Web Analytics

Profesorul Ionel Didea a devenit marele favorit la alegerile de rector

de | 22.02.2012 23:16 | Actualitate

# Dorinţa de schimbare s-a transformat în val la Universitatea Piteşti. Chiar dacă se vor repeta în data de 27 februarie, alegerile desfășurate luni la Universitatea Pitești au limpezit apele în ce privește identitatea viitorului rector al instituției. Doar 2 voturi i-au lipsit profesorului Ionel Didea să tranșeze situația din prima în favoarea sa și să nu mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin. Însă diferența de voturi între acesta și al doilea clasat, profesorul Gheorghe Șerban, nu lasă loc de prea multe comentarii și reliefează clar dorința de schimbare exprimată de majoritatea colectivului didactic și de studenți din Universitate. Iar rezultatele consemnate de comisia electorală sunt cât se poate de elocvente. Dintr-un total de 509 membri cu drept de vot, s-au prezentat la urne 442 membri, adică 86,8% și doar 5 voturi au fost anulate. În cifre, scorurile obținute de cei patru candidați au fost următoarele:
Prof. univ. dr Ionel Didea – 219 voturi (49,54%)
Prof. univ. dr Gheorghe Șerban – 137 voturi (30,9%)
Conf. univ. dr Mihai Brăslașu – 48 voturi (10,8%)
Prof. univ. dr Geanina Cucu Ciuhan – 33 voturi (7,46%)
Toți candidații și-au luat măsuri pentru securizarea votului, pentru a se asigura că totul se desfășoară corect. Astfel, toate buletinele de vot au fost ștampilate de toți candidații, iar aceștia au avut și observatori proprii pe toată durata alegerilor. În plus, au mai avut statut de observatori și doi reprezentanți veniți de la minister, în persoana directorului Corpului de control al ministrului, Robert Berezovski, și a consilierului din cadrul Direcției Învățământ Superior, Marilena Din.

Doi profesori au venit din afara țării să-l susțină pe Ionel Didea

Cum spuneam, profesorul Ionel Didea a ratat chiar la mustață posibilitatea de a deveni rector din primul tur de scrutin, în condițiile în care i-au lipsit doar 2 voturi pentru victorie. Asta în situația în care din cele 5 voturi anulate, două îi erau favorabile, numai că, în loc să fie ștampilate în căsuța cu numele său rezervată votului, au fost ștampilate direct pe numele candidatului, care era trecut și în afara căsuței. Două erori care iată că au amânat cu o săptămână verdictul. În plus, o profesoară venită de la București a întârziat doar 10 minute după închiderea urnelor. Oricum, mobilizarea participanților la vot pentru schimbare a fost impresionantă, ca un val uriaș. Profesorul Didea s-a declarat de-a dreptul mișcat de acest fapt, spunând că este cea mai bună motivație de a câștiga fără drept de apel ce-l de-al doilea tur de scrutin, în care îl va avea ca adversar doar pe profesorul Șerban. Doi profesori au venit chiar din Franța și Republica Moldova pentru a-l susține pe Ionel Didea, lucru care spune iarăși totul despre susținerea și încrederea de care se bucură acesta și despre faptul că valul schimbării s-a declanșat cu putere la Universitatea Pitești, atingându-se punctul critic în care nu mai poate fi oprit. De altfel, au fost și câteva greșeli surprinzătoare făcute de echipa Gheorghe Barbu-Gheorghe Șerban, care le-au creat un curent de opinie defavorabil și l-au favorizat și mai mult pe profesorul Didea. În primul rând, tentativa rudimentară de a-l scoate pe acesta din competiție, sub motivația ridicolă că ar fi făcut plagiat în planul de management. Lucru ușor de demontat, dar care a demonstrat disperare și lipsă de fair-play din partea celor care au regizat acest atac nedemn. În al doilea rând, faptul că Gheorghe Barbu s-a plasat clar în favoarea lui Șerban i-a știrbit prestanța și a creeat impresia că vrea să lase Universitatea ca moștenire, ca pe propriul bun, nu al tuturor colegilor. În fine, o altă gafă făcută de Barbu a fost aceea de a trimite duminica trecută un mesaj stufos cadrelor universitare, într-o zi în care, deși campania era închisă oficial, și-a favorizat din nou protejatul, ba a mai dat și niște atacuri dure cu liderul sindical Mircea Bărbuceanu, care nu-și aveau niciun rost în toată ecuația.

S-au strâns rândurile: Mihai Brăslașu i s-a alăturat lui Ionel Didea

În perspectiva alegerilor din 27 februarie, Ionel Didea a dat o altă lovitură de imagine, menită să-l apropie și mai mult de victorie. Imediat după comunicarea rezultatelor din primul tur, el și-a unit forțele și cu Mihai Brăslașu, acesta urmând să-l susțină în al doilea tur, împreună cu cei care i-au fost aproape la vot, pe Ionel Didea. Faptul ne-a fost confirmat chiar de conferențiarul Brăslașu, dar poate fi observat și mai limpede din fotografia sugestivă pe care acesta și-a făcut-o împreună cu profesorul Didea. Mesajul este deci clar și ferm pentru toți cei care-i susțin. Cei doi merg împreună la victorie.
Mihai BĂDESCU

***

Mesaj de suflet de la profesorul Ionel Didea către toţi colegii din Universitatea Piteşti: „Împreună suntem puternici şi vom reuşi!”

Stimată colegă/Stimate coleg,

În data de 27 februarie 2012, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea noului rector al Universităţii din Piteşti. Vă mulțumesc pentru prezența deosebită la primul tur de scrutin, unde am demonstrat că suntem conștienți și responsabili cu privire la viitorul instituției noastre.
Continuăm să luptăm pentru crezul nostru și ideea de schimbare în bine. Împreună suntem puternici și vom reuși!
Rectorul este un simbol în lumea academică, reprezintă imaginea unei universități, persoana la care se raportează toţi actorii, cadre didactice, studenţi și personal administrativ, atunci când se gândesc la o universitate din România. Rectorul trebuie sa fie o figură principială, cu valori democratice, cu viziune deschisă și un sprijin real pentru cadrele didactice și studenţi. Mesajul meu se adresează celui mai important capital pe care îl are Universitatea din Pitești, resursa umană. Este sigur că prezentul şi viitorul universităţii noastre depind în mod decisiv de calitatea resursei umane pe care universitatea o formează, o cultivă, o promoveaza şi a cărei valoare o respectă.
În calitate de rector, voi lupta pentru :
– promovarea imaginii universităţii în cadrul spaţiului naţional şi european al învăţământului superior şi al cercetării;
– afirmarea ca instituție performantă şi competitivă de cercetare şi învățământ superior;
– creşterea competitivităţii, la nivel instituţional, la nivelul departamentelor, al programelor de studii şi al resurselor umane, în special al cadrelor didactice şi cercetătorilor;
– un învăţământ axat pe rezultatele cercetării, pe student şi care să ducă la împlinirea profesională a acestora;
– promovarea unui management academic de tip strategic, operaţional, receptiv la nou şi competitiv.

„Dorințele oamenilor sunt prioritățile mele”

În calitate de rector, voi avea permanent în vedere:
Dorința oamenilor de a li se reda universitatea, de a fi mândri că sunt angajații acestei instituții, că le studiază copiii în cadrul ei și că diploma emisă de Universitatea din Pitești este apreciată și recunoscută în țară și în străinătate ;
Dorința oamenilor de a fi trataţi cu empatie şi înţelegere, să fie acceptaţi necondiţionat ca membri onorabili ai comunităţii (colegial), chiar dacă au poziţii critice sau diferite faţă de cele ale conducerii, şi să beneficieze de transparență și susținere din partea conducerii Universității din Pitești;
Dorința oamenilor de a ști clar locul şi rolul lor în Universitatea din Pitești, putându-şi planifica viaţa şi cariera profesională pe termen mediu şi lung, într-un mediu colegial şi stimulativ, nu doar pe termen scurt, în funcţie de diverse conjuncturi;
Dorința oamenilor de a li se acorda încredere și transparență. Ei vor să li se ofere șanse egale în promovarea și cercetarea universitară, un acces mai bun la proiecte, la granturi sau la finanțări. Toți trebuie să aibă aceleași șanse, atât tinerii valoroși, dar și seniorii foarte bine pregatiți și dispuși să-i ajute pe primii, și să le călăuzească pașii.

„Am mizat și mizez pe studenți, ca parteneri”

Dragi studenți,

Un element definitoriu al programului pe care-l prezint constă în aceea că eu consider studenţii ca parteneri în construcţia academică, fiecare având drepturi şi obligaţii. Am fost şi voi fi deschis spre voi, am mizat pe voi şi o fac şi acum. Cred că succesul meu depinde în mod real de susţinerea şi implicarea voastra în această candidatură şi în acest program. Un lucru fundamental este libera circulaţie a studenţilor şi cadrelor didactice, pe care o voi încuraja atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. De asemenea, sper ca studenţii să devină foarte activi în organismele internaţionale de reprezentare, unde să promoveze universitatea noastră.
Mă voi preocupa să vă creez nu doar condiţii de top în educație, cercetare şi practică profesională, ci şi condiţii moderne de viaţă studenţească, pregătire pentru viaţă şi inserţie profesională (prin relaţia universităţii cu mediul socio-economic, prin practica profesională organizată serios). Studenţii din familii defavorizate vor fi susţinuţi prin burse sociale, iar cei foarte buni prin burse de excelenţă (bursele sociale şi de excelenţă putând fi cumulate), găsind la mine toată deschiderea pentru planurile lor.
Mă prezint în faţa comunității Universităţii din Piteşti pentru a-i cere acordul de a o reprezenta şi sluji cu devotament, cinste, onestitate și respect.                                                        
VOI FI UN ALT TIP DE RECTOR:  RECTORUL TUTUROR
PROF. UNIV. DR. DIDEA IONEL
Dumnezeu să ne ajute!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii