Web Analytics

Proiect de majorare a indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de inserţie

de | 30.01.2023 07:49 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Un proiect de lege pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de inserţie a fost depus la Parlament de deputatele USR Oana Ţoiu şi Monica Berescu, transmite Agerpres. Proiectul prevede actualizarea anuală, în funcţie de inflaţie, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului pe care îl primesc părinţii care decid să se întoarcă mai repede la serviciu, precum şi flexibilizarea condiţiilor de acordare a acestuia.

Citește și: Accident cu șase mașini pe Autostrada Sibiu – Pitești. Un bărbat a căzut peste pod și a murit

În prezent, stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc mai devreme la serviciu din concediul pentru creşterea copilului este stabilit prin OUG 26/2021 la 1.500 de lei în cazul în care copilul are până în 6 luni sau un an în situaţia copilului cu dizabilităţi şi la 650 lei dacă copilul a împlinit 6 luni sau un an pentru copilul cu dizabilităţi. Dacă ar fi actualizate cu rata medie a inflaţiei, aceste cuantumuri ar fi acum 1.707 lei, respectiv 739,7 lei, mai precizează USR.

Citește și: Video. Incendiu în Pitești. Femeie intoxicată cu fum

Proiectul prevede şi dublarea perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu. Astfel, părinţii ar putea beneficia de stimulentul în sumă mai mare (1.500 lei plus rata inflaţiei) dacă se vor întoarce la muncă până împlineşte copilul 12 luni, în loc de 6 luni, respectiv 2 ani, în loc de 1 an, în cazul copilului cu dizabilităţi. O altă prevedere cuprinsă în proiect se referă la introducerea posibilităţii ca părinţii să aibă simultan concediu pentru creşterea copilului.

Citește și: Un cunoscut ziarist, reacții adverse puternice după vaccinul anti-Covid

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *