Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la ceas aniversar! Azi împlinește 50 de ani

de | 24.05.2022 12:35 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împlineşte 50 de ani, ea fiind totodată prima femeie din istoria ţării care deţine această funcţie. Amintim că, Maia Sandu s-a născut la data de 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti din Republica Moldova. Ea a studiat la şcoala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administraţie Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale.

Citește și: Klaus Iohannis, la aniversarea PNL de la Vila Florica: ”Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă”

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei. În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chişinău. Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei şi Comerţului. Între 2006 şi 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări şi reformei administraţiei publice.

În 2010, Maia Sandu a obţinut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Harvard Kennedy School of Government. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. De altfel, miercuri, 25 mai , ea va susţine discursul de absolvire al promoţiei 2022 la Harvard Kennedy School.

Citește și: Vaccinul Pfizer pediatric anti-Covid – administrat în trei doze este eficient pentru copiii sub 5 ani

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei în Guvernul Republicii Moldova, funcţie deţinută până în iulie 2015. În mai 2016, Maia Sandu a înfiinţat şi a fost desemnată preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2020 şi la care a renunţat după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, funcţie deţinută până în noiembrie 2019. Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....