Web Analytics

Primăria Piteşti şi-a abandonat cetăţenii! / Sorin Apostoliceanu: „18 unităţi de învăţământ nu au nici apă caldă! Voi rezolva acest lucru în primul an de mandat!

de | 27.08.2020 13:12 | Politica si Administratie

Mai este puțin și începe noul an școlar, iar Primăria Pitești… încă așteaptă. Ce așteaptă? Să vină Guvernul și să-i facă treaba. În tot acest timp, alte administrații, conștiente că cetățenii comunității sunt în primul rând responsabilitatea lor, au achiziționat deja tablete și laptopuri, au pregătit toate unitățile de învățământ cu materiale de igienizare, au cumpărat unități mobile dotate cu toate cele necesare pentru a suplimenta spațiile din școli, au trimis cadrele didactice la cursuri de instruire și au alocat fonduri inclusiv pentru testarea acestora. La Pitești, în 2020, 18 unități de învățământ nu au nici măcar elementara apă caldă la robinete, iar în situația asta se află inclusiv colegii de prestigiu. 19 unități de învățământ nu au nici buget pentru asigurarea materialelor de igienizare de la 1 septembrie, în timp ce alte 5 școli nu beneficiază de aceste materiale nici măcar în prezent. Se întâmplă asta în contextul în care PSD a deținut ani buni conducerea Inspectoratului Școlar Argeș!

Unități de învățământ fără apă caldă!

Colegiul ”Alexandru Odobescu”, Colegiul Național ”Ion C. Brătianu”, Colegiul Tehnic ”Armand Călinescu”, Colegiul Tehnic ”Costin D. Nenițescu”, Liceul Tehnic ”Dimitrie Dima”, Liceul Tehnologic ”Astra”, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic ”Dacia”, Liceul Tehnologic ”Elim”, Liceul Teoretic ”Ion Barbu” și școlile gimnaziale ”Adrian Păunescu”, ”Ion Pillat”, ”Mircea cel Bătrân”, ”Negru Vodă”, ”Nicolae Simonide”, ”Tudor Mușatescu” și Școala Gimnazială Nr. 2 (structură) – niciuna dintre aceste unități de învățământ nu va începe anul școlar cu apă caldă la robinete. Lor li se adaugă și Palatul Copiilor Pitești! Nici măcar pandemia și situația excepțională în care ne aflăm nu au determinat autoritățile locale să ia măsuri în acest sens.
„Din câte știu, SARS-CoV-2 nu a fost adus de Guvern în România. Pandemia aceasta a creat și mai creează dificultăți pe aproape întreg globul. Multe comunități au înțeles că este responsabilitatea lor să își sprijine cetățenii, ca atare au identificat soluții, au implicat comunitatea și au trecut la treabă. Numai la Pitești se stă cu mâna întinsă către Guvern chiar și pentru un săpun sau un dezinfectant! Este inacceptabil că, la nici trei săptămâni distanță de începerea noului an școlar, încă avem unități de învățământ care nu au materiale de igienizare. De la începutul anului, de când școala s-a mutat în online, era timp suficient pentru ca Primăria Pitești să se pregătească pentru acest moment. Din păcate, deși am semnalat în mod repetat necesitatea unor investiții prioritare în zona școlilor, conducerea primăriei i-a repezit pe toți cei care au ridicat această problemă, închizând scurt subiectul cu replica… nu sunt bani! Nu au fost bani pentru tablete, deși 390 de copii din municipiu nu au avut mijloacele tehnice pentru a urmări cursurile online, nu au fost bani pentru asigurarea unui minimum de materiale sanitare, nu au fost bani pentru achiziționarea de unități mobile pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ care se confruntă cu probleme de spațiu și nu au fost bani nici măcar pentru un boiler electric, acolo unde anul școlar va începe tot cu apă rece la robinete! Să ai această abordare și să nu înțelegi că este prioritar să sprijini școala, copiii și familiile din Pitești în acest moment complicat pentru toți este nu doar impardonabil, ci iresponsabil din toate punctele de vedere. Mă voi asigura ca în primul an de mandat toate școlile să aibă rezolvată cel puțin problema apei calde la robinete. E minimum de civilizație cu care o administrație este datoare față de cetățenii ei”, a declarat Sorin Apostoliceanu, candidat PNL pentru Primăria Pitești.

La alții s-a putut! În Pitești… nu se poate!

Dacă administrației i-ar fi păsat de cetățeni, s-ar fi întâmplat și la Pitești ceea ce s-a întâmplat și în alte localități, spune omul de afaceri Mihai Coteț, nominalizarea PNL pentru funcția de viceprimar al Piteștiului. Acesta a venit cu exemple concrete despre modul în care conducerea altor primării a înțeles să acționeze în această perioadă.
”La Cluj, primarul Emil Boc a alocat 3 milioane de euro pentru începerea școlilor, au fost achiziționate peste 2.000 de tablete pentru copiii din familii defavorizate, iar primăria asigură inclusiv accesul gratuit la wi-fi. De asemenea, profesorii au fost dotați cu laptopuri, tablete și alte echipamente necesare pentru învățământul online. Primăria a achiziționat și unități mobile, dotate cu toate facilitățile, astfel încât să aibă și căldura asigurată și infrastructura necesară. Primăria Oradea a alocat 80.000 de euro pentru școlile de municipiu, pentru cumpărarea de tablete unui număr de 400 de elevi care provin din familii cu posibilități reduse. Primăria Timișoara a achiziționat 200 de calculatoare, laptopuri și tablete, pentru a acoperi necesarul solicitat de către unitățile de învățământ. La Cugir, administrația a achiziționat o aplicație de management școlar pentru ca elevii din localitate să își poată continua studiile de acasă. Toți elevii și profesorii din localitate au primit un SIM de date și trafic Internet de 4 GB lună, care le va permite accesul la aplicație de pe orice calculator sau device. Chiar și într-o localitate precum Peștera, dar administrată infinit mai bine decât Piteștiul, dovadă că are cel mai mare venit pe cap de locuitor din România, administrația a dirijat banii care erau destinați organizării Zilei Comunei către achiziționarea a 434 de tablete pentru elevi şi profesori, cu conexiune la internet. Primarului Piteștiului i s-a propus inclusiv oportunitatea de a achiziționa tablete gratuit pentru toți copiii, în schimbul unui abonament de 4,5 euro pe lună pentru fiecare copil. Nici măcar acestui efort bugetar nu a vrut să-i dea curs! Nici cursuri pentru instruirea cadrelor didactice, în cazul în care școala se va întoarce în online – și sunt toate șansele să se întâmple asta – nu a inițiat. Părinții au nevoie din partea administrației locale de răspunsuri predictibile, concrete, ca să știe la ce să se aștepte. Administrația noastră, însă, stă cu mâna întinsă la centru și investește banii în clipuri în care spune că Guvernul Orban nu le-a adus apă caldă și săpun în școlile din Pitești!”, declară liberalul Mihai Coteț.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii