Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” a implementat proiectul Elevi cu CES către SUCCES pe piața muncii prin mobilități VET, nr. 2019-1-RO01-KA102-061890, finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+, cu un buget de 40.706 euro.
Scopul proiectului este de a asigura pregătirea profesională a elevilor cu nevoi speciale din învățământul profesional special, prin stagii de pregătire practică VET de calitate.
Grupul-țintă, format din 10 elevi cu nevoi speciale din învățământul profesional special, domeniul mecanică, având calificarea lăcătuș mecanic prestări servicii, a participat la stagiul de pregătire practică în orașul Barcelos, Portugalia, în perioada 27.06.2021-17.07.2021. Partenerul nostru a fost Associação Terras Lusas Movimentos Europeus, Barcelos, Portugalia.
Citește și Eveniment special la Centrul Şcolar „Sfânta Filofteia” de Ziua Copilului
Elevii au realizat practica pe o perioadă de trei săptămâni, în compania de primire Auto Reparadora Octavio Costa –Unip. LDA, Barcelos, Portugalia, stagiul fiind de 90 de ore.
Organizarea mobilității nu a fost ușor de realizat. Inițial, am programat mobilitatea pentru perioada mai-iunie 2020, însă am amânat-o din cauza pandemiei globale. Greutățile întâmpinate nu ne-au descurajat, dimpotrivă ne-au accentuat și mai mult dorința de a duce la bun sfârșit proiectul început. A trebuit să luptăm cu pandemia, cu teama părinților și cu reticența celor din jur, care nu acordau șanse de reușită acestei mobilități, în condițiile pandemice actuale. Dar nu a fost așa, mobilitatea a avut succes, elevii s-au bucurat de o experiență inedită. Și, da, emoțiile au fost mari, grija, stresul, de asemenea. Toate acestea au dispărut instant la întoarcerea din mobilitate, când am coborât din microbuz în curtea școlii, la ora trei dimineața, eram cu toții bine, am văzut părinții prezenți care veniseră să-și aștepte copiii și am auzit cuvintele elevului Gabi Nica: ”Doamna dirigintă, Dumnezeu ne-a ajutat să facem asta!”.
Citește și Despre lucrurile cu adevărat importante sau educaţia în şcolile speciale
Activitățile desfășurate în proiect, specifice conținuturilor modulelor de CDL ale claselor, au fost adaptate nevoilor de formare și particularităților psihopedagogice ale elevilor. Elevii au fost îndrumați, supravegheați de tutore și profesorii însoțitori pe toată durata mobilității. Pe durata stagiului elevii au fost atenți, responsabili și interesați, fiind apreciați și felicitați de partenerii noștri. La finalul stagiului, elevii participanți au primit Certificat Europass Mobility și Certificate of Attendance. Pe lângă programul de formare profesională, elevii au avut parte și de un program cultural bogat, care a constat în excursii la Porto, Viana do Castelo, Ponte de Lima, Oceanul Atlantic. În orașul Porto au participat la o croazieră cu vaporul pe fluviul Douro, având ocazia să admire numeroase repere turistice declarate de UNESCO patrimoniu al umanității, precum: Podul Luis I, Mănăstirea De Serra Do Pilar. S-a vizitat compania Toyota Macedo&Macedo din Póvoa de Varzim și Agrupamento de Escolas de Barcelos.
În urma proiectului Erasmus+, elevii CSEI ”Sfânta Filofteia” și-au dezvoltat competențele profesionale, de comunicare în limba engleză, de socializare, de îmbunătățire a stimei de sine și a autonomiei personale, toate acestea reprezentând beneficii pe termen lung în viața elevilor.
Acești copii cu cerințe educaționale speciale au nevoie de șanse egale, de înțelegere, bunătate și de speranță. Pentru toți elevii participanți a fost prima experiență departe de familii, prima călătorie cu avionul și majoritatea elevilor au văzut pentru prima dată marea… Oceanul Atlantic.
Mobilitatea va deschide drumul către cooperare internațională și îi va stimula și pe alți elevi din școală și din alte școli speciale din județ privind formarea profesională.
Profesor Daniela Vîlcu – coordonator proiect C.S.E.I. ”Sfânta Filofteia”
Citește și Universitatea din Piteşti scoate anual la concurs peste 100 de burse Erasmus+
Impresii ale participanților la final de proiect ERASMUS+
”…Acest proiect a reprezentat o experienţă de neuitat din toate privințele, unică, plină de întâmplări şi amintiri, un plus adăugat CV-ului meu şi multe cunoștințe, informații acumulate de-a lungul programului de practică. A fost o oportunitate imensă, care mi-a schimbat mentalitatea, mi-a deschis mintea și m-a determinat să mă gândesc serios la continuarea studiilor.
Recomand tuturor să se implice în proiectele Erasmus și sper ca pe viitor să se aprobe mai multe astfel de proiecte pentru elevii cu nevoi speciale!
Mulțumesc Erasmus+!” – Ş. Ana Maria – elevă în clasa a XII-a profesională.
”Această călătorie m-a ajutat foarte mult, deoarece am cunoscut oameni noi și m-am dezvoltat și eu ca om. Am călătorit pentru prima oară cu avionul. În cadrul proiectului am efectuat activități practice în compania de primire. În timpul stagiului de practică, noi am conversat în limba engleză cu personalul pe tema pe care am avut-o. Mi-am făcut noi prieteni, mi-am făcut prieteni de la o unitate de învățământ și chiar și un tutore, cu care păstrez legătura”, a spus elevul N. Denis – clasa a XI-a profesională.
”Mi-a plăcut foarte mult modul cum s-a desfășurat programul de învățare. Tutorele ne explica foarte clar ceea ce aveam de realizat și la sfârșitul zilei eram satisfăcut că reușeam să rezolv toate sarcinile de lucru, deși inițial părea că este greu. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam și nu le-am aplicat practic niciodată la școală!”- elevul Ț. Cătălin – clasa a XI-a profesională.
0 Comentarii