Web Analytics
scris sâmbătă, 17.02.2024

Președintele Comisiei Europene cere țărilor membre subvenționarea producției militare din UE

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Uniunea Europeană ar trebui să stimuleze industria de apărare de pe continent, cu scopul intensificării producției și al consolidării sectorului.

Președintele Comisiei Europene cere țărilor membre subvenționarea producției militare din UE

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

Ursula von der Leyen a avertizat că “lumea a devenit mai dură” și că executivul european își dezvoltă strategia pentru industria de apărare bazată pe experiența folosirii banilor în comun la achiziția de gaze naturale sau de vaccinuri împotriva coronavirusului. “Trebuie să cheltuim mai mult, trebuie să cheltuim mai bine, trebuie să cheltuim în Europa”, a afirmat președintele Comisiei. Planul de a pregăti sistemul industrial militar al Europei, în fața amenințării tot mai mari din partea Rusiei, urmează să fie lansat în următoarele săptămâni, dar va trebui să fie aprobat de toate țările membre.

Concret, oficialii UE doresc să maximizeze creșterea cheltuielilor militare ale statelor membre, astfel încât să poată crea o industrie europeană de apărare mai mare, mai solidă și mai eficientă. Toate acestea pentru a se asigura că industria de apărare de pe continent poate răspunde la amenințarea geopolitică în creștere: “Avem o piață a apărării foarte fragmentată și acest lucru trebuie să se schimbe. Care este competența Comisiei? Este industria. Aceasta este activitatea noastră principală. Suntem un facilitator, nu un cumpărător”, a mai declarat președintele executivului european.

Scopul întregului plan este să eficientizeze industria de apărare de pe continent, care la momentul actual este divizată în linii naționale, și să încurajeze producția la nivelul Europei, în detrimentul achizițiilor din state-terțe, precum SUA. Pe termen scurt, “obiectivul critic” în materie de apărare pentru UE va fi continuarea aprovizionării Ucrainei cu arme. Pe termen lung, strategia va avea în vedere consolidarea securității continentului. Aceasta s-ar baza pe programele-pilot deja existente, cum ar fi un fond de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea achizițiilor comune de produse militare, lansat anul trecut pentru a ajuta statele membre să refacă stocurile epuizate prin furnizarea de arme către Ucraina. 

Debutul războiului din Ucraina a dus la sfârșitul unei păci de decenii pe continent și i-a determinat pe politicienii care considerau că cheltuielile militare trebuie reduse să își schimbe perspectiva. Membrii europeni ai NATO, majoritatea fiind și în UE, vor cheltui împreună suma record de 380 de miliarde de dolari în acest an pentru apărare, au anunțat reprezentanții alianței. Spre comparație, în 2014 au fost alocate mai puțin de 230 de miliarde de dolari.

Situație este și o urmare a temerilor că Donald Trump ar putea câștiga un nou mandat la Casa Albă. Fostul președinte american este un sceptic în ceea ce privește NATO și un izolaționist în ceea ce privește politica externă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *