România – Vicecampioană europeană la producţia de porumb

de | 6.04.2021 00:46 | Actualitate, Economie

Ţara noastră s-a situat pe poziţia a doua în Uniunea Europeană (UE), după Franţa, în ceea ce priveşte producţia de porumb boabe realizată anul trecut, cu un total de 10,8 milioane de tone, deşi recolta s-a diminuat din cauza secetei cu aproape 40% faţă de anul 2019, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşa stând lucrurile, uşoara cădere în clasament este explicabilă.

Citește și: O cooperativă din Argeș a cumpărat silozul din Costești pentru a-și eficientiza activitatea

     În schimb, la suprafaţa cultivată cu porumb, ţara noastră continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare (ha).Astfel, în clasamentul privind producţiile de porumb boabe din UE, Franţa a raportat anul trecut o cantitate de 13,333 milioane de tone, România – 10,844 milioane de tone, Ungaria – 8,334 milioane de tone şi Italia – 6,793 milioane de tone.

Potrivit sursei citate, suprafaţa cultivată cu porumb în România a depăşit 2,639 milioane ha anul trecut, în Franţa fiind cu aproape un milion mai mică, respectiv 1,664 milioane hectare, în Ungaria – 973.000 ha şi în Italia – 603.000 ha. În 2018 şi 2019, România a fost “campioană” în rândul statelor membre în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia de porumb boabe realizată.

Citește și: Sondaj de opinie: Dezinformare, propagandă, știri false, încrederea în surse de informații

Anul trecut, ţara noastră a exportat în spaţiul intra şi extra comunitar o cantitate de 5,71 milioane de tone de porumb boabe, adică jumătate din producţia obţinută, având şi cele mai mari încasări în topul produselor agroalimentare livrate pe piaţa externă, respectiv 1,08 miliarde de euro, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, în 2020 au fost efectuate şi importuri, dar în cantităţi mai mici, de 1,338 milioane de tone, în valoare de 321,3 milioane de euro. Consumul intern de porumb se ridică la aproximativ 4,5 milioane de tone. Dacă ne raportăm doar la situaţia de până acum, inclusiv din punctul de vedere al precipitaţiilor, semnele sunt bune pentru producţia din acest an.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii