Web Analytics

Repararea sistemelor de justiţie şi pensii, „stricate” de Dragnea, sau lipsa curajului de a fi inconştient

de | 29.07.2021 13:15 | Actualitate, Opinii

Actuala coaliție guvernamentală a câștigat ultimele alegeri în urma unor promisiuni de care imediat s-a ales praful și pulberea, iar istoria post-revoluționară a țării noastre, după ce ne-am luat rația de libertate, va consemna acest fapt la capitolul „ca de obicei”. Ba, pentru că speranța moare ultima, a mai rămas un pic de praf… (pe tobă!) după declarația vicepremierului Barna: „Să treacă acest super-septembrie, ca să ne întoarcem la guvernare”. Vicele Barna ne reamintește că în luna septembrie toate cele trei partide aflate în coaliție vor „suferi” alegeri interne.

„Fără penali în funcții publice” și desființarea SIIJ au fost principalele promisiuni referitoare la justiție pe care s-a bătut monedă în campania electorală și care se dovedesc acum a fi aproape de nerezolvat. Pentru că nu este ușor să înlocuiești un lucru prost făcut cu un lucru și mai prost făcut, ca să tangentăm un pic și campania prezidențială a președintelui Iohannis. Atâta timp cât nu există o definire exactă și coerentă a termenului „penal”, asociat unui funcționar public, problema e de nerezolvat. Nu întâmplător chiar primul susținător al bazaconiei lexicale „fără penali în funcții publice”, Dan Barna, președintele USR, a fost acuzat, pe bună dreptate, că este un penal aflat într-o funcție publică.

Rezolvarea acestor probleme, având în vedere lipsa unor rezultate previzibile până la acest moment, ar însemna asumarea curajoasă a unor acțiuni inconștiente. În timp ce nu se rezolvă situații care trebuie obligatoriu rezolvate, cum ar fi strămutarea unui dosar de la ÎCCJ, tot la ÎCCJ – că altundeva nu există – sau strămutarea „pe raza Curții de Apel”, care evident nu e strămutare. Nu este prima dată când se poate observa că parlamentarii UDMR au poziția cea mai bine gândită. Nu trebuie să uităm că tot lor le datorăm și faptul că nu s-a făcut acea regionalizare nebună, care nu era limpede decât în capul celui mai puternic om de la acel moment, președintele Traian Băsescu. Așadar, lipsa curajului de a fi inconștienți, în problema justiției, este cea mai bună poziție de moment a guvernanților.

Similar, sau poate și mai clar, stă situația privitoare la reducerea, sau impozitarea exagerată, sau chiar dispariția pensiilor speciale. Care ar fi o greșeală de neiertat pentru respectivii guvernanți, de către cei cu pensiile amputate, aceștia fiind parte din segmente sociale relativ importante, cum ar fi administrația, justiția, poliția și armata. Mai ales că nu aceasta este soluția corectă din punct de vedere legal, să te joci tu ca stat cu sistemul de pensii, când s-a statuat de Curtea Constituțională că pensia este un drept câștigat. Iar acest drept câștigat este al tuturor pensionarilor, nu doar al unui grup, după cum ni se pare nouă că scrie în Constituție. Lipsa curajului de a fi inconștient a actualului Guvern pentru a diminua veniturile din pensii segmentelor sociale foarte importante este cea mai bună măsură, acum și întotdeauna.

Doar creșterea nivelului pensiei este o soluție de urmat pentru niște guvernanți care se laudă că sunt frământați de grija față de români. Creșterea permanentă a pensiei ar însemna că statul a folosit cu succes banii din fondul de pensii. Care fond de pensii ar trebui să existe separat total de bugetul național, fiind alcătuit din bani privați, nu din bani publici. Statul doar administrează acești bani, iar dacă sunt din ce în ce mai puțini, înseamnă că au fost administrați greșit.
În concluzie, în opinia mea, este obligatorie reînființarea fondului de pensii, desființat după Revoluție, într-un moment în care bugetul național părea cam mic pentru capacitatea de căpușare sau furăciune directă a proaspeților capitaliști.

P.S. – Dacă guvernanților actuali le lipsește curajul de a fi inconștienți, Liviu Dragnea a avut inconștiența de a fi curajos, după cum s-a văzut la cele două tabere, pro și contra, din fața sediului DNA.

Citește și Ion Mînzînă, președinte PSD Argeș: „Guvernele liberale au înghețat salariile și pensiile, n-au făcut nicio investiție semnificativă”

Citește și VIDEO Claudiu Năsui: Schimbăm strategia cu pensiile speciale. Le eliminăm pe rând, nu toate o dată

 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Domnule Cristian Vasile nu puteți avea pretenția ca ce a stricat PSD în 30 de ani de zile sa repare actuala guvernare într-un an! PSD în fata căruia pe jurnaluldearges.ro a făcut sluj atâția ani.