Web Analytics

O cooperativă din Argeș a cumpărat silozul din Costești pentru a-și eficientiza activitatea

de | 26.03.2021 06:27 | Actualitate, Economie

Cooperativa Argeş Biosud, formată din peste 40 de fermieri ce cultivă anual 22.000 de hectare cu cereale, a cumpărat un siloz de 40.000 de tone pentru eficientizarea activităţii. Silozul este situat în orașul Costești și are acces la drumul național și la drumul feroviar Pitești – Criaova. Acesta a fost preluat de la Agricover, a declarat Mircea Băluță, președintele Argeș Biosud.

CITEȘTE ȘI: Premierul Cîţu, despre relația cu europarlamentarul Rareș Bogdan: „Un om politic care a rămas şi jurnalist în acelaşi timp”

Volatilitatea pre­ţurilor cerealelor a deter­minat mai mulţi fermieri români să se focuseze pe asigurarea unor spaţii de depozitare a materiei prime agricole, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să vândă întreaga catintate imediat după recoltare, atunci când preţul este mai mic. „Am achiziţionat un siloz de 40.000 de tone şi o să îl modernizăm pentru a mări capacitatea şi eficienţa. Suntem 43 de membri în cooperativă, care lucrează 22.000 de hectare de teren şi capacitatea silozului este suficientă pentru noi. După zece ani pe piaţă pot spune că ne-am consolidat”, a afirmat Mircea Băluţă, preşedintele Cooperativei Argeş Biosud.

Fermierii români au urmat modelul marilor comercianţi de a-şi face propriile spaţii de depozitare să nu mai fie dependenţi de traderi şi să vândă toată cantitatea la un preţ mai mic la recoltare şi şi-au făcut silozuri sau baze aproape de ferme, pe când străinii le-au făcut ori le-au cumpărat aproape de Dunăre şi Marea Neagră, în puncte strategice din punct de vedere comercial.

CITEȘTE ȘI: ”Ducele de Albota”, reales președinte al Asociației Comunelor din Argeș

„România are ca­pa­cităţi de depozitare suficiente în acest moment, făcute atât prin in­vestiţii proprii, cât şi prin achiziţio­narea celor, dar capacităţile de depo­zitare trebuie modernizate şi digi­talizate”, a menţionat Băluţă.

## Mircea Băluță: „Sper ca anul 2021 să fie un an de reechilibrare”

2020 a fost unul dificil pentru agricultură, prin prisma secetei pedologice, dar volumul de marfă exportat a fost similar cu cel din anul anterior, însă preţurile au variat foarte mult şi în continuare există impredictibilitate în piaţă. Fermierii sunt mai reticenţi să facă contracte futures, deşi văd anul 2021 cu ochi buni, şi preferă să depoziteze cerealele.

„În iarnă s-au refăcut precipitaţiile – nu acoperă rezerva de apă necesară din sol, dar suntem pe un scenariu optimist. Este datoria noastră să lucrăm terenul, să alegem cele mai bune tehnologii şi să mergem mai departe. Sper ca 2021 să fie un an de reechilibrare”, a mai spus Mircea Băluţă.

Cooperativa argeșeană a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 58,4 milioane de lei şi un profit de 16.300 de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii