Web Analytics

Remember Toma Biolan – 15 ani de la moartea poetului

de | 20.06.2019 13:10 | Cultură

Joi, 13 iunie, Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu“ Argeş a găzduit un eveniment deosebit, dedicat celui care a fost Toma Biolan, o personalitate complexă, ce a marcat timp de aproape patru decenii viaţa culturală argeşeană.

Soția marelui dispărut-prezentă la eveniment

Evenimentul, care s-a dorit a fi un omagiu adus poetului, dramaturgului şi secretarului cultural al Teatrului „Alexandru Davila“ din Piteşti, a reunit un număr impresionant de participanți. Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu“ Argeş şi gazda acestui eveniment, a luat cuvântul în deschidere, punctând câteva aspecte din viaţa şi opera lui Toma Biolan şi subliniind faptul că un om de cultură de talia acestuia trebuie cunoscut şi apreciat mai bine de generaţiile de azi. Alături de Octavian Mihail Sachelarie, din prezidiu au mai făcut parte şi poetele Cristina Onofre şi Magda Grigore, dar şi soţia poetului omagiat, Virginia Biolan, fostă profesoară de engleză.
Invitată la acest eveniment, Cristina Onofre şi-a amintit cu plăcere de „omul de o mare fineţe – Toma Biolan”, şi a recitat câteva poezii scrise de acesta.

Geo Dumitrescu, Tomozei și Ulici au scris elogios despre poezia lui Toma Biolan

Poeta Magda Grigore ne-a mărturisit că, deşi nu l-a cunoscut personal pe Toma Biolan, citindu-i opera, a descoperit „un profesionist rămas independent în vocaţia sa de scriitor matur, dincolo de câteva nume sonore care l-au sprijinit în anii debutului. Viaţa lui Toma Biolan a fost legată de revista „Argeş” şi de Teatrul „Al. Davila”. Ca scriitor, Toma Biolan a debutat în colecţia „Biblioteca «Argeş»” (în 1970, cu Templul grec), iar ca poet, abia în 1979, cu Pasărea paradisului. Gheorghe Tomozei, Geo Dumitrescu, Laurenţiu Ulici, Alex Ştefănescu, Paul Everac, Petru Mihai Gorcea, Val Condurache, Mihail Diaconescu l-au apreciat şi l-au încurajat în demersul său scriitoricesc“.

Versurile poetului, în lectura actriţei Luminiţa Borta

O surpriză a constituit-o prezenţa, la eveniment, a doi dintre cei mai iubiţi actori piteşteni- Luminiţa Borta şi Puiu Mărgescu, care l-au cunoscut pe Toma Biolan în ipostaza de secretar cultural al Teatrului „Alexandru Davila“ din Piteşti. În semn de omagiu, aceştia au delectat publicul prezent în sală cu unele dintre cele mai reuşite aforisme şi maxime, scrise de autorul comemorat.
În încheiere, Virginia Biolan, soţia celui omagiat, i-a invitat pe toţi cei prezenţi în holul Bibliotecii, pentru a se bucura de expoziţia dedicată acestui mare om de cultură argeşean.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii