliție militară le cereau conducătorilor auto să elibereze drumul pentru blindatele care urcau cu greu spre Trivale, scoțând un fum negru și dens care a făcut aerul irespirabil în zona Teilor, pe unde treceau.

Citește și Ancheta în cazul militarilor morţi la Valea Urdii nu s-a finalizat nici după un an şi trei luni

Citește și Să râdem, ca să nu plângem! Ministrul Leş, despre tragedia de la Valea Urdii: de vină au fost… forţa centrifugă şi absenţa disciplinei în trafic

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *