Web Analytics
scris luni, 28.03.2022

S-a modificat legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ care aduce modificări legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit news.ro.

S-a modificat legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe

Legea promulgată transpuse directivele europene referitoare la drepturile de autor şi conexe aplicabile anumitor transmisii online, retransmisii ale programelor de televiziune şi radio pe piaţa unică digitală, precum şi la asigurarea securităţii juridice a acestui domeniu.

Citește și: S-a anulat autorizaţia dată de Ionică pentru blocul de 10 etaje al SC Titidan

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.8/1996, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/789 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor şi a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune şi anumitor retransmisii ale programelor de televiziune şi radio şi de modificare a Directivei 93/83/CEE a Consiliului şi a Directivei (UE) 2019/790 a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor şi drepturile conexe pe piaţa unică digitală şi de modificare a Directivelor 96/9/CE şi 2001/29/CE, în scopul asigurării securităţii juridice a acestui domeniu, precum şi pentru menţinerea unui nivel ridicat de protecţie a titularilor de drepturi.

Legea mai introduce două categorii care nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor şi anume: fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice şi altele asemenea, precum şi materialele rezultate dintr-un act de reproducere a unei opere de artă vizuală, a cărei termen de protecţie a expirat, cu excepţia cazului în care materialul rezultat din actul de reproducere este original, în sensul că reprezintă o creaţie intelectuală proprie a autorului.

Citește și: Cât costă un buncăr în Argeş. Sunt anunţuri pe OLX

„Se consideră că o operă sau un alt obiect protejat se află în afara circuitului comercial, atunci când se poate presupune, cu bună credinţă, că întreaga operă sau întregul obiect protejat nu se află la dispoziţia publicului prin canalele comerciale obişnuite, după ce s-a depus un efort rezonabil pentru a determina dacă sunt disponibile publicului”, conform legii promulgate de către şeful statului.

Actul normativ mai stipulează că „atunci când acordă licenţe neexclusive sau îşi cesionează drepturile exclusive pentru exploatarea operelor sau a altor obiecte protejate, autorii şi artiştii interpreţi sau executanţi au dreptul să primească o remuneraţie adecvată şi proporţională în raport de valoarea economică a drepturilor autorizate sau cesionate, ţinând cont de contribuţia la ansamblul operei sau al altor obiecte protejate sau de exploatarea lor efectivă, precum şi de practicile de piaţă”.

Fără să reprezinte regula şi în lipsa unor clauze contrare, plata unei sume forfetare poate constitui o remunerare adecvată şi proporţională.

Citește și Regele Romilor din Costeşti, achitat în dosarul de evaziune fiscală

„La punerea în aplicare a acestor dispoziţii se ţine seama de principiul libertăţii contractuale şi de cel al unui just echilibru între drepturile şi interesele părţilor, fiind utilizate mecanisme precum acordurile colective sau contractele colective de muncă, după caz”, mai arată legea promulgată.

Aticol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...