Web Analytics

Proiect nou al Administraţiei Naţionale „Apele Române”

de | 15.12.2022 12:20 | Home, Economie, Politica si Administratie

Reconfigurarea mecanismului economic pentru finanțarea sustenabilă a infrastructurii de apă în România

Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea a găzduit întâlnirea de lucru a reprezentanților Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), ai ABA Argeș-Vedea  și ai  Băncii Mondiale (BM),  pe tema proiectului  “Asistență tehnică pentru reconfigurarea mecanismului economic pentru finanțarea sustenabilă a infrastructurii de apă în România”.

România este printre primele țări europene producătoare de energie electrică din utilizarea apei, prietenoasă cu mediul și care contribuie la realizarea Pactului Verde European. România deține o infrastructură de apă semnificativă, construită în ultimii 70 de ani, cu scopul de a asigura securitatea apei pentru țară și protejarea populației la inundații. Guvernul României s-a angajat să susțină reformele și îmbunătățirile în sectorul apei, iar ANAR, ca instituție responsabilă de managementul resurselor de apă, urmărește să-și îmbunătățească performanța și resursele pentru a face față provocărilor tot mai mari.

Citește și Aproape o mie de controale desfășurate în anul 2021 de către Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea

Prin intermediul asistenței tehnice, ANAR își propune reconfigurarea mecanismului economic, prin îmbunătățirea eficienței costurilor și optimizarea resurselor necesare, pentru o gestionare durabilă a infrastructurii de apă existente și dezvoltarea noii infrastructuri în contextul schimbărilor climatice. În acest fel, sunt asigurate atât resursele de apă necesare, cât și reducerea riscului la inundații pentru întreaga populație a României. Asistența tehnică include următoarele componente:

– Componenta 1: Sprijin tehnic pentru reconfigurarea (consolidarea) mecanismului economic al ANAR;
– Componenta 2: Sprijin tehnic pentru îmbunătățirea performanței economice și a practicilor de management al activelor, în conformitate cu bunele practici internaționale.
Proiectul de asistență tehnică este realizat în cadrul  Planului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul I Tranziție verde – Componenta C1: Managementul apei  care include proiectul de reformă:  F. Termenul de implementare al proiectului de reformă, respectiv intrarea în vigoare a noului mecanism economic al ANAR prin modificarea Legii Apelor nr. 107/1996 este Q3 2024.

Citește și Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea sărbătorește Ziua Mondială a Apei prin diverse activități

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *