# Scandal de corupţie pe Platforma Colibaşi. Uzina Dacia nu înseamnă doar cele peste 300.000 de unităţi pe an sau succesul nebun înregistrat de modelele Logan, Sandero şi Duster în România şi pe piaţa externă. La fel cum nu înseamnă numai cele 120.000 de locuri de muncă pe care le oferă la nivelul întregii ţări sau faptul că a devenit o prezenţă constantă la Salonul Auto de la Geneva. În spatele acestor cifre seci se ascund întâmplări de-a dreptul şocante, cu pioni, cai, nebuni, ture şi chiar o regină, ca să rămânem în nota cu iz penal a evenimentelor petrecute recent la vămile din România. Care sunt piesele de pe tabla de şah a actelor de corupţie de pe platforma Dacia, puteţi citi în materialul următor.
Procurorii argeşeni au demarat o anchetă referitoare la un imens scandal de corupţie şi mită care vizează uzina Dacia. Dosarul a ajuns în atenţia anchetatorilor în urma plângerii depuse la Parchetul Argeş de patronul unei firme de transport, prin care sesiza faptul că Marian Ionescu, şef UEL Logistică la Dacia, le solicită sume de bani transportatorilor care au contract cu uzina, pentru a le facilita acestora curse externe. Mecanismul şpăgii este pus în aplicare în cazul transporturilor de piese făcute în regim de urgenţă, care, dincolo de faptul că nu presupun organizarea de licitaţii, cursele fiind atribuite direct, creează premisele unor câştiguri substanţiale. Explicaţia este simplă. Preţurile la cursele cu regim special sunt mult mai mari, ca să nu mai vorbim de faptul că Direcţia Logistică dă dovadă de dărnicie, plătind camionetele de piese la preţ de TIR. Potrivit unor surse judiciare, ancheta se află în plină desfăşurare şi, după ce vor fi analizate toate probele aflate la dosar, inclusiv interceptările telefonice, se va decide dacă Marian Ionescu va fi acuzat de luare de mită.
Marian Ionescu, maistrul cu apucături de nabab
Pentru că numele lui Marian Ionescu nu spune foarte multe, vă invităm să-i parcurgem biografia. Fost şofer la Dacotrans, Ionescu face parte din categoria băieţilor deştepţi care au ştiut să se învârtă în hăţişurile economiei de piaţă. Încet, încet a urcat în ierarhie până la postul de „şef UEL”, varianta franţuzească a maistrului. Mai mult decât atât, pentru că a ştiut pe lângă cine să se gudure, Marian Ionescu a devenit un personaj cheie al Direcţiei Logistică. După cum v-am spus mai înainte, şeful UEL Transporturi, care este poreclit Casierul, face şi desface… portofelele firmelor de transport din uzină, cărora, există probe certe, le solicita câte 200 de euro pentru fiecare camion trimis în Franţa după piese de schimb. Puţin, nu? Într-adevăr, suma este foarte mică, însă, ca să vă faceţi o imagine completă, trebuie precizat că, numai în 2010, la Dacia au intrat 87.482 camioane de piese. Dintre acestea, un procent de 5% a fost reprezentat de transporturile în regim de urgenţă de care vorbeam la începutul articolului. Un calcul simplu arată că într-un an, la aproximativ 5.000 de camioane, şpaga colectată ajunge la un milion de euro. Aşa se explică şi modul de viaţă extravagant al lui Marian Ionescu. Şeful UEL de la Transporturi are două case evaluate la peste 300.000 de euro în Bradu şi Ştefăneşti, un apartament în Exerciţiu şi încă o casă în comuna Bârla. Maistrul-nabab deţine două autoturisme, un Audi şi un Peugeot, şi este ahtiat după barurile de lux şi saloanele de masaj.
Circuitul şpăgii în uzină
Povestea nu se opreşte însă aici. După cum v-aţi dat seama, banii strânşi în sistem piramidal, după modelul brevetat de vameşii români, ajungeau la turele şi reginele de pe tabla de şah a corupţiei din uzină. Sau, dacă vreţi, la peştii cei mari, pe care procurorii încearcă să-i prindă în plasă. Iar unul dintre personajele asupra căruia planează suspiciunea că face parte din sistem este Ştefan Gaibu, actualul director al CKD şi şef de departament transport piese şi vehicule. Ca amănunt picant vă spunem că Gaibu este medic veterinar şi este originar din Republica Moldova, acolo unde controlează un lanţ de magazine de haine. În 22 februarie 2008, Ştefan Gaibu a primit cetăţenia română.
Directorul Detrun este regina?
Cine se află în vârful piramidei? Unii spun că regina este însuşi francezul Jean Detrun, directorul Direcţiei Logistică Centrală Dacia, care ar fi strâns o avere de aproape două milioane de euro de pe urma cotizaţiilor pionilor. Greu de verificat, însă un lucru e cert: Jean Detrun s-a românizat. Surse din uzină susţin că şeful de la Logistică şi-a adus copiii în România şi le-a făcut firme. Povestea lui Detrun este una extrem de interesantă. Din motive de ordin personal si familial, Jean Detrun a început să lucreze încă de la 19 ani, imediat după obţinerea diplomei de bacalaureat. Astfel, în decembrie 1973, după încheierea stagiului militar, a fost angajat de Renault, la uzina de la Douai, în cadrul serviciului documente, în calitate de tehnician de gestiune a producţiei. În cei peste 30 de ani de carieră la Renault, Jean Detrun a trecut prin toate meseriile din logistică, dar şi prin toate poziţiile ierarhice, de la simplu tehnician până la şef de departament. După o scurtă perioadă petrecută în sediul central, la Paris, în 2004 i-a fost încredinţată misiunea de a pune bazele centrului de expediţii pentru colecţiile de piese (CKD) Renault Industrie Roumanie, care a devenit cel mai mare centru logistic din cadrul grupului.
(Neluţu DINU)
0 Comentarii