Web Analytics
scris joi, 22.02.2024

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale. Dintre ei, 94% se declară mândri de apartenența la UE.

Raport. Elevii români de clasa a VIII-a au încredere semnificativ mai multă în instituțiile europene decât în cele naționale

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

Raportul a fost realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale, în cadrul raportului european al studiului International Civic and Citizenship Education Study 2022, și publicat de Ministerul Educației. Acesta a analizat datele strânse în urma consultării elevilor de clasa a VIII-a din 18 țări, inclusiv România. Scopul studiului este de a evalua competențele civice și pentru cetățenie ale elevilor de clasa a VIII-a.

Astfel, principalele concluzii, după întocmirea raportului au fost că elevii români au încredere mai mare în instituțiile europene decât în cele naționale: 69%, respectiv 68% dintre elevii români au încredere totală și ridicată în Comisia Europeană, respectiv Parlamentul European, și doar 44% acordă Guvernului român același nivel de încredere. Cu toate acestea, mai mult de jumătate se poziționează critic față de costurile instituțiilor europene, față de influența pe care o au țările bogate asupra politicilor europene și față de influența birocraților europeni.

De asemenea, s-a constatat că 82% dintre elevii români spun că au învățat într-o măsură ridicată și medie despre Uniunea Europeană la școală, iar 78% dintre profesorii români se simt pregătiți să predea elevilor despre Uniunea Europeană, ambele procente fiind peste media din studiu.

Aproape toți elevii români, (97%) se declară europeni și 94% sunt mândri de apartenența țării la UE. De asemenea, elevii de clasa a VIII-a din România susțin libertatea de circulație în UE și consideră că posibilitatea de a munci în afara țării aduce beneficii economiei naționale. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *