Cetăţenii vor putea direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei şcoli, conform unei iniţiative legislative depuse de parlamentarii USR Anca Dragu, Ştefan Pălărie şi Beniamin Todosiu. De asemenea, proiectul prevede simplificarea modului în care firmele pot face sponsorizări către şcoli – conform Agerpres.
Citește și: Și tinerii din centrele de protecție socială au participat la Bursa Locurilor de Muncă
”Am găsit o cale de a aduce bani în plus pentru şcoli, fără a mai depinde de voinţa politică a cuiva. Mereu şcoala stă în pixul şi dorinţa unui ministru numit politic. Mereu vedem că educaţia rămâne pe ultimul loc la alocarea din buget. Soluţia e să implicăm cetăţenii, să le dăm lor posibilitatea de a decide. (…) Banii din 3,5% vor merge către investiţii, reparaţii, dotări, consumabile sau servicii necesare. O şcoală de 1.000 de elevi ar putea să aibă şi 20.000 de euro în plus anual din aceste venituri”, a scris senatorul Ştefan Pălărie, pe Facebook.
Potrivit acestuia, legea va putea aduce şi alte beneficii: comunitatea va deveni mai activă în a sprijini şcoala; instituţia de învăţământ va mobiliza părinţii să doneze, iar părinţii vor fi mai interesaţi să vadă ce se întâmplă cu banii; o transparenţă mai mare pentru ”o parte din banii care mergeau oricum, informal”, la ”fondul clasei” sau ”fondul şcolii”; în timp va creşte numărul de donatori din 3,5% şi astfel ”vor câştiga treptat şi alte ONG-uri” – precizează sursa citată.
Propunerea modifică şi completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, astfel încât: contribuabilii vor putea dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, a unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sau acreditate, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, potrivit legii.
Propunerea a întrunit şi susţinerea a 27 de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR sau neafiliaţi, conform Agerpres.
0 Comentarii