Web Analytics
scris joi, 05.10.2023

Primarii de tot plânsul ai Câmpulungului. Temelia unei foste staţii de autobuz nu a fost dezafectată nici după trei ani de la demolare

La doar doi pași de Primăria Câmpulung zace, de aproape trei ani, un vestigiu al istoriei recente. La o primă vedere a unui necunoscător concluzia este că acolo s-au efectuat săpături care au relevat ruinele unor foste terme romane, iar acestea au intrat sub protecția muzeului, deși neindicate ca atare. Doar că este vorba de temelia care a susținut o construcție din tablă și geam, fostă stație de autobuz în care erau amenajate și magazine.

Primarii de tot plânsul ai Câmpulungului. Temelia unei foste staţii de autobuz nu a fost dezafectată nici după trei ani de la demolare

Propunerea de demolare a construcției din fața complexului comercial Romarta a apărut în 2018, la circa două decenii de la amenajare. Motivul era unul întemeiat, dincolo de situația neclară a contractelor în baza cărora acolo funcționau câteva magazine, și ținea de ideea implementării proiectului de reabilitare a străzilor Republicii și Negru Vodă, proiect cunoscut mai apoi sub denumirea de ”Reabilitarea Bulevardului Pardon”. Numai că, în pofida adoptării unei hotărâri de consiliu care dădea liber operațiunii de demolare, construcția a rămas în picioare încă doi ani. Deși unii comercianți au părăsit locația, fostul primar Liviu Țâroiu nu a fost în stare nici să demoleze stația de autobuz, nici să demareze proiectul de reabilitare a celor două străzi. Iar afirmația în acest sens nu are nevoie de semn de exclamare. A venit la domnie Elena Lasconi, cea care, la final de 2020, a băgat demolatorii în acțiune. Și a început să vorbească… Fotografii SF prezentau noua față a spațiului generos din față de la Romarta, câmpulungenii au început să viseze… și încă visează. La trei ani de la demolare, nimic nu s-a schimbat!

Temelia fostei construcții încă strică aspectul centrului Câmpulungului. Reabilitarea celor două străzi, Republicii și Negru Vodă, s-a transformat în reabilitarea Bulevardului ”Pardon” prin înjumătățirea proiectului care a rămas la aceeași valoare. Iar ”Piața Neacșu unește comunitatea”, proiectul lui Lasconi care includea și amenajarea spațiului dezafectat, se pierde în amintire. Asta în ciuda faptului că banii de la anulatele Zile ale Câmpulungului din 2021 erau alocați tocmai în scopul finanțării noii idei lasconiene. Ca să nu mai spunem faptul că ”Piața Neacșu” era legată și de ”Câmpulung 500”, acea chestiune de promovare a municipiului care a beneficiat de două milioane de la bugetul de stat.

Citește și Primăria Câmpulung la munte și la mare

Proiectul a ouat o mărgică

În complexul în care funcționa stația de autobuz și maxi-taxi funcționau și trei spații comerciale. Au fost dezafectate degeaba, ținând cont de ceea ce a urmat, și au fost relocate sau desființate, angajații fiind transferați sau concediați. Țâroiu și Lasconi s-au priceput să decidă și să demoleze. Și să pompeze promisiuni… Doar atât! A, ”Piața Neacșu unește comunitatea” a fost licitată demult și viza amenajarea a șase spații publice din Câmpulung, inclusiv cel în care s-a făcut demolarea. Deocamdată a apărut doar o mărgică, lângă Piața centrală, o miniparcare și câteva bănci. Cu precizarea că valoarea contractată a proiectului este de 2,5 milioane de lei.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Primăria Câmpulung a rămas fără oameni la Investiţii

Citește și Primăria Câmpulung, bună de plată pentru un alt angajat disponibilizat

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *