Web Analytics

„Relaţia dintre mine şi dl director Achimescu este una de toleranţă reciprocă”

de | 26.05.2016 15:11 | Sport

# Declară Adrian Bughiu, director adjunct al Direcţiei pentru Sport

# Care este situaţia generală a sportului argeşean, dle director adjunct?
– Dacă ar fi să respect adevărul din fişa postului ar trebui să fiu considerat specialist mai mult pe tineret deşi studiile mele, o parte dintre ele, sunt pe partea de sport. Dar, ca şi recunoaştere a activităţii mele atât din timpul în care am fost la nivelul de conducere a DJTS Argeş, cât şi dinainte, pentru că nu am ajuns întâmplător în funcţia asta, am ajuns să ocup şi funcţia de secretar de stat chiar şi pentru o scurtă perioadă, anul trecut, la Minister. Referindu-mă strict la ce înseamnă sportul în judeţul Argeş la nivelul lui 2016 pot spune că nu rupem gura târgului, dar nici nu suntem la coada vacii, dacă îmi permiteţi termenul. Din nefericire, la momentul acesta trăim din amintiri şi mă refer la ultimul deceniu. În primul rând baza de selecţie a potenţialilor sportivi de performanţă s-a rarefiat din cauza subfinanţării diverselor ramuri de sport fără nicio excepţie şi lipsa infrastructurii sportive. În momentul de faţă la nivelul judeţului Argeş infrastructura care poate să deservească competiţii internaţionale este destul de redusă. Practic, la nivelul Piteştiului în afară de pista de atletism care a fost refăcută plus pista de încălzire care este foarte importantă, alte investiţii de o anvergură asemănătoare făcute după 1990 nu există.

„Vizavi de bunul mers al sportului argeşean noi nu avem foarte multe pârghii”

# Bun, dar ce face conducerea Direcţiei în acest sens?
– Strict vizavi de bunul mers al sportului argeşean, noi nu avem foarte multe pârghii. Practic, noi ne ocupăm de coordonare, îndrumare şi control în ceea ce priveşte sportul la nivel judeţean. Avem însă o serie întreagă de întâlniri pe care noi le derulăm cu toţi factorii decizionali la nivelul judeţului. Împreună identificăm problemele şi împreună încercăm să găsim soluţii.
# Este adevărat că au avut loc astfel de întâlniri şi de aceea vă întreb ce măsuri s-au luat sau totul a rămas doar la nivel de discuţii?
– Este complicat să rezolvi problemele de pe o zi pe alta. Eu îmi doresc ca aceste întâlniri să se întâmple lunar, dar cea mai importantă idee care a fost emanată la şedinţa de luna trecută a fost necesitatea creării la nivelul judeţului Argeş a unui Consiliu consultativ pe probleme de sport, un consiliu care să aibă drept principal obiectiv implementarea la nivel judeţean a unei strategii în sport, strategie care lipseşte în primul rând la nivel naţional. Aşa se vor depista problemele existente şi se vor identifica şi sursele de rezolvare a respectivelor probleme.

„Cu 200.000 de euro, cât valorează în prezent brand-ul FC Argeş, am putea să ţinem o echipă în Liga a II-a”

# Apropo de campania electorală! Toată lumea spune că va cumpăra brand-ul FC Argeş. Cum comentaţi acest aspect?
– Este o situaţie delicată. Mie mi se pare o sumă extraordinar de mare. Lucrurile sunt mult mai încurcate din punct de vedere legal, Penescu a preluat o societate, patrimoniul nu l-a preluat, deci lucrurile sunt foarte încurcate. Nu ştiu pe ce se vor duce sutele de mii de euro din banii contribuabililor. Cu 200.000 de euro cât valorează în prezent brand-ul FC Argeş am putea să ţinem o echipă în Liga a II-a. Dar, nu totul trebuie să se învârtă în jurul fotbalului…
# Schimbând puţin registrul, vă întreb cum merg lucrurile la Direcţie având în vedere că au mai plecat oameni și că relaţia dintre director şi director adjunct nu este una tocmai bună?
– Activitatea este cam aceeaşi din anii precedenţi, deşi prin plecarea lui Cristian Otobîcu la Bucureşti am avut numai de pierdut. Este un mare profesionist, un om serios. Disciplinele de care răspundea domnia sa au fost preluate de către colegi.
# Nu a mai venit nimeni pe locul dumnealui?
– Postul este vacant şi în perioada imediat următoare va fi scos la concurs cu avizul Ministerului.

„Dacă exista o mai bună colaborare între conducerea Direcţiei şi Minister ar fi fost vorba de alte investiţii”

# Dle director, ce s-a întâmplat în urma controlului Curţii de Conturi pentru că ştiu că în ultima perioadă aţi avut un astfel de control?
– A fost un control obişnuit şi încă aşteptăm raportul final. Au fost şi lucruri în neregulă, dar cred că vom duce la bun sfârşit planul de măsuri pe care l-a trasat Curtea de Conturi. Avem de recuperat nişte bani de la beneficiari ai diverselor noastre servicii de-a lungul anilor care nu şi-au respectat anumite clauze contractuale.
# Mai există vreo şansă de reabilitare a Sălii Sporturilor?
– Cred că această sală ar trebui să rămână strict o sală de antrenament, dar după ce se va construi o altă sală polivalentă. Pe perioada mandatului meu de secretar de stat, Sala Sporturilor a beneficiat de o investiţie de 2,7 miliarde cu care s-a refăcut hidroizolaţia acoperişului.
# De ce până acum Direcţia nu a beneficiat de un astfel de ajutor?
– Consider că şi relaţia conducerii cu Ministerul este o parte importantă a acestui aspect. Deşi nu este normal, în România banii care se dau pentru investiţii, se dau şi pe un sistem relaţional între parteneri. Dacă exista o mai bună colaborare între conducerea Direcţiei şi Minister ar fi fost vorba de altceva.
# Apropo de acest lucru, vă întreb care mai este situaţia controalelor venite de la minister?
– Ultimul control oficial a fost vara trecută şi mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat pentru că la DJTS nu s-a primit niciun fel de concluzii al respectivului control.
# Ştiut fiind faptul că relaţia dintre dvs şi directorul Achimescu nu a fost una tocmai bună, vă întreb care mai este situaţia în prezent?
– Din punctul meu de vedere relaţia dintre mine şi dl Achimescu este una de toleranţă reciprocă. Am spus-o, am comunicat-o şi dumnealui şi este de aceeaşi părere cu mine, din punct de vedere al viziunii despre viaţă în general şi managementul instituţional în special avem păreri diferite, ca să nu le spun contrare sau opinii diferite. Cine are dreptate contează mai puţin, important este ca Direcţia să-şi atingă scopul pentru care a fost înfiinţată şi beneficiarii activităţii noastre să fie mulţumiţi. Din punctul meu de vedere e loc de mult mai bine.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii