Web Analytics

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de independență. Președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremoniile de la Chișinău

de | 27.08.2021 09:23 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Republica Moldova sărbătorește vineri 30 de ani de independență, iar președinta Maia Sandu i-a invitat la ceremonie pe omologul său de la București, Klaus Iohannis, dar și pe șefii de stat din Polonia, Andrzej Duda, și Ucraina, Volodimir Zelenski. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, în aceeaşi zi în care a aceasta a fost proclamată.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată din 21 august 1991, când conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe preşedintele Mihail Gorbaciov.

CITESTE SI Consiliul Local Mioveni a ajutat la realizarea unei grădiniţe în Republica Moldova

La Chișinău s-au făcut, joi, ultimele pregătiri pentru a marca această zi importantă. În centrul capitalei s-au pus la punct momentele-cheie ale ceremoniei. Orchestra a făcut ultimele repetiții în timp ce militarii și dansatorii se sincronizau.

Trei șefi de stat din Europa vor fi prezenți la sărbătoarea moldovenilor. Alături de Maia Sandu vor sta președintele României și cei ai Ucrainei și Poloniei.

Pe străzile din Chișinău vor defila peste 1.200 de militari și polițiști.

După parada militară, cei patru șefi de stat se vor retrage pentru discuții la Administrația Prezidențială și vor avea declarații comune de presă.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii