Web Analytics
scris miercuri, 20.07.2016

Revoltă la Şcoala Populară de Arte împotriva directoarei Pendiuc

# Dacă soţul nu mai e primar, nici madam nu mai e pe val… # Liderul de sindicat Cristian Marineaţă dezvăluie că soția fostului primar i-a transformat pe unii profesori în suplinitori, reducându-le veniturile, în vreme ce ea și-a pus un salariu foarte mare 

Revoltă la Şcoala Populară de Arte împotriva directoarei Pendiuc

Inspectorii ITM Argeş au descins la începutul săptămânii trecute la Şcoala Populară de Arte din Piteşti. Motivul controlului? O sesizare a Sindicatului SIPA Muntenia, la care profesorii de la Şcoala de Arte sunt afiliaţi, în care erau semnalate numeroase nereguli privind managementul instituţiei. De altfel, liderul Sindicatului Muntenia, Adrian Voica, a şi postat pe pagina sa de Facebook acuzaţiile care i se aduc Gabrielei Pendiuc, directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti. Concret, în sesizarea înaintată Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş, salariaţii acuză faptul că de la venirea doamnei Pendiuc la conducerea instituţiei nu le mai sunt respectate drepturile socio-profesionale. Profesorii susţin că le-ar fi fost schimbată ilegal încadrarea din titulari în suplinitori, că nu le-ar fi plătită munca prestată peste norma didactică şi diurna legală în cazul deplasărilor în interes de serviciu, că planificarea concediului de odihnă nu s-ar realiza conform legislaţiei şi că membrii Consiliului de Administraţie al şcolii nu ar fi aleşi în mod democratic. Am stat de vorbă cu reprezentantul cadrelor didactice din şcoală, în speţă liderul sindical Cristian Marineaţă, care ne-a povestit ceea ce se întâmplă în instituţia de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Argeş, şi nu de ieri, ci de vreo câţiva ani.

„Doamna Pendiuc m-a ameninţat că, dacă mai zic o singură dată să intrăm în sindicat, mă dă afară din şcoală”

Situaţia conflictuală de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti ar fi explodat în momentul în care salariaţilor li s-a interzis dreptul să se organizeze în sindicat. „Noi ne-am afiliat la SIPA Muntenia în urmă cu un an şi jumătate, în urma unor mari eforturi, pentru că dna Pendiuc nu a dorit să avem un sindicat în şcoală. Eu am venit în şcoală în 2009, din învăţământ, când a murit o doamnă profesoară de la Curtea de Argeş. Eu predau pe catedra de pian. Venind din învăţământ ştiam că avem sindicat şi că e bine pentru noi ca profesori să avem şi noi sindicatul nostru. Aşa că i-am propus doamnei director Pendiuc să facem sindicat în şcoală. La dânsa în birou eram şi mi-a spus că dacă mai zic o singură dată de sindicat, mă dă afară din şcoală. Bineînţeles că am tăcut, n-am mai zis nimic. Dar am continuat să fac demersurile pentru sindicat. Am fost foarte rău văzut de dânsa, dar cu toate acestea am reuşit să ne afiliem sindicatului SIPA Muntenia toţi cei care suntem angajaţi cu carte de muncă, în jur de 17-18 profesori. Dar un an de zile am fost nevoit să strâng bani de la colegi pentru cotizaţiile la sindicat şi să le depun la CEC, pentru că dna Pendiuc nu ne lăsa să plătim prin statul de plată. Apoi a discutat dl Voica cu dna directoare şi i-a spus că toată problema este penală dacă nu se rezolvă. Până la urmă dna Pendiuc a acceptat să ne oprească pe statul de plată cotizaţia”, ne-a povestit liderul sindical al Şcolii Populare de Artă, Cristian Marineaţă. L-am întrebat pe acesta şi care au fost motivele înverşunării directoarei Gabriela Pendiuc împotriva creării unui sindicat în şcoală. „Probabil că ştia că prin sindicat noi puteam să ne cerem drepturile. Noi avem copii foarte mulţi la fiecare catedră, copii peste numărul normal, depăşim norma didactică şi nu vrea să ne plătească orele suplimentare. În fiecare an, dacă comentezi ceva ţi se spune: „Păi, ştii că la noi la şcoală sunt atâţia care vor să predea!”. Ne închide gura cu ameninţarea asta, vor alţii să predea”.

„Profesori care predau de 30 de ani în şcoală au fost trecuţi suplinitori şi dau evaluare din doi în doi ani”

Cristian Marineaţă mai spune că toţi profesorii titulari ai şcolii au fost încadraţi ca suplinitori, începând cu anul 2011 şi că din doi în doi ani sunt supuşi unor evaluări. „Eu am discutat cu dl Voica (n.red. liderul SIPA Muntenia) şi i-am explicat situaţia cu încadrările noastre. Tot ce am discutat cu colegii, dl Voica a pus pe hârtie şi a mers şi a făcut sesizarea la ITM. Au fost nişte colege care au avut nevoie de nişte adeverinţe pentru bănci şi aşa am aflat că, din 2011, doamna Pendiuc ne-a trecut la REVISAL, din profesori, drept alţi instructori formatori de muzică, adică suplinitori. Fără să ne spună, fără să aibă vreo hotărâre din partea cuiva, de la sine putere. Noi suntem supuşi unor examene de evaluare din doi în doi ani de către dna director, cu toate că, după cum ştim, Codul Muncii spune că după trei ani de activitate într-o instituţie contractul devine pe perioadă nedeterminată. Eu, cel puţin, sunt profesor aici din 2009, dar sunt profesori care predau de 30 de ani în şcoală şi de când a venit dânsa la conducerea şcolii, în 2009, i-a trecut ca profesori suplinitori şi dau evaluare din doi în doi ani. Am întâmpinat greutăţi, şi tot datorită dnei Pendiuc, când mi-am dat toate gradele dicatice aici, la şcoală. Nu a vrut să facă un protocol scris cu Inspectoratul Şcolar Argeş ca să ne putem da gradele. Nu vrea, pur şi simpu. Probabil din răutate, nu ştiu”, a mai adăugat liderul de sindicat.

„Consiliul de Administraţie este impus de dna directoare Pendiuc”

Acesta mai acuză şi faptul că nu este invitat la şedinţele Consiliului de Administraţie al şcolii deşi, conform legii, liderul de sindicat ar trebui să participe la aceste şedinţe. „Nu mă cheamă pentru că eu tot timpul am ceva de spus. Dacă ştiu că nu e corect, eu spun lucrurile pe faţă. Ori dna Pendiuc nu are nevoie de aşa ceva în Consiliul de Administraţie. Normal, nu? O să fie omul care spune: sărut-mâna, am înţeles şi asta e! Consiliul de Administraţie nu este făcut cum ar trebui, pe baza unor alegeri democratice, ci este impus de dna directoare Pendiuc. În Consiliul de Administraţie sunt doi domni profesori, contabila şcolii şi consilierul judeţean Marius Postelnicescu, din partea Consiliului Judeţean Argeş”. Cristian Marineaţă ne-a mai povestit şi un alt episod petrecut recent la Şcoala de Arte. „Am fost plecat de curând cu elevii în Franţa şi dna directoare nu a vrut să-mi dea diurna care mi se cuvine. Am înţeles că, ulterior, în Consiliul de Administraţie ar fi dat dânsa o decizie ca să nu se mai dea diurne la profesori când pleacă, nici măcar la concursurile din ţară. N-am citit însă această decizie pentru că, v-am spus, nu am acces la şedinţele Consiliului de Administraţie. Dna Pendiuc spune că vrem să o dăm noi jos sau că n-a mai ieşit dl Pendiuc primar şi din cauza asta se întâmplă ceea ce se întâmplă. Nu este nimic politic. Nu este nimic împotriva dânsei. Noi nu am dorit să o schimbăm din funcţie. Nu. Noi ne-am cerut drepturile care ni se cuvin şi atât. Aceste lucruri se întâmplă de când noi am vrut să ne facem sindicat şi să ne luăm şi noi înapoi sumele de bani pe care le-au recuperat ceilalţi profesori din sistemul de învăţământ, drepturile care le-au fost oprite. Când i-am spus doamnei că vrem să ne recuperăm drepturile a zis că n-are nevoie de ăia 25% care i s-au tăiat din salariu”, mai spune liderul de sindicat. L-am mai întrebat pe acesta şi dacă este reală suma pe care se vehiculează că ar încasa-o lunar drept salariu directoarea Gabriela Pendiuc, respectiv circa 48 de milioane lei vechi. „Salariile sunt, chipurile, confidenţiale. Această sumă, de 48 milioane lei, era cu ani în urmă, din documentele pe care le are dl Adrian Voica. Din anumite surse ştiu că salariul dnei Pendiuc ar fi mult mai mare”.
Am căutat-o pentru un punct de vedere şi pe Gabriela Pendiuc, directoarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon în ciuda apelurilor noastre insistente.

Florin Baboi, director adjunct ITM Argeş: „N-am voie să vă spun că a fost sau nu o sesizare”

L-am contactat şi pe directorul adjunct al ITM Argeş, Florin Baboi, care ne-a dat o explicație hilară: „Este un control în desfăşurare. Zilele acestea se va finaliza. Nu l-am urmărit în mod special faţă de alte acte de control. Eu, şi dacă ar fi vorba de o sesizare, n-aş avea voie să vă spun că a fost o sesizare sau nu. Cel mai bine faceţi o adresă la noi şi nu e nimic de ascuns”.
Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...