România e ameninţată de UE cu amenzi de 200.000 de euro pe zi pentru depozitele de gunoi neecologice

de | 2.02.2012 17:02 | Actualitate

Anul trecut a expirat termenul de grație pe care Uniunea Europeană l-a acordat României pentru a închide depozitele de gunoi ce nu erau conforme cu normele UE, adică nu erau ecologice. Directivele privind managementul deșeurilor sunt considerate greu de aplicat și constituie o mare problemă comunitară, și nu doar pentru România.

Argeșul e cu temele făcute la acest capitol

Potrivit informațiilor oferite de Adrian Sima (foto), secretarul pe probleme de tineret al Partidului Ecologist – filiala Argeș, „în România există 340 de gropi de gunoi care nu respectă prevederile Directivei 31/1999 a Consiliului Europei privind rampele de gunoi. Doar 15 dintre ele sunt conforme cu normele europene. Din fericire, deocamdată s-a obținut o derogare de la UE pentru doi ani, altfel țara noastră ar trebui să suporte amenzi uriașe, de 200.000 de euro pe zi.” Am solicitat un punct de vedere domnului Aurelian Gheorghe (foto), șeful Unității de Implementare a Proiectului din cadrul Consiliului Județean Argeș, pentru a afla care este situația la nivelul județului nostru. „Termenele de sistare a depunerilor și  închidere a depozitelor de deșeuri neconforme din România au fost stabilite prin HG 349/2005. Aceste prevederi au fost anexate la cap. 22 (mediu) al negocierilor de aderare a României la UE. Implementarea cu succes a Proiectului “Managementul integrat al deșeurilor solide din jud. Argeș”, finanțat  din fonduri nerambursabile de la UE, în prima etapă prin ISPA și în etapa a doua din fonduri FEDR, a permis construirea și punerea în funcțiune a Centrului Județean de Management al Deșeurilor (CJMD) – noul depozit ecologic de la Albota, și închiderea vechilor depozite neconforme de la Albota, Câmpulung, Mioveni și Topoloveni, în cadrul etapei 1, urmând ca în etapa a doua să fie securizate și depozitele de la Curtea de Argeș și Costești.

Este de reținut faptul că termenele de sistare a depozitării au fost respectate pentru toate depozitele municipale si orășenesti din județul Argeș, singura excepție fiind devansarea termenului de închidere a depozitului de la Mioveni, din 2017 în 2011, ca urmare a epuizării capacității de depozitare, prin acceptarea depozitării deșeurilor din tot județul Argeș, până la punerea în funcțiune în anul 2010 a CJMD. Menționez faptul că pentru județul Argeș nu există pericolul de sancțiuni din partea UE pe tema gestionării deșeurilor menajere. Cu prilejul vizitei din luna mai 2011, reprezentanții UE au constatat funcționalitatea noului depozit ecologic și au apreciat calitatea tuturor lucrărilor efectuate în cadrul Contractului de lucrări, aspecte constatate și de reprezentanții ARPM și ai Gărzii de Mediu care monitorizează modul de desfășurare a activității la noul CJMD, și nu numai.”, a declarat domnia sa. Cu alte cuvinte, responsabilii județeni ne asigură că Argeșul e cu temele făcute la acest capitol. Răspunsul primit de la Direcția de Comunicare a Ministerului Mediului și Pădurilor este destul de sec, în această privință, fără a aduce prea multă lumină în acest caz: „În prezent, nu este inițiată procedura de infringement împotriva României pentru această problematică, iar România nu a fost amendată pentru nerespectarea prevederilor directivei menționate (Directiva 31/1999 a U.E. – n.r.).”  
Adriana Gândilă

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole