Web Analytics

Proiectul sensului giratoriu de la Târgul Săptămânal, motiv de ceartă în Consiliul Local

de | 1.10.2021 00:06 | Actualitate, Politica si Administratie

Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Pitești din 30 septembrie a fost cel legat de aprobarea documentației de avizare a lucrărilor pentru obiectivului de investiții “Amenajare sens giratoriu Calea Craiovei-zona târg săptămânal”.

Proiectul sensului giratoriu de la Târgul Săptămânal a dus la o serie de discuții aprinse între consilierii din tabere politice diferite. O parte dintre consilieri PNL-USR au susținut că nu sunt împotriva proiectului, dar vor mai multe lămuriri din partea proiectantului. Proiectul a picat la vot, fapt ce a stârnit revolta cetățenilor prezenți în sală. Ulterior, proiectul a trecut după ce a fost organizată o ședință de îndată.

“Suntem pentru execuția acestui sens giratoriu. Ne deranjează doar sumele”

Primarul Cristian Gentea a spus că aceasta este cea mai urâtă intrare în Pitești și că își dorește să fie realizat sensul giratoriu de la Târgul Săptămânal. “O solicitare mai veche, din 2019, cu mai mult de 200 de semnături ale cetățenilor din zonă”.

Consilierul Mihai Coteț a explicat de ce comisia economică, al cărui președinte este, a dat aviz nefavorabil. “Cu toții suntem de acord că acel sens giratoriu trebuie făcut. Avem doar o mare problemă față de costul acestui sens giratoriu, pe care proiectantul ni l-a propus și am discutat cu persoana respectivă, însă vă spun la modul cel mai cinstit, cred că a tratat lucrurile cu mai puțină seriozitate, nu ne-a lămurit absolut deloc cum a ajuns la acele cifre. Sunt câteva neconcordanțe între cifre și răspunsurile pe care ni le-a dat, plecând de la expresii de genul: «am pus ceva în plus ca să vină cât mai mulți la licitație, că poate așa iese mai ieftin». Genul de răspuns care nu cred că este o soluție de a ieftini o lucrare cu preț mare. Sunt câteva lucruri pe care aș vrea să le clarific și cu dvs. (către primar, n. red.), pentru că sunt sigur că nu a fost cu intenție față de costul dirigintelui de șantier, despre care ați spus în conferința de presă că este 6000 de lei. Probabil cine v-a spus v-a dezinformat. În proiect, costul dirigintelui de șantier este de 15.000 de ron, și nu de 6000. (..) Modul în care doamna s-a exprimat la întrebarea colegului Șerbănoiu, dacă s-au luat în calcul subtraversări sau dacă știe ce e acolo, răspunsul a fost «am luat în calcul niște bani suplimentari, dar nu știu ce e acolo». Nu cred că este o abordare profesionistă și nu în felul ăsta putem să justificăm niște sume de bani. O sumă de 170.000 de euro pentru această lucrare am considerat-o ca fiind foarte mare. Nu înseamnă însă că nu este corectă, poate fi corectă, dar doamna nu a avut capacitatea să ne lămurească că, într-adevăr, suma este corectă. De asemenea, foarte mulți cetățeni ne-au solicitat să fim foarte atenți la această lucrare, ca sumă. Astăzi, în drum spre ședință, m-a oprit un cetățean și m-a întrebat dacă în acești bani intră și o toaletă publică. Cred că doamna (proiectantul, n. red.) trebuie să vină cu niște răspunsuri foarte clare și să ne lămurească cum a ajuns la cifrele acelea. La final ne-a spus că «da, aș putea să reduc un pic costul, dar nu știu dacă vreți». Noi vrem să reducă costul, dar nu asta este ideea. Ideea este să ne justifice, într-adevăr, dacă prețul de 170.000 de euro este un preț corect. (..) Subliniez, suntem pentru execuția acestui sens giratoriu. Ne deranjează doar sumele. Nu avem un răspuns foarte clar că sumele sunt corecte, atât”, a spus Mihai Coteț, care a solicitat o amânare a proiectului și a propus o discuție viitoare cu proiectantul, în care să fie lămuriți în privința sumelor. Și consilierul Răzvan Șerbănoiu a cerut ca proiectul să fie retras până săptămâna viitoare.

Consilierul Sorin Apostoliceanu a spus că este un proiect din administrația anterioară: “Am lucrat la acest proiect. E un proiect foarte bun. Sper să îl facem, ori astăzi, ori săptămâna viitoare”.
Viceprimarul Gelu Tofan: “Nu cred că e o problemă de 15 zile până la următoarea ședință, dar, sincer, avem multe discuții și amânăm, amânăm și nu se vede că facem ceva în orașul ăsta”.
Consilierul Dumitru Tudosoiu a explicat că suma aprobată nu este napărat cea finală: „Aici, în CL vom aproba un proiect cu o valoare. Valoarea pe care o dăm proiectului nu va fi valoarea pe care noi o vom plăti la finalul proiectului. Și vă explic. Noi aprobăm o sumă de 874.000, scoatem la licitație cu 574.000, iar în urma procedurii de licitație, dacă nu avem decât un singur solicitant, un singur constructor și avem mai mulți, evident, acest proiect va fi achiziționat cu un preț sub 574.000. (..) Din experiența avută, vorbim de niște sume aici și, evident, ele vor merge, la momentul lucrării, mult mai jos”.
Consilierul Tatiana Preduț a avertizat: “Amânarea cu o săptămână sau 2 a acestui proiect, pe care suntem de acord toți sa îl aprobăm, duce la două riscuri majore: unul din ele l-a punctat dl Tudosiu, este creșterea accelerată a prețurilor la materiale, la energie și la celelalte costuri. Știm că nu avem o prevedere de scădere a prețurilor pe piață. Și al doilea risc la fel de mare este acela că suntem la 1 octombrie și,  dacă vrem să demarăm ceva anul acesta, ne vom bloca de perioada de iarnă, se vor bloca lucrările”.

Citește și ”Cineva a zis să mutăm morţii din Cimitirul «Sf. Gheorghe» pentru un drum în zona unde vrea să construiască el blocuri”

Cetățenii au luat cuvântul

Câțiva cetățeni din zona Târgului Săptămânal au participat la ședință. “Aici nu cred că este vorba despre bani, despre acea sumă.. Cred că este vorba de cu totul altceva. (..) Dumneavoastră ziceți că sunteți de acord, dar ați votat nu, ați dat aviz nefavorabil. Dacă facem o lucrare bună, trebuie să și coste. Dacă facem o lucrare de mântuială, normal că dăm doi lei”, a fost una dintre părerile cetățenilor care au luat cuvântul. “Ca să putem ieși de pe stradă să intrăm în Pitești, într- o dimineață, am stat 35 de minute”, a subliniat alt cetățean.
“Sunt 18 străzi care au o singură intrare și ieșire. (..) S-au întâmplat accidente de circulație. Mi se pare că orice amânare nu face decât să împingă lucrurile fără rost”, a spus alt cetățean.
Proiectul a picat la vot. “Felicitări că nu vă interesează interesul cetățeanului” a spus, revoltat, unul dintre cetățenii. Cetățenii au fost rugați să iasă din sală în urma revoltelor.

“Ne facem de râs!”

Consilierul Tiberiu Irimia a precizat că este necesar un raport periodic, care să detalieze stadiul proiectelor: “Constat că sunt niște colegi cărora le place cearta. Ne facem de râs toți! Eu nu vin aici sa mă cert cu nimeni, nu îmi plae sa fiu certat. Nu îmi place atmosfera asta, să țipăm. Ne aflăm într-un loc unde ar trebui să avem un comportament solemn și asta e valabil pentru toată lumea. Să nu credeți că dacă cineva țipă mai tare, acela ne va convinge să nu votăm sau, dacă unul e mai slab, acela va pierde. Nu este așa. (..) Ce rugăminte am eu la proiecte, inclusiv la cel cu giratoriul. Vreau să avem, o dată la câteva luni, o prezentare în CL a tuturor prețurilor cu care s-au făcut licitațiile finale. Ca să nu mai aibă loc niciun fel de discuție cu nimeni. La 6 luni ni se prezintă un raport de activitate”.

Citește și Sala Polivalentă din Pitești va fi inaugurată anul viitor

Ședință de îndată pentru proiectul picat

Ulterior, Sorin Apostoliceanu a cerut o ședință de îndată pentru a vota favorabil proiectul, iar proiectul a trecut. Răzvan Șerbănoiu a explicat de ce nu a participat la vot: “Având în vedere că am fost agresat, aici, afară, de cei care au fost în sală, cu privire la cum mi-am exprimat votul mai devreme, chiar dacă votul meu ar fi favorabil de data asta, nu vreau să se înțeleagă că a fost luat sub presiune. Nu particip la vot”.
Viceprimarul Mihai Mihăilescu a venit cu o concluzie adresată proiectanților: “Ce s-a întâmplat în seara asta vreau să fie un semnal de atenționare pentru proiectanții care au contracte cu Primăria. Vreau să vedem din partea lor mult mai multă cooperare, deschidere, profesionalism. (..) Acesta ar trebui să fie un moment 0 pentru acești proiectanți, să vină să ne convingă de aceste costuri pe care noi le aprobăm, ca să nu mai apară aberații cum au fost Piața Primăriei, WC-ul de 400.000 de euro și 3 milioane investiție totală”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii