Web Analytics
scris joi, 06.05.2021

Proprietarii Casei „Bobancu” vor retragerea dreptului de preemţiune al Primăriei Piteşti

# Cazul Casei „Bobancu” a rămas „în coadă de pește”, chiar și după doi ani de când CL a votat exercitarea dreptului de preemțiune
Situația Casei „Bobancu”, din b-dul I.C. Brătianu nr. 51, pare că nu găsește un deznodământ. Cunoscutul monument istoric din Pitești, conceput după planurile arhitectului Ion Simionescu în 1914-1915, este format din cinci imobile și are cinci proprietari distincți. În luna aprilie a.c., Primăria a cerut alipirea celor cinci imobile pentru a se negocia unitar prețul, dar proprietarii au refuzat.

Proprietarii Casei „Bobancu” vor retragerea dreptului de preemţiune al Primăriei Piteşti

În octombrie 2019, Marian Alexandru Petrescu, unul dintre proprietarii Casei „Bobancu”, a înștiințat Direcția pentru Cultură Argeș că vrea să vândă partea sa din imobil, la prețul de 450.000 de euro. Potrivit legii, atunci când un imobil de patrimoniu este scos la vânzare, proprietarii sunt obligaţi să notifice mai întâi Ministerul Culturii, Direcția Județeană de Cultură și Primăria. Dacă autoritățile nu cumpără imobilul, atunci proprietarii îl pot scoate la vânzare pe piaţa liberă.
Pe 7 noiembrie 2019, Direcția Județeană pentru Cultură Argeș a anunțat Primăria Pitești că „nu este în măsură să își exercite dreptul de preemțiune în numele Ministerului Culturii și Identității Naționale, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru achiziționarea acestui imobil”, și a transferat dreptul de preemțiune la Primăria municipiului Pitești. Prin hotărârea nr. 406/2019, Consiliul Local a votat exercitarea dreptului de preemțiune pentru achiziționarea monumentului istoric Casa „Bobancu”.

Reamintim că, până acum, Primăria Pitești a achiziționat doar o clădire de patrimoniu, Casa „Coandă”, construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, în care funcționează Casa Căsătoriilor.
Pe 11 decembrie 2019 s-a format comisia de negociere, ai cărei membri sunt reprezentanți ai Primăriei și ai Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Pitești. Comisia de negociere a avut trei întâlniri cu reprezentanții proprietarilor până acum, două în 2019 și una la începutul lunii aprilie a.c.

Cine sunt proprietarii Casei „Bobancu”

„Din documentele de proprietate transmise de proprietarii imobilului rezultă că avem de-a face cu 5 imobile distincte, cu proprietari diferiți și cu numere cadastrale unice, respectiv: imobilul-teren cu numărul cadastral 99599 – proprietatea Ivan Ana, Ivan Adrian și Schinteie Georgeta, imobilul-teren și construcție cu numărul cadastral 99031- proprietatea Petrescu Alexandru-Marian, Ivan Adrian, Ivan Ana și Schinteie Georgeta, imobilul-teren cu numărul cadastral 99600 – proprietatea Ivan Ana, Ivan Adrian și Schinteie Georgeta, imobilul-teren cu numărul cadastral 91008 – proprietatea Petrescu Alexandru Marian și imobilul-teren cu numărul cadastral 3891 – proprietatea Ivan Adrian și Ivan Gabriela. Toate cele cinci imobile, cu suprafața totală măsurată a terenului de 1.387 mp, au aceeași adresă administrativă, în bulevardul I.C. Brătianu nr. 51”, se arată și în raportul întocmit de Primărie.

Proprietarii declară că sub nicio formă nu doresc alipirea și vor ca Primăria să își retragă dreptul de preemțiune

La primele ședințe de negociere cu proprietarii s-au lămurit aspectele care privesc suprafața monumentului istoric. La prima întâlnire, din 18 decembrie 2019, în urma discuțiilor purtate, a fost primită informația că doar parterul este declarat monument istoric. La întâlnirea din 23 decembrie 2019 s-a constatat faptul că întreaga clădire este monument istoric. De altfel, Direcția pentru Cultură a transmis Primăriei, prin adresa nr. 78 din 17 februarie 2020, că statutul juridic de monument istoric se aplică întregului imobil de la nr. 51.

La cea mai recentă întâlnire de negocieri, 1 aprilie 2021, au participat proprietarii Alexandru Petrescu, Adrian și Gabriela Ivan, Georgeta Schinteie – împuternicire și Ana Ivan. Din procesul-verbal aflăm că Primăria Pitești a propus alipirea celor cinci imobile în unul singur. În schimb, prin adresa din 6 aprilie 2021, proprietarii au comunicat faptul că nu sunt de acord cu procedura propusă de comisia de negociere și au solicitat anularea hotărârii de exercitare a dreptului de preemțiune (HCL nr. 406/ 2019) sau retragerea dreptului de preemțiune. „Proprietarii declară că sub nicio formă nu doresc alipirea”, se mai arată în procesul-verbal din 1 aprilie a.c.

Discuții în Consiliul Local cu privire la situația încâlcită a Casei ”Bobancu”

„Sincer, sunt total dezamăgit. Încă de atunci, în 2019, când au venit cei de la Casa «Bobancu», am ridicat toate problemele de legalitate, că nu erau toți proprietarii de acord pe hârtie. Erau niște semnături pe anumite hârtii și pe altele nu erau acele semnături. Îmi pare sincer rău că nu putem să achiziționăm Casa «Bobancu», care este un monument istoric foarte important pentru istoria noastră. S-a semnat capitularea Bucureștiului aici. Atunci (în 2019, în ședința de CL, n. red.) a fost unanimitate, a votat toată lumea să o preia Primăria. Să sperăm că proprietarii se vor înțelege până la urmă și o vor scoate la vânzare sau, într-un fel sau altul, va ajunge în patrimoniul Primăriei, pentru că este o casă extraordinar de frumoasă, cu o poziție extraordinară și chiar merită să fie făcut ceva pentru cetățenii Piteștiului”, a spus consilierul local Sorin Apostoliceanu în cadrul ședinței de Consiliu Local din 22 aprilie.

Consilierul local Ana Stan

Consilierul local Ana Stan

Notărița Ana Stan s-a abținut de la vot și a insistat că, din punct de vedere juridic, alipirea nu se poate face atunci când sunt proprietari diferiți. „Nu voi vota raportul, dar nici nu înțeleg de ce a picat negocierea. Li s-a impus o condiție care nu este posibil din punct de vedere juridic să se facă, această alipire a celor 5 corpuri de proprietate, dar asta nu împiedică negocierea în continuare. Nu știu cine a negociat și de ce s-a blocat aici. Eu știu că alipirea nu se poate face juridic. Deci, poate că, într-adevăr, Primăria nu are fonduri să achziționeze, ăsta ar fi motivul…”

Consilierul local Sorin Apostoliceanu

Consilierul local Sorin Apostoliceanu

Sorin Apostoliceanu a mai lămurit faptul că propunerea de vânzare, oferta de 450.000 de euro din 2019, a fost făcută de o singură persoană, care nu era proprietară pe toată clădirea. „Atunci (în 2019, n. red.), pe acea foaie au fost chemați toți ceilalți proprietari și s-au scris și ei dedesubt și au semnat că și ei vor să vândă mai departe, dar cererea fusese făcută doar de către persoana respectivă. Au venit la noi și apoi au spus clar că valoarea pe care a propus-o persoana respectivă este doar pentru proprietatea ei, deci documentația a fost adusă pentru un singur proprietar, apoi au semnat toți. Deci, s-au făcut niște prostii foarte mari acolo, nu mai știu ce s-a întâmplat, eu v-am spus ce a fost în prima fază.”

„Nu putem să negociem cu cinci grupuri de proprietari distincți, pentru 5 imobile…”

Constantin Balcan, unul dintre membrii comisiei de negociere, a explicat, de asemenea, de ce se poate face alipirea și de ce a fost cerută. „Înștiințarea de preemțiune este formulată de dl. Petrescu, de un singur proprietar, pentru un singur imobil, nu pentru 5. Ca să putem să negociem, trebuie să negociem prețul care a fost trecut în acea înștiințare de înstrăinare pentru un singur imobil, un singur preț. Nu putem să negociem cu cinci grupuri de proprietari distincți, pentru 5 imobile, din moment ce înștiințarea e făcută pentru un singur imobil. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de alipirea celor 5 imobile în unul, să coincidă cu înștiințarea. În ceea ce privește alipirea mai multor imobile cu proprietari diferiți, potrivit Ordinului 700 din 2014, aceasta se poate realiza cu o convenție notarială asupra părții indivize care îi revine fiecăruia”.

Consilierul Radu Bănică a explicat faptul că alipirea imobilelor se poate realiza printr-o convenție notarială. „Această alipire a unor terenuri care aparțin unor proprietari diferiți se poate face la notariat. Fac un act de alipire și o convenție de stabilire a cotelor și se poate face”, a spus Radu Bănică.
Consilierul Răzvan Șerbănoiu a ținut să precizeze că Primăria și Consiliul Local nu renunță la dreptul de preemțiune asupra acestei case.

„Vedem ce se va întâmpla de acum încolo. Această preemțiune pe care am acceptat-o nu știm dacă mai e valabilă, pentru că va trebui să negociem cu alți proprietari și, probabil, alt preț. Noi am făcut acest raport ca să spunem că deja am avut o hotărâre prin care ne obligaserăm să cumpărăm, nu mai putem să o cumpărăm din aceste motive. În situația asta suntem în acest moment. Ulterior, când se vor hotărî să vândă și vor avea toate actele așa cum trebuie, o să vină din nou cu un preț și noi o să ne exercităm dreptul de preemțiune”, a mai spus Radu Bănică.

Concluzia Primăriei: Situaţia Casei „Bobancu” nu permite negocierea unitară a preţului

„În concluzie, având în vedere situația actuală a proprietății monumentului istoric Casa «Bobancu», formată din cinci imobile distincte, cu cinci grupe de proprietari distincți, care nu permite o negociere unitară asupra prețului, așa cum a fost stabilit în înștiințarea de vânzare, precum și refuzul proprietarilor de a reglementa această situație, comisia de negociere este în imposibilitatea de a-și îndeplini mandatul”, se arată în raportul despre negocierea achiziționării Casei „Bobancu”.

Citește și Iată că se poate şi altfel! / Casa Mărculescu – conservată, restaurată şi introdusă în circuitul public de familia Enescu

Citește și Cumpărarea „Casei Bobancu” se amână. Sunt 5 proprietari şi doar unul vrea să vândă

Citește și S-a aprins din nou fitilul! Controversatul bloc Titidan e fix în zona de protecţie a Casei Bobancu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită