Risc major în Muscel: o nouă întrerupere a alimentării cu apă poate dura luni de zile

de | 11.03.2015 16:37 | Dezvăluiri

# Cazul „Câmpulungul pe uscat” a confirmat temerile operatorului de apă şi canal
Aproape 50.000 de musceleni au stat pe uscat timp de două zile, după ce a fost avariată conducta magistrală din beton precomprimat care asigură furnizarea apei. Joi şi vineri, săptămâna trecută, oamenii din şase localităţi au cărat apă cu găleţile de la râu, izvor sau din cisternele autospecialelor de pompieri şi au secat magazinele de apă şi băuturi răcoritoare. Două spitale, aproape 90 de instituţii publice şi peste 1.000 de firme au avut probleme de funcţionare, iar cursurile şcolare au fost sistate în ziua de vineri, 6 martie. Disconfortul a fost extrem şi de data aceasta a fost resimţit şi de notabilităţile localităţilor, cei care niciodată nu s-au confruntat cu acţiunile de sistare a apei pe motiv de neplată. Incidentul era inevitabil, în condiţiile în care conducta are 30 de ani vechime. Deocamdată problema a fost rezolvată, însă avertizările sunt sumbre: zona Câmpulung poate să rămână fără apă timp de luni de zile.

Desfăşurarea evenimentelor în cazul „Câmpulungul pe uscat”

Avaria la conducta magistrală de aducţiune a apei s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, săptămâna trecută. Puţin după ora 01.00, un apel la 112 a semnalat incidentul, o zonă de grădini din satul Voineşti, comuna Lereşti, fiind afectată de apa ţâşnind din conducta avariată. Asupra celor petrecute în orele următoare declaraţiile sunt diferite. Conducerea Edilul CGA susţine că intervenţia la locul deranjamentului s-a făcut la scurt timp după sesizare, „respectându-se integral procedurile într-o astfel de situaţie de urgenţă” – alte surse vorbesc despre sosirea echipei de meseriaşi de-abia după ce s-au umplut birourile la sediul administrativ al firmei. După oprirea apei la sursă, la polderul din extremitatea comunei Lereşti, a fost decopertată zona de deasupra conductei afectate. Concomitent, s-a încercat trecerea apei pe al doilea fir, o conductă paralelă, de rezervă, însă lipsa de etanşeitate a vanelor a provocat inundarea locului intervenţiei (cele două conducte comunică între ele). Era clar că problema este dificil de rezolvat, aşa că s-a apelat la sprijin din exterior. Varianta cu Apă Canal 2000 a picat repede – cei de la Piteşti erau ocupaţi cu o altă lucrare. Fotografii de la locul incidentului au fost trimise celor de la Apa Nova Bucureşti, în aşteptarea unui răspuns şi a unei echipe de specialişti. Remedierea putea fi făcută fie prin manşonarea porţiunii afectate, fie prin înlocuirea tubului. S-a optat pentru a doua variantă, execuţia fiind realizată de către reprezentanţi ai Raja SA Constanţa. Vineri, seara târziu, după ce traseul conductei a fost refăcut cu un tub de oţel, a început transportul apei către staţia de tratare, iar sâmbătă dimineaţa robinetele din locuinţe erau manevrate cu folos. Lua astfel sfârşit cazul celei de-a patra avarii majore din ultimele decenii.
Luni, reprezentanţii Edilul CGA au informat populaţia că apa furnizată este la parametri calitativi normali şi că nu sunt programate alte lucrări care să necesite oprirea alimentării cu apă.

Rețeaua de apă are 30 de ani vechime

Reţeaua magistrală prin care se asigură furnizarea apei pentru municipiul Câmpulung şi cinci comune limitrofe (Valea Mare-Pravăţ, Schitu Goleşti, Lereşti, Bughea de Jos şi Bughea de Sus) are o vechime de 30 de ani, durata de exploatare fiind depăşită. Într-o asemenea situaţie era inevitabilă producerea unui incident precum cel de săptămâna trecută. Iar riscul unei alte avarii este imens.
Reţeaua de apă aparţine unităţilor administrativ teritoriale, fiind concesionată de către operatorul de servicii publice Edilul CGA SA. Astfel, obligaţia schimbării conductei magistrale revine localităţilor deservite, cu deosebire municipiului Câmpulung. Numai că de-a lungul timpului problema a fost tratată cu superficialitate, deşi în urmă cu peste un deceniu cei de la Edilul au atenţionat asupra riscului îmbătrânirii conductelor, subliniind necesitatea înlocuirii acestora. Rând pe rând, primarii Sorin Buta, George Bălan şi Călin Andrei au ignorat problema, ocupându-se de lucruri inutile sau problematice. Buta a fost preocupat să împartă serviciile publice în trei societăţi şi să încheie un contract de modernizare a centralelor termice din cauza căruia municipalitatea a plătit bani grei către Energi-Co Bucureşti; Bălan a accesat fonduri pentru un patinoar care nu a fost utilizat niciodată; Călin Andrei s-a aruncat cu capul înainte în proiectul reabilitării centrului şi acum câmpulungenii au un municipiu cu parcuri făcute praf… La fel de adevărat este şi că niciun primar de comună nu a iniţiat o asociere a beneficiarilor serviciilor oferite de Edilul, în scopul accesării de fonduri pentru schimbarea magistralei de apă. În schimb, unii au încercat să trateze problema pe plan local, aşa cum s-a întâmplat la Valea Mare-Pravăţ, acolo unde a fost realizată o staţie de apă proprie, neutilizată încă.

Perioada de uscat poate dura luni de zile

Conducerea Edilul CGA a atenţionat asupra riscului sistării furnizării apei şi recent, la finele lunii februarie. Reprezentanţii societăţii au adresat Consiliului Local al municipiului Câmpulung o informare în care au introdus ideea înfiinţării unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, formată din localităţile beneficiare ale serviciului de apă, asociaţie care să ofere sau să acceseze fondurile necesare execuţiei unei conducte de siguranţă. Ar fi vorba de o conductă cu lungimea de 5,2 km, dar şi de reabilitarea unui fir din cele existente. Aceasta este una dintre soluţiile propuse de cei de la Edilul pentru eliminarea riscului major de întrerupere a alimentării cu apă, cealaltă vizând reabilitarea captării şi a staţiei de pompare a apei şi a conductei prin care se pompează apa către staţia de tratare.
Potrivit informării destinate Adunării Generale a Acţionarilor (din care fac parte şi consilierii municipali), „aducţiunea de apă din sistemul hidro Voineşti este susceptibilă de întreruperi cauzate de lucrări de întreţinere şi reparaţii ale galeriei forţate, situaţie în care pentru cel puţin 5 zile, în lipsa unei alte surse de apă, municipiului Câmpulung şi localităţile limitrofe rămân fără apă potabilă, PERIOADĂ CARE AR PUTEA DURA CHIAR ŞI CÂTEVA LUNI, în situaţia executării unor lucrări de reparaţii a exfiltraţiilor de apă din galerie”. Fără comentarii!

S-a vorbit de demisii

Consiliul Local, în calitate de acţionar majoritar la Edilul CGA, va analiza situaţia petrecută săptămâna trecută, după ce va primi un raport din partea societăţii de apă şi canal. Acest lucru a fost stabilit încă din prima zi de criză, cea de joi, 5 martie, atunci când majoritatea consilierilor a fost informată în mod direct despre complexitatea problemei. În spatele uşilor închise de viceprimar, explicaţiile date de către managerul Melania Voinescu nu i-a mulţumit pe toţi aleşii locali care îşi dădeau cu părerea fără să cunoască detaliile tehnice ale unei operaţiuni precum cea aflată atunci în pregătire. Dincolo de acest aspect, au existat opinii dure la adresa conducerii de la Edilul. „Acum ar trebui să cerem demisia tuturor directorilor! Toată lumea se dă deşteaptă la Edilul şi n-are nicio treabă în asemenea cazuri. În schimb, sunt specialişti la mărit preţul la apă”, a tunat liberalul Bogdan David, cel a cărui soţie este director comercial şi membru în Consiliul de Administraţie la Edilul.
Raportul de la Edilul va conţine şi date despre costurile reperaţiilor şi despre pierderile provocate de avarie.

SC Edilul plăteşte pentru utilizarea conductelor

Edilul CGA SA este o societate comercială care se ocupă cu alimentarea cu apă, colectarea şi epurarea apelor uzate şi menajere şi pluviale. Înfiinţată în anul 1998, după divizarea Regiei Autonome Edilul, societatea avea ca obiect de activitate şi colectarea şi depozitarea gunoiului menajer, însă aceasta a fost atribuită către Girexim Universal Piteşti. Consiliul Local Câmpulung a fost acţionar unic al firmei, iar în anul 2007 s-a realizat cooptarea Financiar Urban SRL Piteşti cu 31% din acţiuni. A fost o cesiune de acţiuni realizată din nevoia de capital a societăţii ameninţată cu executarea silită din cauza datoriilor către Fisc.
Edilul a concesionat reţeaua de apă folosită pentru alimentarea celor şase localităţi (Câmpulung şi cinci comune limitrofe) şi plăteşte anual redevenţă pentru utilizarea acestui bun public.

Văsîi vrea să scape de Edilul

Atât Girexim, cât şi Financiar Urban sunt firme dirijate de către omul de afaceri Gheorghe Văsîi, implicat în Dosarul Autobuzelor de la Piteşti. Acesta şi-a manifestat anul trecut intenţia de a vinde pachetul de acţiuni deţinut la Edilul, oferta fiind respinsă de către Consiliul Local. În schimb au apărut alţi posibili clienţi, printre aceştia aflându-se şi Raja SA Constanţa, cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării cu apă şi intervenientul decisiv în remedierea avariei de săptămâna trecută. Din cauza situaţiei juridice a lui Văsîi, tranzacţia acţiunilor de un milion de dolari a fost amânată.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii