Web Analytics

„Primăria trebuie să plătească, dacă a făcut o eroare, şi bugetul trebuie să suporte 35 de milioane de euro, cât o fi costat blocul ăla”

de | 1.04.2022 10:42 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Politica si Administratie

spune fostul consul onorific al României în Elveția, Marinela Somazzi Safta, cea care are mai multe apartamente cumpărate de la frații Adrian și Dana Ionescu în blocul Titidan

Marinela Somazzi Safta, fostul consul onorific al României în Elveția, ne-a dezvăluit, în cadrul discuției telefonice de aproape o oră pe care am avut-o zilele trecute, ce va face în cazul în care, să presupunem, judecătorii ar decide demolarea blocului Titidan. Ne-a povestit despre pățaniile de pe șantierul de la bloc. Și, de asemenea, pe cine consideră domnia sa vinovat în acest litigiu în care, după cum ați aflat, Tribunalul Vâlcea a hotărât anularea autorizației de construire a imobilului de zece etaje și a PUD-ului aprobat de Consiliul Local Pitești. La fel ca și patroana firmei SC Titidan SRL, Dana Ionescu, și fostul consul onorific arată cu degetul spre Primărie și spune răspicat că aceasta va trebui să plătească despăgubiri în valoare ”de cel puțin 35 de milioane de euro” dezvoltatorului. Dacă litigiul ar avea un astfel de deznodământ, ar fi foarte grav, având în vedere că Primăria Pitești a mai fost obligată să plătească, la sfârșitul anului trecut, despăgubiri în valoare de peste 11 miloane de lei, cu penalizări, firmei Orentex. Și tot pentru un litigiu legat de o dezvoltare imobiliară.

Doamna Somazzi, ați fost deranjată de faptul că Jurnalul de Argeș a scris că ați fost invitată de fostul primar Cornel Ionică, în 2017, la Pitești, iar peste doar un an acesta a semnat autorizația de construire a blocului în care sunteți proprietară a unor apartamente. De ce anume să fiți deranjată? Chiar ați fost la Simfonia Lalelelor!

– Am fost invitată zece ani la rând la Simfonia Lalelelor. Eu am avut niște implicații la nivel de instituție. Cum poate cineva să afirme că m-a invitat pe mine primarul? Adică ce am eu cu primarul? Nici nu știu dacă e însurat, dacă are copii… Și, taman după ce am fost invitată la Simfonie, a apărut autorizația… Păi, știu eu cum e cu lucrurile astea? Dacă mai aveți întrebări, vă răspund.

Citește și S-a anulat autorizaţia dată de Ionică pentru blocul de 10 etaje al SC Titidan

„Pe dl Ionică l-am văzut fix în alea două rânduri cât a fost dânsul la stăpânire acolo, în Pitești, «Stăpânul inelelor», cu ocazia Simfoniei Lalelelor”

Vizavi de treaba asta cu invitația la Pitești… Ne-ați spus că domnul Pendiuc v-a vizitat la Lugano, însă, din câte ni s-a spus, și domnul Cornel Ionică ar fi fost pe acolo…

– Nu e adevărat! Exclus! Eu pe domnul Ionică l-am văzut fix în alea două rânduri cât a fost dânsul la stăpânire acolo, în Pitești. Adică „Stăpânul inelelor”, cu ocazia Simfoniei Lalelelor. Și am stat la familia mea. La protocol mi se oferea hotel, alea-alea, am mulțumit frumos și am stat la ai mei, că sunt piteșteancă. De ce să cheltuiască primăria pentru mine? Eu sunt foarte legată de Micești, am crescut acolo, verișoarele și verii mei sunt toți acolo. Oriunde mă duc la ai mei, sunt acasă. Pe domnul Ionică nu l-am văzut niciodată în afara acestor evenimente legate de Simfonia Lalelelor, nu i-am făcut niciodată vizite la Primărie, nu mi-a făcut niciodată vizită, nici privată, nici oficială, la Lugano. În schimb, când era dl Pendiuc primar, a fost un schimb intercultural de vizite, protocolar și au fost informate Ambasada, MAE ș.a.md. A venit dl Pendiuc împreună cu o delegație în Elveția, i-am așteptat la aeroport cu mașina mea, cu corpul consular. Au fost oaspeții Primăriei de la Lugano. Ceea ce s-a întâmplat și la Pitești, când au venit în vizită cei de la Lugano. Îmi place că verificați! Vă rog să nu țineți cont de această informație, fiindcă este o minciună sfruntată! Să aducă dovezile cine zice că a fost la Lugano domnul Ionică! Sau o fi fost, săracul, dar nimeni nu mi-a zis: „Vezi că vine Ionică la Lugano, să dai și tu o pizza acolo!”. Doamne, ferește! Deci, eu nu am aflat că ar fi fost.

Citește și Dezvăluirile unui secretar de stat din Ministerul Culturii. Cum s-a intervenit la el în scandalul blocului de 10 etaje

„M-am dus la Ministerul Culturii ca să văd precis ce este acolo, la nivel de arhive”

Totuși, v-ați dus la Ministerul Culturii în timpul scandalului, ca să interveniți pentru firma Titidan, în contextul în care exista o sesizare că a construit blocul în sit urban și fără a ține cont de legislația în domeniului patrimoniului. De ce?

– Iată de ce m-am dus eu la Ministerul Culturii: ca să văd precis ce este acolo, la nivel de arhivă. Eu voiam o verificare mai rapidă. Nu s-a dus nimeni la Ministerul Culturii să verifice în arhive. Am vrut să văd unde e adevărul. Era vorba despre o eroare materială în înscrierea adresei exacte. O eroare făcută de un funcționar care a băgat la patrimoniu pe toată linia. Dădusem și eu 30% din contractul pentru apartament. Și voiam să înțeleg dacă mă opresc acolo, ok, pierd cifra aia, cu toate că eu cred că domnul Ionescu (Adrian Ionescu, unul dintre cei doi proprietari ai firmei Titidan, n.red.), care e un om de afaceri extraordinar, nu cred că mi-ar fi reținut banii. Când am văzut că dreptatea e de partea noastră, m-am constituit și eu parte civilă în proces. Ca să dau curaj promotorului să meargă înainte cu autorizația. Eu nu știu ce s-a întâmplat acum, de au anulat autorizația. E un joc acolo.

Ce știți, s-a făcut recurs?

– Păi, nu, că se așteaptă motivarea. Sigur că o să se facă recurs. Așteptăm motivarea de la Tribunal și se merge înainte. Eu, în schimb, pe banii mei, pe cheltuiala mea și pentru că vreau să am și eu siguranța mea, am contactat unul dintre cabinetele cele mai importante din București, specializate în litigii imobiliare la nivel european. Ca să am o consultanță, pentru mine. Atunci, răspunsul de la această consultanță îl discut cu domnul Ionescu dacă îi este de folos sau nu, să i-l dau. Ce? Să stau să aștept să îmi pice grinda în cap? Nu, dragă, vreau să văd dacă am proptele.

Citește și Consulul onorific al României în Elveţia recunoaşte că a intervenit la Ministerul Culturii pentru blocul firmei Titidan

„Sunt blocuri cu sentințe de demolare de șapte ani și lumea își întinde rufele pe balcon”

Extrapolând, așteptați să vă spună consultantul dacă se va demola blocul? Sau nu?

– Sunt într-o poziție în care orice s-ar întâmpla, eu nu sunt afectată. E clar că am pus și eu niște vise, niște alea… Nu mă interesează banii, fiindcă știu că ceva recuperez.
Eu știu că, dacă va cădea blocul sau nu va cădea, că se face sau nu se face, eu banii pe care i-am băgat în apartamente mi-i iau înapoi. Pierd ceea ce am băgat în apartamente și obiectele pe care mi le-am adus, cele de familie. Am golit și apartamentul de la Nisa. O să vând tot ce am pe acolo, că doar nu m-oi căra cu ele în Elveția, ce să fac cu ele? Nu am unde să le pun. Și, oricum, recuperez ceva. Nu mă interesează, deci, asta. Consultanța îmi dă o opinie absolut dezinteresată asupra legii, care mă protejează sau îmi dă în cap. Eu vreau să știu dacă o autorizație care a fost verificată, repusă în funcție acum patru ani, dacă mai poate fi valabilă o altă revocare de autorizație. În momentul în care autorizația este trântită la pământ în halul ăsta, ce zice legea? Cum se poate merge mai departe? Se ajunge la demolare? Ei, asta este! Ceva, ceva tot îmi aduc acasă înapoi. Deci, eu nu am stres din punctul ăsta de vedere.

Dumneavoastră aveți mulți ani de activitate, v-ați construit o viață în afară, aveți beneficiile cuvenite la vârsta asta. Dar poate în blocul ăla sunt mulți dintre vecinii dumneavoastră care ar rămâne chiar cu mâna la suflet, cum se spune… Cu banii pierduți, adică…

– Am 71 de ani, din care 47 de ani de activitate. Am plecat la 23 de ani din România. Scumpa mea, vor fi despăgubiți, dacă se ajunge la asta. Deși am auzit că sunt blocuri cu sentințe de demolare de șapte ani și lumea își întinde rufele pe balcon. Deci, totul e relativ în România. Ideea e că toată lumea este despăgubită, odată ce a luat apartament acolo, la Titidan. Este scris negru pe alb. Primăria Pitești va trebui să plătească, dacă a făcut o eroare, și bugetul Primăriei trebuie să suporte 35 de milioane de euro, cât o fi costat blocul ăla. Zic și eu din burtă, dar minimum 35 tot a costat! Trebuie să-i dea promotorului care a primit o autorizație pe genunchi. E clar. Ai făcut o eroare, trebuie să plătești!

Citește și „Caţavencii” revin cu noi dezvăluiri despre blocul de 10 etaje al firmei Titidan


Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Sa se darame blocul care a fost construit ilegal si primaria sa plateasca.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *