Web Analytics

Radu Aldulescu trăieşte, foarte greu, doar din scris

de | 1.06.2023 11:40 | Actualitate, Cultură, Home

Centrul Cultural Pitești a organizat o nouă ediție a „Colocviilor Municipiului Pitești”, la același nivel înalt, de eveniment în viața urbei. De această dată, invitatul filosofului Leonid Dragomir s-a aflat Radu Aldulescu, unul dintre cei mai importanți scriitori români de astăzi.

Un scriitor care trăiește doar din scris, din drepturi de autor, pentru că nu crede că poți fi romancier doar în afara orelor de program, nevoit fiind, ca să-ți asiguri pâinea cea de toate zilele, cu tot felul de slujbe. A trăit mulți ani la Mioveni (unde localizează acțiunea din romanul său „Cronicile genocidului”) și Pitești, apoi a ajuns să doarmă… pe un birou din sediul Uniunii Scriitorilor din România, până a fost dat afară și de acolo.
Aldulescu a vorbit despre soarta romancierilor de după 1945 și până în prezent, arătând că, paradoxal, realismul socialist a produs, cu compromisurile de rigoare, mari autori – Marin Preda, Eugen Barbu, Petru Dumitriu. Mai apoi, e de părere Radu Aldulescu, cel mai în vogă scriitor din 1990, „Mircea Cărtărescu nu a scris un roman în viața lui, pentru că romanul are legile lui”.

Spirit caustic și o conștiință a vremii sale, puternic individualizat și impus exclusiv prin valoarea estetică a celor 10 romane ale sale, Radu Aldulescu a excelat și prin analizele exacte puse (provocat, abil, și de Leonid Dragomir), dovadă că este un fin cunoscător al fenomenului literar de la noi. Poate vreo editură îi va tipări într-un volum articolele de atitudine literară și culturală publicate în reviste. Cititorii vor descoperi un alt chip al romancierului Radu Aldulescu, un critic polemic și, deseori, profetic.

Citește și Radu Aldulescu, scriitorul periferiei româneşti, a lansat două noi volume

Citește și Revista de cultură ARGEŞ împlineşte 55 de ani de la înfiinţare

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *