Vineri, 2 iunie, în satul Mârghia din comuna argeșeană Lunca Corbului are loc Simpozionul Național „Călușul – Tradiție în contemporaneitate”, manifestare organizată în cadrul Festivalului Călușul în Argeș, de către Asociația Civică „Pro Mârghia” din localitate, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Arte.
Citește și: Curtea de Apel Piteşti a ocupat abuziv Palatul Culturii
Nicolae Jianu, fiu al localității și principalul organizator, a precizat pentru jurnalistul Constantin Pașol că la eveniment participă experți în domeniul etnografiei și folclorului din Ministerul Culturii, ai Academia Române și de la Universitatea Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București, dar și vătafi și directori ai unor festivaluri călușărești din România.
În cadrul manifestării va fi prezentat și țestul de făcut pâine din comuna Hârsești, realizat de două țărănci, Nicoleta Manea și Liliana Roibu, acestea fiind singurele meșteri populari din zonă în domeniu.
Manifestarea din Argeș nu este un festival al călușului, ci un eveniment cultural științific de interes național – au mai spus organizatorii.
Invitat de onoare este cunoscutul prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, fiu al satului, ambasador al satului Mârghia.
Temele abordate vizează diferite domenii: îndepărtarea obiceiului Călușului, ca fenomen sacru, de tradiție și ritual, uniformizarea ținutei călușarului, desacralizarea călușului prin prezența femeii în ritual, absența/lipsa lăutarilor din fenomenul Călușului, precum și alte teme de mare actualitate.
Participarea la manifestarea din Argeș este liberă, cu condiția purtării unui veșmânt al costumului popular românesc.
0 Comentarii