„Primarul de la Berevoești ştia de existenţa unor minori supuşi la muncă forţată şi nu a făcut nimic pentru salvarea acestora”

de | 27.07.2016 13:57 | Dezvăluiri

# Conferinţă extraordinară la Prefectură. Prefectul Cristian Soare pune punctul pe „i”

Încă de la descinderile făcute de DIICOT la Berevoeşti, primarul Florin Proca a tot încercat să explice presei că nu a ştiut despre cazurile de sclavie din comunitatea de romi pe care o păstoreşte şi că mai mult, atunci când au apărut zvonuri potrivit cărora la Gămăceşti s-ar întâmpla lucruri necurate, a sesizat Poliţia. În realitate, edilul a făcut o adresă către Poliţie abia după ce la Gămăceşti, una din victimele ţiganilor a murit în condiţii suspecte. Înşiruirea cronologică a faptelor arată cum „şi-a făcut treaba” Florin Bogdan Proca. De fapt, pe acest lucru a pedalat marți și prefectul Cristian Soare, la conferința de presă, neezitând să-l arate cu degetul pe primar, cu gradul de vinovăție aferent în acest caz. 

Dosarul a pornit de la un sclav mort în condiții suspecte

În data de 1 noiembrie 2015, la Berevoeşti moare, în condiţii suspecte, una dintre persoanele sechestrate de romi, persoană cu identitate necunoscută. Condiţiile producerii acestui deces au făcut încă de atunci şi fac şi în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeş. La o săptămâna după acest evenimentul, pe 9 noiembrie 2015 primarul comunei transmite două adrese: către Postul de poliţie din localitate şi, respectiv, către Secţia rurală de poliţie Schitu Goleşti, unde aste arondată comună Berevoeşti.
În respectivele documente, primarul afirmă că „există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiţi la diverse activităţi care nu sunt specifice vârstei lor” şi solicită organelor de poliţie să ia măsuri pentru identificarea lor.
Poliţia îi transmite primarului că, potrivit legii protecţiei copilului, prin compartimentul de asistenţă socială, acesta are obligaţia de a efectua o anchetă socială şi de a sesiza de urgenţă DGASPC în legătură cu faptul că ar există în localitate astfel de cazuri.

Subprefectul Dragnea: „Primarul s-a trezit în suspiciune a doua zi după ce s-a întâmplat necazul”

„Să nu fim ipocriți și să nu recunoaștem că existau suspiciuni la Berevoești, dar primarul s-a trezit în suspiciune a doua zi după ce s-a întâmplat necazul. Până atunci, n-a avut suspiciuni. Impresia mea și a d-lui prefect este că el (nr. primarul comunei Berevoești, Florin Proca) încearcă de două săptămâni să se disculpe. Ar fi trebuit să ia o altă atitudine, spuine subprefectul de Argeş, Emilian Dragnea.
Pe 9 decembrie 2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu deţin acte de naştere sau de identitate, în vederea punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, deci nu pentru a identifica minori puşi la muncă forţată, aşa cum preciza în cel două adrese transmise poliţiei.

Prefectul Soare: „Primarul s-a limitat să trimită două adrese și să facă o anchetă socială în care nu a descoperit nimic”

Abia după două luni, în dată de 6 ianuarie a.c, primarul comunei, prin Compartimentul de asistenţă socială, face o aşa zisă anchetă socială la domiciliul unui suspect în acest dosar, fără a identifica minori sechestraţi sau supusi la muncă forţată. „În toată acestă chestiune, de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese şi să constituie formal o aşa zisă anchetă socială în care nu a descoperit nimic” spune prefectul de Argeş. Cristian Soare.
„Și faptul că acolo, o serie de oameni cu responsabilitate şi-au dat demisia spune ceva. Fostul angajat al primăriei, care se ocupa de anchete sociale şi-a dat demisia şi a plecat acum un an şi ceva. Contabilul şef, la fel, a plecat!  Evenimentele astea petrecute într-un interval destul de scurt şi cu anumite reacţii spun ceva! Nu mai vorbesc de consilierii locali care sunt acolo. Şi sunt reprezentanţi din toate partidele… Nu putem să ne facem că  nu vedem.  Responsabilitatea morală a primarului, a viceprimarului, a  consilierilor locali nu poate fi dată la o parte”, mai spune subprefectul Emilian Dragnea.

„Primarul are dreptul să facă vizite la domiciliu și să obțină informații despre sănătatea minorului”

Potrivit Legii nr.272/2004 privind protecţia copilului, primarul, prin serviciul de asistenţă socială, dacă există motive temeinice de a supecta că viaţa şi securitatea copilului sunt primejduite într-o familie, are dreptul să facă vizite la domiciliu şi să obţină informaţii despre sănătatea şi îngrijirea lor, iar dacă se constată că dezvoltarea lor este pusă în primejdie, trebuie să anunţe de urgenţă DGASPC pentru preluarea acestora. „Toate aceste elemente ne conduc la concluzia că primarul comunei Berevoeşti, după cum chiar el afirma în cele 2 adrese transmise Poliţiei, ştia de existenţa unor minori supuşi la muncă forţată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea şi salvarea acestora”, spune prefectul Cristian Soare.
La Berevoeşti, deşi comunitatea de romi este numeroasă, circa 900, cu pondere extrem de importantă din totalul populaţiei, nu există angajat la primărie expert local pe problemele romilor şi nu există, de asemenea, în comunitate nici mediator sanitar sau asistent comunitar.
„Din păcate, la nivelul autorităţii publice locale nu a existat interes pentru înfiinţarea şi ocuparea acestor posturi”, arată prefectul de Argeş, Cristian Soare.
Isabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii