Web Analytics

Profesioniştii gestionării deşeurilor s-au reunit la Bucureşti, la conferinţa FADI

de | 5.10.2017 07:59 | Politica si Administratie

6 moiceanu# Federaţia Agenţiilor de Dezvoltare Intercomunitară e condusă de un argeşean, Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I Servsal Argeş
Săptămâna trecută a avut loc la hotel Caro Golf din București conferința națională FADI (Federația Agențiilor de Dezvoltare Intercomunitară), al cărei președinte este Gabriel Moiceanu, directorul ADI Servsal Argeș. Reuniunea, la care au fost prezenți înalți reprezentanți ai guvernului în domeniul mediului și al gestionării deșeurilor, a adunat la aceeași masă reprezentanți ai zeci de Asociații de Dezvoltare Intercomunitare județene.

Printre invitaţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

6 moiceanu01Tema principală a conferinței a fost „Structura deșeului municipal”. Evenimentul a fost deschis de Gabriel Moiceanu, care în calitatea sa de președinte FADI, a urat bun venit celor aproape o sută de participanți veniți din toate colțurile țării, după care a dat cuvântul moderatorului Stere Crețu, redactor șef al publicației de specialitate „Infomediu Europa”, care a prezentat invitații. Primul care a luat cuvântul a fost Viorel Toma, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care a prezentat „Planul național de gestionare a deșeurilor” și a cerut participanților să identifice împreună soluții pentru completarea și îmbunătățirea acestuia. După care a urmat la cuvânt Petru Bogdan Alexa, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități. Cea mai solicitată a fost însă Ana Nistorescu, consilier la Ministerul Mediului. Ea a trebuit să facă faţă (şi a făcut-o cu brio) tirului de întrebări la obiect venite de la profesioniştii gestionării deşeurilor sosiţi din toată ţara. De exemplu, foarte multe întrebări au conţinut întrebarea ca un lait-motiv: contează şi punctul nostru de vedere sau doar cel al consultanţilor? S-a punctat de asemenea şi pe realitatea că în foarte multe cazuri consultanţii străini au drept de veto pe planul naţional de gestiune a deşeurilor, deşi soluţiile impuse de ei sunt foarte costisitoare şi nu au nicio legătură cu realitatea din teren. Preşedintele Gabriel Moiceanu a sintetizat foarte plastic soluţia impusă de consultanţi prin expresia „să ne plimbăm cu deşeurile prin ţară”. Şi a dat şi exemplul ADI Sibiu, care trebuie să se plimbe cu sute de deşeuri în camioane, zeci de km până la Alba Iulia, acolo unde există depozit de tratare mecanico-biologică, fiindcă aşa a impus consultantul. Iar plimbatul ăsta cu camioanele de deşeuri, pe ruta Sibiu-Alba Iulia, costă circa 1,6 milioane euro. E doar un exemplu, însă situaţia e generală la nivel de ţară şi foarte multe ADI-uri din judeţe se confruntă cu această soluţie aberantă, care mănâncă timp şi resurse. Partea pozitivă a fost că, în noua formă a PNGD (Planul naţional de gestionare a deşeurilor), cel puţin asta a anunţat Ana Nistorescu, reprezentantul Ministerului Mediului la conferinţă, s-a renunţat la ideea de a transporta deşeurile dintr-un judeţ în altul. O mare victorie a FADI, să recunoaştem. Asta a fost în prima parte a primei zile a conferinţei, când s-a discutat punctual despre situaţia actuală în managementul deşeurilor din România.

A vorbit şi preşedintele „Administraţiei Fondului pentru Mediu”

În a doua parte a zilei, lucrările conferinţei s-au derulat în cadrul modulului „Soluţii  tehnice în managementul integrat al deşeurilor”. Au vorbit Cornel Brezuică, preşedintele „Administraţiei Fondului pentru Mediu”, dar şi Florin Vulpe, director de vânzări la Euritech, care a conferenţiat pe tema „Tehnologii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor municipale”. O prezentare aplicată şi foarte interesantă a avut, de asemenea, Andrei Dumitra, director general al SC CTE Solution Utilaje Specializate SRL, care a prezentat participanţilor noi tehnologii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor municipale (TMB). Conferinţa a continuat şi a doua zi cu modulul „Stadiul implementării proiectului naţional Ecoatitudine. S-au constituit grupuri de lucru pentru rezolvarea problemelor excepţionale întâmpinate la nivelul judeţelor (unde participă reprezentanţi ai Unităţilor de Implementare a Proiectelor, reprezentanţi AM-POS Mediu şi reprezentanţi din Comisia tehnică FADI. Evenimentul s-a încheiat cu Adunarea generală a FADI, unde au fost acceptaţi noi membri. Conferinţa a fost un succes, relevând faptul că la nivelul judeţelor există profesionişti ai gestionării deşeurilor. Iar toată această resursă profesională a fost coagulată în FADI (Federaţia Agenţiilor de Dezvoltare Intercomunitară), care este condusă, iată, de un argeşean, Gabriel Moiceanu, directorul ADI Servsal Argeş.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii