Web Analytics

SarsCov2 este o boală tânără, cu foarte multe necunoscute

de | 15.07.2020 23:03 | Actualitate

Medicul Florin Roșu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, are un optimism care dă speranță în aceste zile. Spune că dacă fiecare dintre noi am sta o zi în preajma pacienților din „Anestezie și Terapie Intensivă” am realiza cât de frumoasă este viața și cât de puține avem nevoie de fapt pentru a fi fericiți.

De la începutul pandemiei, în cele nouă paturi ale Compartimentului au fost tratate cele mai grave cazuri din toată zona Moldovei și a văzut atât tineri care s-au stins deși erau „aparent sănătoși”, cât și cum a intervenit epuizarea întregului personal medical după aceste patru luni. Medicul crede însă că încă nu știm în totalitate cu ce fel de boală ne confruntăm.

La început au fost rostogolite informații conform cărora copiii nu ar fi afectați de acest virus. Cât de afectați sunt și cum le este influențată starea de sănătate pe viitor?

SARS COV2 nu ocolește copiii, aceștia dezvoltă boala, până acum au făcut doar forme ușoare, care nu au necesitat îngrijire în terapie intensivă, nu știm însă ce va fi pe viitor.

De asemenea, deocamdată nu sunt făcute studii referitor la posibilele sechele pe care ar putea să le lase SARS COV2 la copii, avem doar patru luni de când am început să tratăm pacienții, suntem la început, nu știm exact cum va evolua pacientul post vindecare. Este încă o boală cu foarte multe necunoscute, o boală tânără, o boală cu care nu avem încă experiență.

Cum se pot explica acele forme grave la persoane tinere, fără alte afecțiuni, fiind tineri și de 30 de ani care au pierdut lupta cu boala?

   Există într-adevăr tineri aparent sănătoși care dezvoltă forme severe. Din punctul meu de vedere și din experiență am observat că depinde foarte mult de cantitatea virală la care au fost expuși, precum și de substratul genetic, adică modalitatea prin care organismul reacționează la acest nou tip de virus.

Mai sunt pacienți pe care noi îi considerăm sănătoși, dar care ascund diferite patologii, spre exemplu un pacient de 42 – 46 de ani poate să ascundă o patologie cardiovasculară, adică să prezinte hipertensiune arterială care nu este diagnosticată.

În momentul în care pacientul se prezintă la spital și îi faci anamneza îl întrebi dacă se cunoaște cu alte patologii, el sigur va zice că nu, dar asta nu înseamnă că nu este bolnav, ci că nu are analizele la zi și controalele anuale făcute.

Din nefericire, acest virus afectează pe lângă plămâni și celelalte organe, s-au remarcat afectări la nivelul inimii, pancreasului, la nivel hepatic și renal. Este o boală complexă și o boală care trebuie urmărită, privită științific, ca să știm cum să o abordăm pe viitor.

S-a remarcat o tipologie diferită a pacienților față de primele cazuri? Diferă vârstele, formele pe care le fac?

Da, dacă la început cazurile la tineri erau mai rare, în momentul de față numărul lor a crescut. Explicația este legată de relaxarea socială, acum nu se mai respectă distanțarea fizică, trebuie să se poarte în continuare măști în spații închise, să nu uităm și de spălatul pe mâini.

Este foarte important să menținem o distanță corespunzătoare față de persoana cu care ne plimbăm sau cu care ne întâlnim; și eu de exemplu când mă întâlnesc cu cineva, indiferent că este prieten, persoană apropiată, îl rog să respecte distanța necesară.

Care credeți că va fi situația din această toamnă, când va apărea și gripa sezonieră pe lângă coronavirus?

În acest sens, previziunile sunt destul de sumbre. Noi ne dorim și sperăm să nu ne confruntăm cu ambele patologii, însă premisele demonstrează că ar trebui să luăm foarte serios în calcul posibilitatea aceasta.

Citește mai departe pe Presshub.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii