Web Analytics

Să râdem, ca să nu plângem! Ministrul Leş, despre tragedia de la Valea Urdii: de vină au fost… forţa centrifugă şi absenţa disciplinei în trafic

de | 4.07.2019 13:36 | Actualitate

La finalul săptămânii trecute s-au împlinit doi ani de la tragedia de la Valea Urdii, în care şi-au pierdut viaţa trei tineri militari încadraţi la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung. În tot acest timp, expunerea clară a celor întâmplate a fost opacizată, fie de faptul că „este o anchetă care nu ţine de minister, dar este evident că şi noi aşteptăm ca rezultatele să ne fie comunicate cât mai repede”, după cum declara fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor, pentru „Jurnalul de Argeş”, fie de lacunele în comunicarea cu batalionul. Numai că amănunte au apărut recent, după ce deputatul argeşean Dănuţ Bica a solicitat informaţii despre stadiul anchetei asupra accidentului.

„Forţa centrifugă, prin componenta sa transversală, a depășit capacitatea de ghidare laterală a roţilor”

În interpelarea adresată Ministerului Apărării Naţionale în luna mai a acestui an, deputatul Bica a cerut mai multe informaţii despre dotarea Armatei Române, în special a trupelor terestre, făcând referire la tragedia de acum doi ani în care a fost implicat un camion DAC 665T vechi de 30 de ani, folosit pentru transportul militarilor şi prăbuşit în râpa de la Valea Urdii pe 29 iunie 2017. Dacă va fi sau nu înnoit parcul auto al batalionului din Câmpulung actualul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, nu a oferit amănunte, specificând doar faptul că anual Forţele Terestre dispun de zeci de vehicule care sunt distribuite unităţilor militare din ţară. În schimb, în legătură cu accidentul, demnitarul a fost mai ofertant.
„Referitor la concluziile anchetei efectuate de Ministerul Apărării Naţionale privind accidentul din 29 iunie 2017 şi măsurile adoptate în acest caz, vă aducem la cunoştinţă că, în urma cercetării evenimentului de către o comisie a ministerului, a rezultat că accidentul s-a datorat neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de drum. Viteza excesivă în curbă a determinat ca autocamionul să devină neguvernabil, la atingerea curbei maxime nemaifiind întrunite premisele ca forţa centrifugă, prin componenta sa transversală, să depăşească uşor capacitatea de ghidare laterală a roţilor. Faţă de cele ce preced, s-au dispus măsuri privind întărirea disciplinei în trafic pentru ca astfel de evenimente să nu se repete”, se specifică în răspunsul primit de deputatul Dănuţ Bica.

Concluzia? După 2 ani de la tragedie, ministrul nu are informații la zi

Aşadar, a fost de vină forţa centrifugă, prin componenta sa transversală, astfel că se va întări disciplina în trafic!!! Dar nu doar asta… Ministerul face referire şi la ancheta penală: „Cât priveşte stadiul instrumentării dosarului penal deschis în legătură cu accidentul, precizăm că, prin ordonanţa din data de 30.10.2017, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale asupra conducătorului auto al autocamionului implicat în accidentul produs în data de 29 iunie 2017”. Deci, în condiţiile în care cercetările au început acum doi ani, la cunoştinţa ministrului Leş încă nu au ajuns informaţii la zi despre anchetă. O anchetă care, după cum spunea şi fostul ministru Fifor, continuă şi, probabil, va continua şi când altcineva va fi ministru al Apărării Naţionale.

Camionul s-a prăbușit în râpă și trei militari au murit

În accidentul de acum doi ani au fost implicaţi 13 militari din cadrul Batalionului de Vânători de Munte. Trei dintre ei au murit atunci când camionul s-a prăbuşit în râpă: sublocotenentul (post-mortem) Petre Cristian Toader, de 32 de ani, sublocotenentul (post-mortem) Mihai Ionuţ Toma, de 38 de ani, şi sublocotenentul (post-mortem) George Emilian Catană, de 40 de ani. Alţi nouă militari au fost răniţi. Cei care şi-au pierdut vieţile au primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung şi au fost omagiaţi şi zilele trecute, atât la unitate, cât şi la locul accidentului. Un loc în care rudele vor să ridice o troiţă în memoria celor dispăruţi.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii