Web Analytics
scris joi, 06.12.2012

Radu Aldulescu, scriitorul periferiei româneşti, a lansat două noi volume

# Eveniment editorial la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”. Biblioteca Judeţeană a organizat joi, 29 noiembrie, începând cu ora 17.00, în Sala de Conferinţe, o dublă lansare de carte. Au fost prezentate romanele „Îngerul încălecat” (Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2011) şi „Cronicile genocidului” (Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2012), semnate de Radu Aldulescu.

Radu Aldulescu, scriitorul periferiei româneşti, a lansat două noi volume

De la târgul Gaudeamus, la Biblioteca Județeană

Radu Aldulescu este membru al Uniunii Scriitorilor din  România, iar aceste romane au fost prezentate în cadrul ediţiei din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus. La lansare, de-a dreapta şi de-a stânga autorului (în fotografie, de la stânga la dreapta), s-au aflat poeta Denisa Popescu, criticul literar Nicolae Oprea şi poeta Nicoleta Popa.
Criticul literar Nicolae Oprea a ţinut să precizeze că «scriitorul Radu Aldulescu este un scriitor între generaţii. Nicolae Manolescu îl clasează la capitolul optzecişti întârziaţi şi nouăzecişti. Radu Aldulescu este un optzecist, dar prin hiperealismul pe care-l promovează este la fel de apropiat de generaţia ultimă (nouăzecistă, sau chiar douămiistă). „Cronicile genocidului” este al 8-lea roman care se leagă de cel de dinainte şi prin personajul principal. Dacă este să vorbim de unul din romanele lui, ar trebui să observăm că autorul are o predilecţie către lumea umiliţilor şi a obidiţilor, de o descendenţă dostoievskiană, care îl îndeamnă să exploreze lumea periferică, marginalizată de societate. În ultimul său roman („Cronicile genocidului”), punctul forte îl reprezintă această punere în paralel între lumea şi viaţa trecută şi lumea şi viaţa de acum şi similaritatea puternică care apare între viaţa pe care o au personajele de dinainte de ’89 şi personajele de după ’89. Un alt atuu al prozei lui Aldulescu îl reprezintă această forţă de a crea personaje inimitabile, categorii şi tipologii noi şi cu un profil distinct în literatura contemporană. Radu Aldulescu nu se situează în nicio direcţie caracterială canonică. Personajele sale se identifică cu o voce auctorială fără stridenţă. Poate fi comparat cu Marin Preda doar în direcţia comportamentismului. El mizează pe un stil caustic şi apasă pe latura realistă.”

Radu Aldulescu: „Am locuit 5 ani în Mioveni”

Despre volumul „Cronicile genocidului”, autorul Radu Aldulescu a afirmat că «povestea cărţii se întâmplă pe meleagurile argeşene. Locul este aici, însă personajele sunt inventate. Eu am locuit 5 ani în Mioveni. Pe mine mă leagă nişte nostalgii de această zonă. Personajul principal al acestei cărţi este acelaşi din cartea „Îngerul încălecat”, la o distanţă însă de 30 de ani. Cronicile genocidului se adună în apogeul epocii Iliescu-Constantinescu-Băsescu. Viziunea asupra realităţii poate este mai dură şi mai macabră decât realitatea. S-ar putea totuşi ca realitatea să întreacă ficţiunea, să fie mai tragică decât ficţiunea.”
Radu Aldulescu (n. 29 iunie 1954, Bucureşti) a debutat în 1993, la Editura Albatros, cu romanul „Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: „Amantul Colivăresei” (ediţia I, Editura Nemira, 1996; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2006); „Îngerul încălecat” (ediţia I, Editura Phoenix, 1997; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2011); „Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare” (ediţia I, Editura Nemira, 1998); ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2007); „Proorocii Ierusalimului” (ediţia I, Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004; ediţia a II-a, Editura Corint, 2006; ediţia a III-a, Editura Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Editura Cartea Românească, 2006); „Ana-Maria şi îngerii” (Editura Cartea Românească, 2010). A scris scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia. În anul 2008, a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, pentru romanul „Mirii nemuririi”. În prezent, opera sa este publicată, ca serie de autor, la Editura Cartea Românească.
C. Vandici

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...